ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο από την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη - Η πρώτη αντίδραση του Πάιατ

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 15 Μαΐου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 15 Μαΐου 2019, 10:17
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10 άτομα που επέβαιναν σε πέντε μοτοσικλέτες πέταξαν μπογιές και καπνογόνα στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, και εξαφανίστηκαν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στόχος του «Ρουβίκωνα» έγινε στις 4 τα ξημερώματα το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στους Αμπελόκηπους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10 άτομα που επέβαιναν σε πέντε μοτοσικλέτες πέταξαν μπογιές και καπνογόνο στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, και εξαφανίστηκαν.

Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι προχώρησαν σε εννέα προσαγωγές, με τους προσαχθέντες να έχουν αφεθεί ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στο σπίτι του Τζέφρι Πάιατ και την πρεσβεία των ΗΠΑ μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Στις 8 Ιανουάριου του 2019, περίπου δέκα μέλη του «Ρουβίκωνα» πέταξαν μπογιές στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στις 25 Ιανουαρίου άγνωστοι έγραψαν στους εξωτερικούς τοίχους της κατοικίας του Αμερικανού πρέσβη συνθήματα, όπως «Μακεδονία γη ελληνική». 

Ανάληψη ευθύνης από τον «Ρουβίκωνα»

Ο «Ρουβίκωνας» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη.

Σύμφωνα με ανάρτηση της αναρχικής συλλογικότητας, η επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των «δράσεων» για την «άδεια Κουφοντίνα». Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, «Ο κομμουνιστής επαναστάτης Δ.Κουφοντίνας βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε απεργία πείνας απο 2 Μαΐου προκειμένου να του χορηγηθεί η έβδομη κατα σειρά άδεια που δικαιούται και να αρθεί η φασιστική διάταξη του εισαγγελικού βέτο. (...) Η απαίτηση για δηλώσεις μετανοίας είναι ο εκβιασμός που χρησιμοποιεί η αστική εξουσία για να ταπεινώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. (...) Οι πιέσεις απο την Αμερικάνικη πρεσβεία και τον εγχώριο συρφετό της πολιτικής σκηνής δεν περνάνε». 

Το βίντεο της επίθεσης που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου:

Η πρώτη αντίδραση του Τζέφρι Πάιατ

Για «παιδαριώδη βανδαλισμό» κάνει λόγο ο Αμερικανός πρέσβης, στην πρώτη του αντίδραση μετά την επίθεση στην οικία του. 

«Καλημέρα. Πρωινό ξύπνημα με έναν ακόμη παιδαριώδη βανδαλισμό έξω από την οικία μου. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τις ελληνικές Αρχές ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όπως ορίζει ο νόμος. Η καταστροφή περιουσίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία», έγραψε στην ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης.