ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου - Η διαδικασία

Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 25 Φεβρουαρίου 2019, 19:58
Μέσα στις επόμενες ημέρες οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου - Η διαδικασία
Facebook Twitter Whatsapp

Το πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει περισσότερα από 260.000 νοικοκυριά.

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου, όπως εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στη συνέντευξη Τύπου για τα προνοιακά προγράμματα που αναπτύσσει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) το 2019.

Το πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει περισσότερα από 260.000 νοικοκυριά. Η πρώτη καταβολή αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο όμως θα περιλαμβάνει αναδρομικά και πληρωμές για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να υποβάλουν την σχετική αίτηση μέσω των κλειδάριθμων του Taxisnet, δήλωσε ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, Τάσος Τάγαρης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με βάση το ΑΜΚΑ τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντα θα συμπληρώνονται αυτόματα, όμως κάθε δικαιούχος θα οφείλει να καταχωρήσει τον αριθμό του μισθωτηρίου συμβολαίου.

Σε περίπτωση που κάποιο στοιχείο χρειάζεται επικαιροποίηση οι πολίτες θα πρέπει να μεταβούν στα Κέντρα Κοινότητας για την υποβολή δικαιολογητικών.

Το ποσό της επιδότησης

Το ποσό της επιδότησης σε δικαιούχους ενοικιαστές θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον µήνα, ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα καταβληθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου

Ειδικότερα:

* Για το µονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδοµα στέγης θα είναι 70 ευρώ τον µήνα.

* Για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση κατά κατά 35 ευρώ τον µήνα. Η επαλήθευση των στοιχείων (π.χ μισθωτήρια συμβόλαια κλπ) που θα δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι με την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ελεγχθούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει στο ΤΑΧΙS.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θα κλιμακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα µε τα µέλη του νοικοκυριού.

Ιδιαίτερο βάρος και έμφαση θα δοθεί στα παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζονται ως ενήλικες, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες για τις οποίες προβλέπεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για το πρώτο ανήλικο μέλος. του νοικοκυριού.

Ανάλογη προσαύξηση ύψους 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο θα ισχύσει και για τα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά,με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ το μήνα.

Οσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια αυτά θα κλιμακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.

Κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα μπορεί να ενταχθεί εάν δηλώνει εισόδημα έως 7.000 ευρώ. Το όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσής του. Κριτήριο για τους δικαιούχους θα αποτελεί και η ακίνητη περιουσία η οποία θα κυμαίνεται μέχρι 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και μέχρι 180.000 ευρώ για πολυμελή οικογένεια.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr