ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς ρεύμα και χωρίς το 112 η Χαλκιδική μετά τον ανεμοστρόβιλο -Αποκλειστικές δηλώσεις Θεοδωρικάκου, Καραμανλή και Πιερρακάκη

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2019, 14:49
Χωρίς ρεύμα και χωρίς το 112 η Χαλκιδική μετά τον ανεμοστρόβιλο -Αποκλειστικές δηλώσεις Θεοδωρικάκου, Καραμανλή και Πιερρακάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Με εντολή Θεοδωρικάκου θα υπάρξει άμεση ενίσχυση από 200.000 ευρώ, στους δήμους Προποντίδας και Κασσάνδρας και 100.00 στο δήμο Σιθωνίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Χαλκιδική μετράει τις πληγές της μετά τον φονικό ανεμοστρόβιλο. Η νέα κυβέρνηση καλείται πλέον να τεστάρει τους κρατικούς μηχανισμούς σε πραγματικές συνθήκες αλλά να επιδείξει και τα δικά της αντανακλαστικά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους υπουργούς που μετέβησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στον τόπο της καταστροφής αλλά και με τον ΑΔΜΗΕ.

Υπάρχει διακοπή ρεύματος από τη νύχτα και η πρώτη αντίδραση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μανούσου Μανουσάκη που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι μπορεί να μείνει η περιοχή χωρίς ρεύμα για τρεις ημέρες, κάτι που θα επέφερε καίριο πλήγμα στις τουριστικές επιχειρήσεις που ήδη υποδέχονται τουρίστες. Του ζητήθηκε να σπεύσει και ο ίδιος στον τόπο της καταστροφής και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι καθ´ οδόν.

Σε ανοιχτή γραμμή με τον παραιτηθέντα διοικητή της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη ο οποίος παραμένει στη θέση του μέχρι να αντικατασταθεί, βρίσκεται ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Ο στρατός πηγαίνει γεννήτριες, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το newpost από το υπουργείο Αμυνας.

Άμεση οικονομική ενίσχυση

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στο δημαρχείο Ποτίδαιας Χαλκιδικής με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού. «Η περιοχή έζησε ένα ακραίο φαινόμενο» δήλωσε ο κ.Θεοδωρικάκος στο Newpost. «Υπάρχει γενική κινητοποίηση για να αισθανθούν οι πολίτες ότι βρισκόμαστε δίπλα τους» συνέχισε. «Από τα ξημερώματα άρχισε η καταγραφή των ζημιών».

Με εντολή Θεοδωρικάκου θα υπάρξει άμεση ενίσχυση από 200.000 ευρώ, στους δήμους Προποντίδας και Κασσάνδρας και 100.00 στο δήμο Σιθωνίας. Θα υπάρξει σχέδιο ανακούφισης και των πληγέντων μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε στο Newpost ότι έχει αρχίσει η καταγραφή από συνεργεία μηχανικών της Περιφέρειας και των δήμων και ενισχύονται και με μηχανικούς από την Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών και Υποδομών. Η κεντρική αρτηρία στο πρώτο πόδι έχει κοπεί στα δύο από την πτώση γέφυρας στην Ποτίδαια και γίνεται προσπάθεια για αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Έχει πέσει και κολώνα υψηλής τάσης, όπως και δένδρα. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες με μεγάλη δυσκολία.

Τι γίνεται με το 112

Ο υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε συσκέψεις από το πρωί και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοροριακών Συστημάτων με αντικείμενο την γραμμή έκτακτης ανάγκης 112, η οποία αν λειτουργούσε στο Μάτι θα σώζονταν ζωές. Όπως ενημέρωσε το Newpost, η διαδικασία που ήταν παγωμένη, ξεμπλόκαρε μετά το Μάτι και η ανάδοχος εταιρεία με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί πρέπει να παραδώσει το σύστημα στο σύνολο του τον Δεκέμβριο του 2019.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή υποδομή εκ μέρους της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το ένα κομμάτι αφορά την εισερχόμενη κλήση πολίτη ή πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (φωτιά, πλημμύρες κλπ) και πρέπει να εντοπιστεί με ακρίβεια που βρίσκεται. Και το άλλο είναι οι μαζικές εξερχόμενες κλήσεις, sms κλπ. με τις οδηγίες προς όσους είναι στην περιοχή που πλήττεται. Αύριο Παρασκευή, ο κ.Πιερρακάκης θα βρίσκεται στο Ριζάρειο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής όπου θα γίνει ένα τεστ αυτής της γραμμής. Εξετάζονται τρόποι να καλυφθεί με άλλους τρόπους το κενό μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ένα σημαντικό θέμα είναι στο σύστημα να εντάσσονται και οι ξένοι επισκέπτες. Στη Χαλκιδική, σχεδόν όλα τα θύματα ήταν τουρίστες.

Άτυπα, στο συντονισμό συμμετείχε και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος αναλαμβάνει σήμερα τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Ο ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) εξαιτίας των πρωτοφανούς έντασης καιρικών φαινομένων στη Χαλκιδική έπεσαν δυο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας.

«Λόγω του συμβάντος –και της βλάβης στη Γραμμή Μεταφοράς Ρεύματος Υψηλής Τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας-, έχουν προκληθεί εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή. Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έχουν σπεύσει στο σημείο από την πρώτη στιγμή ασφαλίζοντας την Γραμμή Μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος και να απομονωθεί η βλάβη.

Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ εργάζονται εντατικά για τη διόρθωση της σοβαρής ζημίας. Ο Διαχειριστής διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το ταχύτερο δυνατό. Για την πορεία των εργασιών θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση», αναφέρει η ανακοίνωση.