current views are: 1

29 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση09:41

ΕΦΕΤ για σχολικά κυλικεία: Ποια προϊόντα απαγορεύονται και ποια επιτρέπονται (λίστα)

Σε ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα τρόφιμα που μπορούν να πουλάνε οι καντίνες στα σχολεία, προχώρησε ο ΕΦΕΤ, τονίζοντας πως  η προσπάθεια εξάλειψης προβλημάτων υγείας στα παιδιά σχετικών με την κακή διατροφή, όπως η παιδική παχυσαρκία και η τερηδόνα, οφείλει να εδραιώνεται και στο χώρο του σχολείου.

Δημοσίευση 09:41’
αρθρο-newpost

Σε ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα τρόφιμα που μπορούν να πουλάνε οι καντίνες στα σχολεία, προχώρησε ο ΕΦΕΤ, τονίζοντας πως  η προσπάθεια εξάλειψης προβλημάτων υγείας στα παιδιά σχετικών με την κακή διατροφή, όπως η παιδική παχυσαρκία και η τερηδόνα, οφείλει να εδραιώνεται και στο χώρο του σχολείου.

Ο ΕΦΕΤ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνουν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα σε κυλικεία ή καντίνες των σχολείων είναι μόνο:

1. ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ
 Φρέσκα φρούτα − λαχανικά ανάλογα με την εποχή, καλά πλυμένα και
συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
 Αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική
μερίδα έως 50 γραμμάρια.
 Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των
κυλικείων – καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων
γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά
την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
 Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντινών από
φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων
ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
 Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των
κυλικείων – καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη
ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
 Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς
συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και
330ml.

2. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
 Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες
και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% − 1,8% λιπαρά).
 Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική
μερίδα έως 200 γραμμάρια.
 Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα
παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης.
Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων ανάλογων ροφημάτων καθώς
και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
 Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά
παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα
τυριά με αλειφώδη υφή.

3. ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ή ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
 Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
 Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική
συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
 Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική
συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
 Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία
έως 50 γραμμάρια.
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες
προδιαγραφές : Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, trans λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.

4. ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
 Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.
 Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.
 Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40 γραμμάρια, η
οποία να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές : Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
trans λιπαρά έως 0,1% Νάτριο έως 0,5%.
 Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμάρια) με
τις παρακάτω προδιαγραφές :
– Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών
λιπιδίων.
– Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10
γραμμάρια, (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 γραμμάρια, (γ) τα
κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 γραμμάρια και (δ) το νάτριο να μην
υπερβαίνει τα 0,5 γραμμάρια.
 Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας − πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των
120 γραμμαρίων και με την συγκεκριμένη προδιαγραφή : Η λιπαρή ύλη για τη
ζύμη – φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά από ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή
φυτικά έλαια, όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% σε
συνολικά λιπαρά και το 0,1% σε trans λιπαρά.
 Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές : Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι
αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η
χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο−νάτριο. Για τη γέμιση τα
επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι,
καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

5. ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
 Τα σάντουιτς – τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των
τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να
παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου − καντίνας αυθημερόν.
 Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε
φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική
πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν
επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να
περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
 Επιτρέπεται η χρήση τυριών όπως αναφέρονται στην περίπτωση 2
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, στοιχείο 5.
 Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με
τις παρακάτω προδιαγραφές : Κορεσμένα λιπαρά έως 1 %, νάτριο έως 1%.
 Λαχανικά όλων των ειδών.
 Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
 Αβγό καλά βρασμένο.
 Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου
 Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των
προαναφερόμενων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με
ταχίνι.

6. ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ
 Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150 γραμμαρίων (με
περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
 Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
 Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
 Μέλι σε ατομική μερίδα.
 Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30 γραμμάρια.
 Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

7. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
 Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί
καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική
συσκευασία έως 50 γραμμάρια. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

8. ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
 Εμφιαλωμένο νερό.
 Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα
παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς
προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
 Καφές μόνο για το προσωπικό.
 Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

9. Επιτρέπεται η διάθεση και “βιολογικών προϊόντων” όπως αυτά ορίζονται στους
Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,
με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.
10. Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και
προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποιημένους οργανισμούς.


σχετικα αρθρα