ΕΛΛΑΔΑ

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρουσιάζει τις δικές του εκδόσεις

Δημοσίευση 1 Μαΐου 2019, 01:00 / Ανανεώθηκε 31 Μαΐου 2019, 15:25
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρουσιάζει τις δικές του εκδόσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Ο εκδοτικός οίκος ΕΑΠ θα λειτουργήσει ως αυτοχρηματοδοτούμενη ανώνυμη εταιρεία

Τις δικές του εκδόσεις εγκαινιάζει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) με στόχο την έκδοση και προώθηση βιβλίων υψηλού επιπέδου και επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο εκδοτικός οίκος ΕΑΠ θα λειτουργήσει ως αυτοχρηματοδοτούμενη ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των εκδόσεων είναι ο Βασίλης Καρδάσης.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται επίσημα την ερχόμενη Πέμπτη (6/6) στη Στοά του Βιβλίου, σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά, με αφορμή την έκδοση του έργου του «Πρωτόγονη επανάσταση. Αρματολοί και κλέφτες (18ος -19ος αι.)»

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκ μέρους των ΕΑΠ, ο επιμελητής των εκδόσεων Θανάσης Μήνας, το εγχείρημα επιδιώκει να συμβάλει στην προβολή και προαγωγή της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας, καθώς και στην έκδοση βιβλίων γενικότερου προσανατολισμού, καλύπτοντας ένα πλατύ φάσμα: από τις θετικές επιστήμες μέχρι την ιστοριογραφία και τους άλλους κλάδους των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Ο πρώτος κύκλος του εκδοτικού προγράμματος των ΕΑΠ περιλαμβάνει πέντε ακόμα βιβλία. Πρόκειται για το ανέκδοτο έργο του Αδαμαντίου Κοραή «Για τις κληρονομικές ασθένειες: ύπαρξη, φύση, πρόληψη, θεραπεία», θυμίζοντας μιαν αγνοημένη όψη του Κοραή: την ιατρική του παιδεία.

Συνέχεια με το βιβλίο της Ιουλίας Πεντάζου «Ιστορία σε έκθεση/πρακτικές ψηφιακού σχεδιασμού», όπου η καταγραφή της Ιστορίας εκτίθεται στην οθόνη και σε χώρους όπως το μουσείο, η ακαδημία, το αρχείο, η βιβλιοθήκη και το σπίτι.

Ακολουθεί το βιβλίο του Νίκου Σαραντάκου «Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα» μέσα από είκοσι πέντε εξαιρετικά διαδεδομένους μύθους και πλάνες για την ελληνική γλώσσα.

Η μελέτη του Γιάννη Σταυρακάκη «Λαϊκισμός. Μύθοι, στερεότυπα, αναπροσανατολισμοί» που επιχειρεί να εξοικειώσει τον αναγνώστη με την ιστορία του λαϊκιστικού φαινομένου σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, το βιβλίο της Σοφίας Βιδάλη «Έγκλημα και κοινωνία», που καταπιάνεται με θεμελιώδη ζητήματα της επιστήμης της εγκληματολογίας, ανατρέχοντας στις κεντρικές θεωρίες για τα αίτια του εγκλήματος και για την αντιμετώπισή του.