current views are: 1

12 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση04:42

Χαλκιδική: Αγώνας δρόμου για την επούλωση των πληγών – Η επόμενη μέρα της τραγωδίας με τους επτά νεκρούς

Τραγικός ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και δίκτυα από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας.

Δημοσίευση 04:42’
αρθρο-newpost

Τραγικός ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και δίκτυα από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας.

Τις πληγές της μετρά η Χαλκιδική, μία ημέρα μετά τη φονική κακοκαιρία που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις υποδομές και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες, μεσούσης μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στο «πόδι» και δίνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, ενώ σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο δημαρχείο Μουδανίων για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος στη Χαλκιδική. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους  εκπρόσωπους των εταιρείων κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, που μέχρι στιγμής είναι εκτός λειτουργίας.

Κάτοικοι και τουρίστες περιγράφουν με συγκλονιστικό τρόπο τη μανία της φύσης και τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν, ενώ σοκάρουν τα ερασιτεχνικά βίντεο που καταγράφουν τις στιγμές πανικού.

«Όλη νύχτα δεν κοιμήθηκα και είμαι καρδιακή», είπε μία γυναίκα, η οποία δήλωσε πως το σπίτι της έμεινε χωρίς ρεύμα και δεν λειτουργούσε το μηχάνημα που έχει για την καρδιοπάθειά της.

Καταστηματάρχης εξέφρασε την απόγνωσή του, μιλώντας στο Open Beyond. «Μπήκε ο αέρας από πίσω και τα έριξε όλα κάτω. Χάθηκαν τα πάντα», είπε, ενώ άλλος περιέγραψε πώς ο αέρας σήκωνε, κυριολεκτικά, τους περαστικούς.

«Να μην ξέρεις από πού σου έρχεται. Πολλοί τη γλίτωσαν από τα ιπτάμενα αντικείμενα. Έναν φίλο μου τον πήρε ο αέρας», δήλωσε χαρακτηριστικά στην κάμερα του καναλιού.

«Ο κόσμος έτρεχε για να φύγει. Να φεύγουν οι σκεπές και οι άνθρωποι να προσπαθούν να σωθούν. Ήμουν στο σπίτι και έβλεπα μία γυναίκα να περνά με το καροτσάκι με το μωρό και να μην μπορεί να κρατήσει το καροτσάκι», σημείωσε άλλος κάτοικος.

«Ήμασταν τυχεροί που δεν είχαμε περισσότερα θύματα. Ο αέρας έπαιρνε μέχρι και παιδάκια. Προσπαθούσαμε να σώσουμε ο ένας τον άλλον. Δεν έχουμε ξαναδεί τίποτα τέτοιο», είπε ένας ακόμη μάρτυρας.

Θρήνος για τους επτά νεκρούς

Τα ακραία φαινόμενα που σημειώθηκαν την Τετάρτη μέσα σε λίγα μόλις λεπτά στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους και τραυμάτισαν πάνω από 100 άτομα, ενώ προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Τα έξι από τα θύματα είναι τουρίστες, υπήκοοι άλλων χωρών που παραθέριζαν στην περιοχή. Στη Νέα Πλάγια, το θάνατο βρήκε μια 54χρονη Ρουμάνα και το 8χρονο παιδί της. Και οι δυο τους έτρωγαν σε εστιατόριο, όταν εξαιτίας της φονικής κακοκαιρίας αποκολλήθηκε η οροφή και τους πλάκωσε.

Στη Νέα Ποτίδαια ένας 39χρονος Ρώσος έχασε τη ζωή του μαζί με το 2 ετών παιδί του, ενώ νεκροί εντοπίστηκαν ακόμη δύο άτομα που παραθέριζαν σε τροχόσπιτο, στη Σωζόπολη, το οποίο είχαν σταθμεύσει σε ελεύθερο κάμπινγκ. Εντός της τροχοβίλας εντοπίστηκε νεκρός άνδρας, 72 ετών και απέξω βρέθηκαν τραυματισμένοι μια 70χρονη και ένας 40χρονος. Η 70χρονη κατέληξε κατά τη μεταφορά της στο ΚΥ.

Ενας ακόμη άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στα ανοιχτά, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων στα επτά. Ο άνδρας βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σωζόπολη και στη Νέα Καλλικράτεια, στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή. Οπως αποδείχθηκε, ο νεκρός ήταν ο ψαράς που αγνοούνταν στην ίδια περιοχή από τη νύχτα.

Εν τω μεταξύ, 120 άτομα τραυματίστηκαν από την κακοκαιρία που σάρωσε τη Χαλκιδική. Μια γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ πέντε παιδιά έχουν τραυματιστεί. Η πυροσβεστική ανέφερε ότι μετά τη θεομηνία προχώρησε σε 50 απεγκλωβισμούς ατόμων στη Χαλκιδική, ενώ έλαβε και 600 κλήσεις για βοήθεια.

Επανέρχεται σταδιακά το ρεύμα

Μετά τη βιβλική καταστροφή της που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όλες οι πληγείσες περιοχές είχαν μείνει χωρίς ρεύμα καθώς η κακοκαιρία κατέστρεψε περισσότερους παό 300 στύλους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει ως εξής:

Στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, πλην εξαιρέσεων, με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

Στην Περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.

Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέσης Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς και ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος έχουν μεταβεί στη Χαλκιδική για την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών.

Το timelapse της φονικής θεομηνίας στη Χαλκιδική

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς

Τα συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Κατά τις ίδιες πηγές, διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και τη φιλοξενία Ρομά στη Νέα Ποτίδαια, ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες, μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, διατέθηκαν γεννήτριες για τη λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ), όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους τρεις δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη-Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για τη λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).

Επίσης, δρομολογήθηκε για σήμερα η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτήρια, σχολεία και υποδομές.

Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση. Νωρίτερα, ο κ. Λέκκας προχώρησε στη δημοσίευση υπομνήματος, με αφορμή τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στη Β. Ελλάδα, στο οποίο αναφέρονται τα χαρακτηριστικά των ακραίων φαινομένων, ενώ προτείνεται αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.

Στο δημαρχείο Μουδανιών, το οποίο λειτουργεί από προχθές ως άτυπο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης της κρίσης, θα πραγματοποιηθεί απόψε νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.

Στο μεταξύ, αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές έστειλε, με αφορμή την τραγωδία στη Χαλκιδική, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως έκανε γνωστό ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα πρώτα μέτρα από την κυβέρνηση

Ειδική ενίσχυση θα δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις δήμους (Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας) που επλήγησαν από την κακοκαιρία όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως αποφασίστηκε η άμεση εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης και η διάθεση των απαιτούμενων ποσών για τις αποζημιώσεις των κατοίκων που επλήγησαν από τις καταστροφές.

Για τις καταστροφές που άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως την Χαλκιδική μίλησε χθες σε έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

«Από την πρώτη στιγμή που είδαμε αυτά τα φαινόμενα, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θανάση Κουρεμπέ, ζητώντας του άμεσα να πάνε κλιμάκια επιθεωρητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές», είπε σχετικά ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Θα διαπιστώσουν και θα καταγράφουν τις ζημίες, προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων, προτού παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες που υπάρχουν για τις δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μεγάλες ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στις παρακάτω περιοχές:

Π.Ε. Έβρου – Ελιές, Βαμβάκια, Οπωροφόρα

Π.Ε. Ροδόπης – Βαμβάκια, καπνά, ακτινίδια, κηπευτικά

Π.Ε. Καβάλας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Χαλκιδικής – Ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια κηπευτικών

Π.Ε. Θεσσαλονίκης – Αμπέλια, αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Ημαθίας – Οπωροφόρα

Π.Ε. Πιερίας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά,

Π.Ε. Λάρισας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, βαμβάκια

Π.Ε. Φλώρινας – Φασόλια, οπωροφόρα

Π.Ε. Μαγνησίας – Οπωροφόρα, ελιές

Π.Ε. Καρδίτσας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Βοιωτίας – Κρεμμύδια, Βαμβάκια


σχετικα αρθρα