ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Όχι στη λειτουργία του ναού της Παναγίας της Ελευθερώτριας στον Βοτανικό

Δημοσίευση 28 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 28 Μαρτίου 2019, 19:38
ΣτΕ: Όχι στη λειτουργία του ναού της Παναγίας της Ελευθερώτριας στον Βοτανικό
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η ίδρυση ναού στην συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι συμβατή με το πολεοδομικό καθεστώς.

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή που είχε καταθέσει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Αθηνά» καθώς και 153 πολίτες, προκειμένου να μπορούν λειτουργήσουν για έξι ημέρες κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018, στο Ναό της Αγίας Τριάδος – Παναγίας Ελευθερώτριας που βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού 114 στο Βοτανικό, κοντά στο χώρο που ανεγείρεται το Ισλαμικό Τέμενος.

Όπως ανέφεραν οι προσφεύγοντες στην αίτηση που κατέθεσαν το ΣτΕ το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού δεν τους χορήγησε άδεια για να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να λειτουργήσουν το ναό, γεγονός παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία τους η οποία κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, που εξέτασε την υπόθεση, με την υπ΄ αριθμ. 560/2019 απόφασή του, απέρριψε την προσφυγή κρίνοντας καταρχάς πως η αρχική ίδρυση του ναού δεν ήταν συμβατή με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής. Ως εκ τούτου – σύμφωνα με την απόφαση - νόμιμα η ΕΛ.ΑΣ. είχε απορρίψει το αίτημα των προσφευγόντων για πρόσβαση και λειτουργία του ναού.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του ΣτΕ η ίδρυση του ναού προϋπέθετε την επιλογή χώρου στον οποίο νόμιμα έχει καθοριστεί ότι επιτρέπεται πολεοδομικά η κατασκευή του ή επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση η κατασκευή του. Ωστόσο, το σημείο που ανεγέρθηκε ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας είναι δημόσιο κτήμα και οι εγκαταστάσεις που υπήρχαν προορίζονταν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες έχει προβλεφθεί να κατεδαφιστούν προκειμένου να αναγερθεί το Ισλαμικό Τέμενος.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η ίδρυση ναού στην συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι συμβατή με το πολεοδομικό καθεστώς. Μάλιστα, όπως αναφέρει η απόφαση, ακόμη και εάν θεωρηθεί ότι για να τεθεί σε λειτουργία ναός των παλαιοημερολογιτών δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια του υπουργού Παιδείας, οι ναοί της θρησκευτική αυτής κοινότητας μπορεί να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν σε υφιστάμενα κτίρια και εφόσον τα κτίρια αυτά προορίζονται για την εξυπηρέτηση λατρευτικών αναγκών.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr