ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανικός Τύπος: Να ευχαριστήσει τη Moody's για το 10ετές ομόλογο

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2019, 13:12
Γερμανικός Τύπος: Να ευχαριστήσει τη Moody's για το 10ετές ομόλογο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η έκδοση δεκαετούς ομολόγου αξιολογείται θετικά από τον γερμανικό Τύπο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο γερμανικός Τύπος, τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική μορφή του, χαιρετίζει την εξαγγελία ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Θεωρεί την εξέλιξη ως ένδειξη ότι μπορεί να χρηματοδοτείται πλέον στηριζόμενη σε δικές της δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων βοήθειας.

«Να ευχαριστήσει τη Moody's»

«Για πρώτη φορά μετά το 2010 η Ελλάδα τολμά την έκδοση δεκαετούς ομολόγου» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Με την έκδοση του νέου τίτλου η Αθήνα φιλοδοξεί να αντλήσει 2 με 3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα νοιώθει τον ούριο άνεμο από τις διεθνείς χρηματαγορές δεδομένου ότι η απόδοση του 3,63% είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 13 χρόνων» επισημαίνει ο αρθρογράφος της.

Και το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση υπενθυμίζει ότι την τελευταία φορά που η Αθήνα προχώρησε στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου ήταν τον Μάρτιο του 2010 καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 5 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο του 6,25%, αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να μην χρεοκοπήσει. «Για δεύτερη φορά μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου η Ελλάδα δοκιμάζει μέσω δεκαετούς ομολόγου αυτήν τη φορά τις αγορές» επισημαίνει η Zeit. «Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο, η χώρα εξέδωσε 5ετές ομόλογο και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ… Έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων καθώς και οι αποδόσεις τους θεωρούνται μέσο σύγκρισης για την δανειοληπτική αξιοπιστία μιας χώρας. Για παράδειγμα η Γερμανία χαίρει μεγαλύτερης αξιοπιστίας στις αγορές και μπορεί να δανειστεί με πολύ μικρότερο επιτόκιο».

Η διαδικτυακή Finanzmarktwelt γράφει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ευχαριστήσει τον οίκο αξιολόγησης Moody's. «Μόλις την περασμένη Παρασκευή προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεού της και την επόμενη Δευτέρα, εντελώς τυχαία, η χώρα ανακοίνωσε την έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Οποία σύμπτωση!» παρατηρεί με δόση ειρωνείας ο αναλυτής της. «Μια τέτοια στήριξη από τη Moody's κάνει καλό;» διερωτάται, υποστηρίζοντας ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει ιδιαίτερα την απόδοση του ομολόγου.

«Δεν αρκεί μια φιλική οικονομικά κυβέρνηση»

Η Neue Zürchner Zeitung αποκαλεί «ορόσημο» τον στόχο έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, αποδίδει και εκείνη τη θετική εξέλιξη στην Moody's και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον πιο θετικά από τους επενδυτές». Και συνεχίζει: «Για την ώρα η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα νέα χρηματοδότηση. Τέλος του 2018 διέθετε αποθέματα ύψους 14,5% του ΑΕΠ της, δηλαδή 26,8 δισ. ευρώ. Πολύ πιο σημαντικό είναι το μήνυμα της σταθεροποίησης που βγαίνει από την έκδοση του ομολόγου. Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας σχεδίαζε την έκδοση αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου αλλά λόγω της αύξησης των αποδόσεων που προκάλεσαν οι αναταραχές στην ιταλική αγορά ομολόγων, αναγκάστηκε να την αναβάλει».

Ο σχολιαστής της ελβετικής εφημερίδας ωστόσο επισημαίνει την διστακτικότητα της Moody's να προχωρήσει σε υψηλότερη αξιολόγηση της Ελλάδας και αναφέρει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μεταξύ άλλων να βελτιωθεί σημαντικά η αποδοτικότητα των θεσμών κάτι που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να γίνει. «Σύμφωνα με παρατηρητές είναι πιθανόν στις εκτιμήσεις τους οι οίκοι αξιολόγησης να έχουν συμπεριλάβει πιθανή κυβερνητική αλλαγή. Το αργότερο τον Οκτώβριο θα γίνουν εκλογές και η ΝΔ προηγείται σε τέτοιο βαθμό που εκλογική της νίκη θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο. Η Moody's όμως κάνει σαφές ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια φιλική προς την οικονομία κυβέρνηση. Μόνο μια συνεκτική και αποφασιστική μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επαναξιολόγηση».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr