ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στις φυλακές Κορυδαλλού - Μαρτυρία εργαζόμενης: «Βλέπαμε ανθρώπους να μαχαιρώνονται»

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 25 Ιουνίου 2019, 14:55
Επεισόδια στις φυλακές Κορυδαλλού - Μαρτυρία εργαζόμενης: «Βλέπαμε ανθρώπους να μαχαιρώνονται»
Facebook Twitter Whatsapp

Απομακρύνθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι

Άγριες συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων ξέσπασαν στις 11 το πρωί στις φυλακές του Κορυδαλλού, ενώ κρίθηκε απαραίτητη η επέμβαση των ΜΑΤ και της ΕΚΑΜ για να επιβληθεί η τάξη. 

Στα επεισόδια ενεπλάκησαν κρατούμενοι της Ε' (Γεωργιανοί, Ρώσοι) και της Β' πτέρυγας (Κούρδοι, Αφγανοί, Πακιστανοί). Αφορμή στάθηκε η συμπλοκή ενός Γεωργιανού μ' έναν Πακιστανό.

Οι κρατούμενοι έσπασαν τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα και επιχείρησαν να καταλάβουν το διοικητήριο, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε.

Λίγο πριν δοθεί η εισαγγελική εντολή για επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, από το σωφρονιστικό κατάστημα απομακρύνθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι.

Μαρτυρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων ανέφεραν ότι οι κρατούμενοι που ενεπλάκησαν στα επεισόδια είχαν στη διάθεσή τους αυτοσχέδια μαχαίρια και χαντζάρες, ενώ υπάρχουν τραυματίες.

Κλειστοί είναι όλοι δρόμοι περιμετρικά των φυλακών. 

Εργαζόμενη στις φυλακές: Βλέπαμε ανθρώπους να μαχαιρώνονται 

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία εργαζόμενης στις φυλακές του Κορυδαλλού, σε επικοινωνία που είχε μαζί της ο Μιχάλης Τεζάρης. Με δάκρυα στα μάτια και εμφανώς τρομαγμένη με όσα αντίκρισε, είπε: «Εγκλωβιστήκαμε στο σημείο. Βλέπαμε ανθρώπους να μαχαιρώνονται με χαντζάρια και μαχαίρια και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».

Η ίδια ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν απειλήθηκε η σωματική της ακεραιότητα, υπογραμμίζοντας: «Δεν είχαν σκοπό να ασχοληθούν με εμάς. Είναι μία διαμάχη που έχουν μεταξύ τους οι κρατούμενοι των δύο πτερύγων».

Υπ. Δικαιοσύνης: «Αναταραχή» στις φυλακές Κορυδαλλού

Λίγο αργότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «αναταραχή»:

«Αναταραχή υπήρξε σήμερα το πρωί ανάμεσα σε κρατουμένους δύο πτερύγων (Β΄ και Ε΄) του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού - Ι, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν βιαιοπραγίες ή εκτεταμένες συμπλοκές. Αφού ασφαλίστηκαν οι πτέρυγες, με τη συνδρομή δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κρατούμενοι εισήλθαν στα κελιά τους και αποκαταστάθηκε πλήρως η εύρυθμη λειτουργία του Καταστήματος. Διεξάγονται έρευνες στους χώρους των πτερύγων για πιθανά απαγορευμένα αντικείμενα».