ΕΛΛΑΔΑ

Είναι η Νορβηγία η γη της... εργασιακής επαγγελίας;

από Επιμέλεια: Γιώργος Μητρόπουλος - Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 11 Μαρτίου 2019, 22:03
Είναι η Νορβηγία η γη της... εργασιακής επαγγελίας;
Facebook Twitter Whatsapp

Τι δηλώνει στο newpost.gr η Εύα Αντζά που εργάστηκε για επτά χρόνια στη Νορβηγία

Η οικονομική κρίση επέφερε δραματική μείωση εισοδημάτων – αλλά κυρίως προοπτικών για τους νέους ανθρώπους, στην Ελλάδα. Έφερε ομως στη χώρα μας το φαινόμενο του brain drain. Τη φυγή δηλαδή καταρτισμένων και υψηλά εξειδικευμένων ατόμων νεαρής ηλικίας σε χώρες του εξωτερικού στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Από το 2009 έως σήμερα η Νορβηγία αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό των Ελλήνων μεταναστών .Οι υψηλές οικονομικές απολαβές, το υψηλό επίπεδο του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία της ζωής σε αυτή τη χώρα Την ίδια στιγμή, πολυάριθμες ελληνικές ιστοσελίδες βρίθουν κειμένων που παρουσιάζουν την Νορβηγία ως έναν  επίγειο εργασιακό παράδεισο.

Η Εύα Αντζά, έχοντας ζήσει 7 χρόνια στην Νορβηγία μοιράζεται την εμπειρία της, σε συνέντευξη που έδωσε στο newpost.gr.

Είναι η Νορβηγία ένας «εργασιακός Παράδεισος»;

Εξαρτάται τι ορισμό δίνουμε στον παράδεισο. Συγκριτικά με την Ελλάδα φυσικά και είναι  καλύτερα, αλλά θεωρώ πως παίζει ρόλο τι δουλειά κάνει κάποιος και να του αρέσει η δουλειά του. Οι άνθρωποι που πάνε ως ειδικευμένοι σε κάτι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά σαφώς βιώνουν μια διαφορετική ιστορία από τους "ανειδίκευτους εργάτες". Στους χώρους εστίασης για παράδειγμα οι ώρες μπορεί να είναι πολλές και η δουλειά πολλή και ανάλογα το μαγαζί οι μισθοί διαφέρουν. Καθώς επίσης και σε πολλά άλλα χειρονακτικά επαγγέλματα.  Επίσης ανάλογα το περιβάλλον πάντα (και λέω ανάλογα γιατί έχω βιώσει καταστάσεις που δεν ήταν αντιπροσωπευτικές για τα standard Σκανδιναβίας) υπάρχει ισότητα μεταξύ των συναδέλφων ακόμα και αυτών σε διαφορετικές θέσεις ιεραρχίας. 

Πόσο ακριβή είναι η ζωή στην Νορβηγία

Αρκετά ακριβή θα έλεγα. Αλλά και πάλι εξαρτάται από το τι μισθό έχεις, που θες να μείνεις (δυτικό ή ανατολικό Όσλο, άλλες πόλεις) τι ζωή θες να κάνεις, πόσο συχνά θες να πίνεις καφέ, να βγαίνεις γενικά και τι ποιότητας φαγητό θες να ψωνίζεις. Σε όλα τα super market  υπάρχουν προϊόντα first price  που είναι φθηνότερα από τα άλλα. Πολλοί άνθρωποι από το  Όσλο πάνε στα σύνορα με Σουηδία να ψωνίσουν από super market που είναι φθηνότερα. 

Η ζωή στην Νορβηγία δεν είναι εύκολη

Ο πρώτος χρόνος ήταν κόλαση. Πήγα στη Νορβηγία τελείως μόνη, χωρίς γνωστούς πέρα από κάποιους Έλληνες που είχα γνωρίσει μέσα από το Facebook. Τα πράγματα δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που περίμενα, αλλά αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης που είχα. Συνέβησαν πολλά. Αλλά ήμουν και άτυχη γενικά. Μέχρι και την αποθήκη μας, είχαν διαρρήξει όπου εκεί έχασα το πτυχίο μου. Γενικές δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουν θεωρώ είναι η προσαρμογή, η κατανόηση της κουλτούρας, ο τρόπος που καταναλώνεται το αλκοόλ και φυσικά ο χειμώνας και το σκοτάδι. Ειδικά με το τελευταίο δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Και στην αρχή το γελούσα. Έλεγα «Σιγά μη με σταματήσει το κρύο» . Μέσα στην ατυχία μου όμως ήμουν τυχερή γιατί γνώρισα πολύ καλούς ανθρώπους που έγιναν οικογένεια με την πάροδο του χρόνου και έναν εργοδότη που με στήριξε σε πολλές «τρελές» αποφάσεις της ζωής μου. 

Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν νέο που θέλει να εργαστεί στην Νορβηγία;

Αν μοναδικό κίνητρο είναι οι καλές οικονομικές απολαβές να το ξανασκεφτεί. Να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Για ποιους λόγους θέλει να φύγει, τι ακριβώς ψάχνει επαγγελματικά, να διαβάσει πολύ για την κουλτούρα για να μην απογοητευτεί. Είναι πάρα πολλά αυτά που θα συμβούλευα αλλά το κυριότερο να ψαχτούν μέσα τους. Γιατί όπου και να πάνε στην πραγματικότητα του εαυτού τους θα πάρουν μαζί. Οπότε ας είναι προετοιμασμένοι καλά!

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr