ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλευρό της Ξ. Δημητρίου οι εισαγγελείς για την άδεια στον Κουφοντίνα: Ατυχείς οι δηλώσεις για σκοπιμότητα

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2019, 13:35
Στο πλευρό της Ξ. Δημητρίου οι εισαγγελείς για την άδεια στον Κουφοντίνα: Ατυχείς οι δηλώσεις για σκοπιμότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Στήριξη μετά την κριτική που δέχθηκε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στήριξη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία άσκησε αναίρεση στο βούλευμα που «έκοψε» την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, παρέχει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το law&order.gr, η Ένωση αναφέρει πως η κυρία Δημητρίου ασκώντας αναίρεση στο βούλευμα λειτούργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και πως κάθε δήλωση από πολιτικά πρόσωπα που της αποδίδει σκοπιμότητα είναι «τουλάχιστον ατυχής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής:

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, μετά την κριτική που ασκήθηκε για την ασκηθείσα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου που απέρριψε αίτημα κρατουμένου για χορήγηση τακτικής άδειας από το κατάστημα κράτησής του, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στο οποίο περιλαμβάνεται και η άσκηση αναίρεσης κατά βουλευμάτων και δικαστικών αποφάσεων. 

Κατά συνέπεια, κάθε δήλωση από πολιτικά πρόσωπα που επιχειρεί να αποδώσει σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη ενέργεια της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι τουλάχιστον ατυχής και βλάπτει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Υπ. Δικαιοσύνης: Κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης

Να σημειωθεί επίσης πως στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, να αναιρέσει το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Βόλου ανοίγοντας το δρόμο για νέα, την 7η κατά σειρά, άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, απάντησε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο καταφέρεται εναντίον εκείνων που «επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 «Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης  κατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων.

Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου.

Μετά την άσκηση της  αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια την δικαιοκρατία».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr