ΕΛΛΑΔΑ

Δεν άντεξε ο πλάτανος-σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο - Ξεριζώθηκε από τους ανέμους

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2019, 12:50
Δεν άντεξε ο πλάτανος-σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο - Ξεριζώθηκε από τους ανέμους
Facebook Twitter Whatsapp

Αξίζει να σημειωθεί πως κάτω από τον συγκεκριμένο πλάτανο είχε τραβηχτεί και η περίφημη φωτογραφία με τις γιαγιάδες-σύμβολο της Λέσβου, που τάιζαν ένα προσφυγόπουλο.

Το δένδρο - σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στη διάρκεια της διετίας 2015-2016, ο γεροπλάτανος στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς στη βόρεια Λέσβο, δεν άντεξε τις ριπές του βοριά. Μεγάλο μέρος του υπεραιωνόβιου δένδρου έσπασε με τον κορμό του να σχίζεται στη μέση και να ξεριζώνεται.

Ο πλάτανος στη Σκάλα Συκαμιάς, με τον υπαίθριο χώρο που τον περιβάλλει να έχει ονοματοδοτηθεί από την ύπαρξη του δένδρου που στην κουφάλα του λειτουργούσε στο παρελθόν καφενείο, έγινε το σύμβολο του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας.

Αποτέλεσε δε σημείο αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που με τις πλαστικές τους βάρκες κατευθύνονταν στην ακτή που σηματοδοτούσε το δένδρο αυτό. Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από την δομή των αλληλεγγυών «platanos refugee solidarity» που λειτούργησε επί μεγάλο διάστημα στη σκιά του, ενώ στο παγκάκι δίπλα στη ρίζα του κάθισαν οι εμβληματικές γιαγιάδες της Συκαμιάς, υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.