ΕΛΛΑΔΑ

Tο μοσχάρι, η πρεμιέρα και η απάτη με τους μετρητές ρεύματος της ΔΕΗ

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2019, 09:43
Tο μοσχάρι, η πρεμιέρα και η απάτη με τους μετρητές ρεύματος της ΔΕΗ
Facebook Twitter Whatsapp

Τα μέλη της σπείρας προκειμένου να λαμβάνουν μέτρα για την αυτοπροστασία τους από τις αρχές, μιλούσαν μεταξύ τους με κωδικές φράσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μικρές επιχειρήσεις, αλυσίδα καταστημάτων αλλά και εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών, υπήρχε στο... πελατολόγιο της εγκληματικής ομάδας, που προέβαινε σε παρεμβάσεις στα ρολόγια μέτρησης της ΔΕΗ, για να δείχνουν λιγότερες κιλοβατώρες. Τα μέλη της σπείρας με αρχηγό έναν άνδρα ηλικίας 44 ετών που εμφανιζόταν ως άνεργος, αποσπούσε από τους «πελάτες» από 50 έως 100 ευρώ ανά τετράμηνο, εάν επρόκειτο για μικρές καταναλώσεις, έως και το και 10% της χρηματικής αξίας των κιλοβατώρων που δεν κατεγράφησαν, λόγω της παρέμβασης, για οικίες και καταστήματα με μεγάλη κατανάλωση. Η απάτη γινόταν με παρέμβαση στον μετρητή, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεν ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι, όμως το ρολόι να μην γράφει μονάδες.

Οι κωδικοί

Τα μέλη της σπείρας προκειμένου να λαμβάνουν μέτρα για την αυτοπροστασία τους από τις αρχές, μιλούσαν μεταξύ τους με κωδικές φράσεις. Έτσι όταν ο αρχηγός επικοινωνούσε με τους «πελάτες»  για να τους  ενημερώσει πως θα περάσει για μέτρηση από την ΔΕΔΔΗΕ χρησιμοποιούσαν τις φράσεις, «Ήρθε η  ώρα σου. Είναι οι μέρες σου. Θα περάσουν τα παιδιά». Όταν ήθελαν να κλείσουν ραντεβού έλεγαν «Να πιούμε καφέ», ενώ τις κιλοβατώρες τις ονομάτιζαν «μέτρα ή κιλά». Αντιστοίχως και οι πελάτες που καλούσαν τα μέλη της σπείρας, για να ενημερώσουν για επικείμενο έλεγχο, χρησιμοποιούσαν τις φράσεις, «Αύριο έχουμε πρεμιέρα. Πότε θα έρθεις να πάρεις το μοσχάρι; Θα παίξουμε στοίχημα; Θα πάμε για ποτάκι;».

Η σπείρα εντόπιζε πελάτες στόμα με στόμα και διαπιστωμένα το πελατολόγιο του αποτελούνταν από 248 άτομα, ενώ ερευνάται τυχόν εμπλοκή ακόμη 161. Ο αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, «νομιμοποιούσε» τα παράνομα κέρδη του, αγοράζοντας κερδισμένα κουπόνια τυχερών παιχνιδιών.