ΕΛΛΑΔΑ

Οι πρώτες αυξήσεις στα σουβλάκια - Πόσο πουλάνε το πιτόγυρο σε γειτονιές της Αθήνας

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2019, 10:49
Οι πρώτες αυξήσεις στα σουβλάκια - Πόσο πουλάνε το πιτόγυρο σε γειτονιές της Αθήνας
Facebook Twitter Whatsapp

Η τιμή διαμορφώνεται στην πλειονότητα κοντά στα 3 ευρώ/τεμάχιο.

Αν και από Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο μειωμένος ΦΠΑ, αρκετά σουβλατζίδικα του λεκανοπεδίου ανεβάζοντας τις τιμές στο πιτόγυρο κατά 20-30 λεπτά και την τιμή να διαμορφώνεται στην πλειονότητα κοντά στα 3 ευρώ/τεμάχιο.

Σε σουβλατζίδικο της Καλλιθέας η τιμή ανέβηκε 20 λεπτά και διαμορφώθηκε στα 2,60 ενώ σε άλλο σουβλατζίδικο στο Παγκράτι η τιμή στον γύρο χοιρινό εκτοξεύτηκε στα 3 ευρώ/τεμάχιο, ενώ ο γύρος κοτόπουλο διαμορφώνεται στα 2,80. Σε σουβλατζίδικο στους Αμπελοκήπους η τιμή αυξήθηκε κατά 30 λεπτά με τυλιχτό σουβλάκι να διαμορφώνεται στα 2,80 ευρώ.  Στην περιοχή του Ζωγράφου, η τιμή στο πιτόγυρο αυξήθηκε, το τελευταίο 15νθήμερο κατά 40 λεπτά με την τιμή να διαμορφώνεται στα 2,70 ευρώ. Στην ίδια τιμή αγοράζεις πλέον την πίττα με καλαμάκι σε σουβλατζίδικο της Ηλιούπολης, που την περασμένη εβδομάδα ήταν στα 2,40 ευρώ.

Όπως γράφει το athina984.gr, παρόμοια περιστατικά καταγράφονται κι σε άλλα ψητοπωλεία και σουβλατζίδικα, με τους επιχειρηματίες να ανεβάζουν τις τιμές λόγω της αύξησης, όπως σημειώνουν, του κόστους.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, εκπρόσωπος του υπό ίδρυση Σωματείου των Ψητοπωλών δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% και δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο αυτή την αύξηση, η οποία θα περάσει μερικώς στον καταναλωτή. Έκανε μάλιστα λόγο για αύξηση της τιμής του πιτόγυρου στα 3 ευρώ προκαλώντας την άμεση αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας που έδωσε στην δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία που αποδείκνυαν πως η τιμή του χοιρινού αυξήθηκε μόλις 3,5% γεγονός που δεν δικαιολογεί αυξήσεις της τάξης του 30%.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΑΤ η τιμή στο χοιρινό αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 3,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018. Σημειώνεται πως παραδοσιακά κάθε χρονιά, προς τα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου το κρέας, και κυρίως το χοιρινό, «τσιμπά» ένα 5% με 10%».

Σε επίπεδο χονδρικής τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί άνοδος κατά μέσο όρο ύψους 8%, η οποία αντιστοιχεί σε 0,19 ευρώ ή 0,24 ευρώ αν συμπεριλάβουμε το ΦΠΑ με την πλειονότητα των ιδιοκτητών ψητοπωλείων να τηρούν στάση αναμονής για τις κινήσεις τους.

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Πάντως σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι στην αγορά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η προαναγγελία αυξήσεων στο σουβλάκι, δεδομένου ότι η εναρμονισμένη πρακτική επιχειρήσεων για τον καθορισμό των τιμών πώλησης απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή ανακοίνωσε πώς «κατόπιν δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στο σουβλάκι από 1η Μάιου 2019, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκκίνησε αυτεπάγγελτο έλεγχο στα πλαίσια του οποίου διερευνάται κατά πόσο οι αναφερόμενες στα εν λόγω δημοσιεύματα ενέργειες στοιχειοθετούν παραβάσεις των διατάξεων του νόμου περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Οι επιχειρηματίες του κλάδου, από την ερχόμενη Δευτέρα που τίθεται σε ισχύ η μετάταξη της εστίασης από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στον μεσαίο, θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές καθώς τα σερβιριζόμενα προϊόντα με εξαίρεση αλκοολούχα, αναψυκτικά και ροφήματα επιβαρύνονται πλέον με ΦΠΑ 13% αντί 24%. Έτσι ένα τυλιχτό σουβλάκι που κοστίζει σήμερα 2,5 ευρώ, από τη Δευτέρα θα πρέπει να διατίθεται στα 2,15 ευρώ//τεμάχιο.

Βέβαια στην πλειονότητα τους, οι επιχειρηματίες του κλάδους δηλώνουν πως κατά την αύξηση του ΦΠΑ τα 2015 απορρόφησαν τον ΦΠΑ μειώνοντας έτσι τα ποσοστά κέρδους. Με βάσει αυτό, η μείωση στην τιμή, ειδικά του πιτόγυρου δύσκολα θα γίνε αισθητή από τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr