ΕΛΛΑΔΑ

Guardian: Καμπάνια για την προστασία των γαϊδουριών της Σαντορίνης

Δημοσίευση 2 Απριλίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2019, 16:57
Guardian: Καμπάνια για την προστασία των γαϊδουριών της Σαντορίνης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ξεκινά μία μεγάλη εκστρατεία, με βρετανική πρωτοβουλία, για την ευαισθητοποίηση των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί.

«Τα περίφημα γαϊδούρια του ελληνικού νησιού υποφέρουν από τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, πληγές από τη σέλα και εξάντληση», γράφει ο βρετανικός Guardian στον πρόλογο του άρθρου του, που προτρέπει τους τουρίστες να αποφεύγουν να ανεβαίνουν στα γαϊδουράκια – ήδη, μετά την κατακραυγή έχει θεσπιστεί νόμος που απαγορεύει τη μεταφορά βάρους άνω των 100 κιλών από ένα ζώο.

Στην πλειοψηφία τους, οι τουρίστες -και όχι μόνο- ανεβαίνουν με τα γαϊδουράκια από το παλιό λιμάνι των Φηρών, στην κορυφή της καλντέρας (απόσταση 400 μέτρων με 600 σκαλιά), καταπονώντας και τραυματίζοντας τα ζώα.

Μετά από πολλά χρόνια καταγγελιών για κακομεταχείριση των γαϊδουριών της Σαντορίνης και τη διεθνή κατακραυγή, ξεκινά μία μεγάλη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται το νησί και σύμφωνα με τον Guardian, ο δήμος σε συνεργασία με ακτιβιστές και τις εταιρίες κρουαζιέρας είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την καμπάνια με σύνθημα «μπείτε στη θέση τους».

«Το σύνθημα "μπείτε στη θέση τους" αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους τουρίστες να σκεφτούν πριν χρησιμοποιήσουν τα ζώα σαν ταξί, για να ανέβουν στα Φηρά», δήλωσε η Catherine Rice, υπεύθυνη επικοινωνίας του οργανισμού The Sanctuary of Donkey, ο οποίος και ξεκίνησε την πρωτοβουλία.

«Προτείνουμε στους επισκέπτες του νησιού να εξετάσουν αν τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια αντιμετωπίζονται από τους ιδιοκτήτες τους με σωστό τρόπο, αν έχουν αρκετή σκιά και νερό, καθώς και αν τα φορτία που καλούνται να μεταφέρουν είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου. Αν όχι, άλλες επιλογές, όπως το περπάτημα ή το τελεφερίκ, μπορεί να είναι πιο υπεύθυνος τρόπος μεταφοράς» τονίζει.

«Η εκστρατεία πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Ζώρζος. «Εκπρόσωποι από την ένωση κρουαζιερόπλοιων ήταν στο γραφείο μου αυτή την εβδομάδα και υπόσχονται να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για το θέμα, ενώ από την πλευρά μας θα διανείμουμε ενημερωτικά φυλλάδια. Τα μουλάρια και τα γαϊδούρια μας, αποτελούν μέρος της παράδοσής μας. Οι νεαροί ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα, το έχουν καταλάβει ότι πρέπει να τα φροντίζουν».

Επίσης, φέτος θα επιβιβάζονται καθημερινά στο νησί μόλις 8.000 επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια, από 17.000 που ίσχυε μέχρι πέρσι, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, ο οποίος επισήμανε και το συνολικότερο πρόβλημα του υπερβολικού τουρισμού.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr