ΕΛΛΑΔΑ

Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας για Χαλκιδική: Η μεγαλύτερη βλάβη στην ιστορία της ΔΕΗ -Πού δεν έχει ρεύμα

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2019, 18:10
Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας για Χαλκιδική: Η μεγαλύτερη βλάβη στην ιστορία της ΔΕΗ -Πού δεν έχει ρεύμα
Facebook Twitter Whatsapp

Εισαγωγική Τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε για τη διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική. Για τη «μεγαλύτερη βλάβη που αντιμετώπισε η ΔΕΗ στην ιστορία της» έκανε λόγο ο γ.γ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζονται μετά την σαρωτική καταιγίδα στη Χαλκιδική, μίλησε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος στην αρχή και στο τέλος της ενημέρωσης που έκανε, μίλησε για τους 7 ανθρώπους που χάθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας.

Αναλυτικά, η ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά για τι έγινε τις τελευταίες 36 ώρες από πλευράς αντιμετώπισης των ζητημάτων και που υπάρχουν ακόμα προβλήματα:

Στην περιοχή είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα εξαιρετικό πρόβλημα, το οποίο κόστισε τις ζωές εφτά συνανθρώπων μας. Πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι στις οικογένειες αυτών των ανθρώπων.

Δώσαμε μια δύσκολη μάχη, έχοντας απέναντί μας το μεγαλύτερο πρόβλημα βλάβης που αντιμετώπισε ποτέ η ΔΕΗ στην ιστορία της. Και το πλέον ακραίο καιρικό φαινόμενο τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια για την περιοχή, που εξελίχθηκε σε ένα αναπάντεχο φυσικό φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου.

Από την πρώτη στιγμή, με εντολή του Πρωθυπουργού, μετέβη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην περιοχή για να συντονίσει το έργο των εμπλεκομένων φορέων, στην αντιμετώπιση του φυσικού φαινομένου που ήταν σε εξέλιξη μέχρι το πρωί. Επίσης κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Θεοδωρικάκο, Υπουργό Εσωτερικών, και τον Υπουργό Υποδομών, κ. Καραμανλή, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή για να συντονίσουν το έργο της αποκατάστασης.

Μετά από τριάντα έξι ώρες προσπάθειας θέλω να σας ανακοινώσω ότι, σήμερα, στις 11:28, παραδόθηκαν πλήρως αποκατεστημένοι οι πέντε πυλώνες υψηλής τάσης που αντιμετωπίσαν, αντιμετωπίσαμε ως μεγάλο πρόβλημα, από τις υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ. Και 11:57, παραδόθηκε ο οδικός άξονας Μουδανιά-Κασσάνδρα, σε χρήση, έτσι ώστε πλέον όλο το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής είναι πλήρως αποκατεστημένο. 

Θέλω να σας εξηγήσω ότι το ζήτημα με τους πυλώνες ήταν ένα μοναδικό πρόβλημα, αφορούσε δυο κατεστραμμένους πυλώνες και τρεις πυλώνες με εξαιρετικά προβλήματα. Η αρχική περαίωση, ο αρχικός στόχος περαίωσης της αποκατάστασης ήταν τουλάχιστον 72 ώρες. Τριάντα έξι ώρες μετά, είμαι  ευγνώμων απέναντι σε όλους όσοι εργάστηκαν για την πλήρη αποκατάστασή του και ειδικά στα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΔΔΗΕ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αλλά και όλων των εμπλεκομένων που βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή. 

Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία της περιοχής έχει ρεύμα. Μικρά προβλήματα έχουμε στον Μαρμαρά, στα Σήμαντρα, στη Σάρτη σε ένα κάμπινγκ και στο αντλιοστάσιο στη Συκιά που στις επόμενες δύο με τρεις ώρες, θα υπάρχει πλήρης αποκατάσταση. Ταυτόχρονα, σε Πολύχρονο, Χανιώτη, Κρυοπηγή, Παραλία Ποτίδαιας, στην Ανατολική δηλαδή Κασσάνδρα, στο παραλιακό μέτωπο Σκιώνης και στο Παλιούρι είναι οι περιοχές που -μετά την παράδοση των πυλώνων- σταδιακά, στις επόμενες ώρες θα αποκατασταθεί πλήρως και το ρεύμα. Βεβαίως, θα υπάρχουν μικρά προβλήματα. Όσοι γνωρίζουν τεχνικά τα ζητήματα αυτά, θα υπάρχουν προβλήματα με μετασχηματιστές, με μονωτήρες, με καλώδια, με γυμνούς αγωγούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, παραμένουν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και θα παραμείνουν για όλο το Σαββατοκύριακο και μέχρι και το τελευταίο χωριό να έχει ρεύμα και να μην υπάρχουν προβλήματα άλλου είδους.

Παράλληλα, σας ενημερώνω ότι είναι σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της 72χρονης στο Παπανικολάου. Σήμερα θα γίνει μια νέα αξονική. Τα παιδάκια που νοσηλεύονται στο «Γεννηματάς» έχουν πάρει εξιτήριο, όλα πλην ενός παιδιού, που για προληπτικούς καθαρά λόγους θα πάρει εξιτήριο τη Δευτέρα.

Τα συνεργεία των μηχανικών της Περιφέρειας αλλά και του Υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε διπλές βάρδιες τις αυτοψίες, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα το πρωί. Και από χθες τα συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες που αφορούν τις καταστροφές που έχουν υπάρξει σε καλλιέργειες. 

Θέλω να ευχαριστήσω, παραμένουμε σε επιφυλακή βεβαίως. Θέλω να ευχαριστήσω τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, τους Δημάρχους, τους Αυτοδιοικητικούς, τον Δήμαρχο, τον Μανώλη Καρρά που μας φιλοξένησε στο κέντρο επιχειρήσεων. Πάνω απ’ όλα τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που με απαράμιλλο θάρρος, απ’ την πρώτη στιγμή -ακόμα και αυτή τη στιγμή- σαράντα συνεργεία βρίσκονται έξω, μέσα στις πόλεις και στα χωριά, προσπαθώντας να επαναφέρουν την κανονικότητα.

Και πάνω και πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο, θέλω να τονίσω την σημαντική συμβολή τόσο του Υπουργού Υποδομών, του Κώστα Καραμανλή που ξενύχτησε -έμεινε μαζί μας όλες αυτές τις ώρες και απεχώρησε πριν λίγο- όλο το βράδυ προσπαθώντας να συνδράμουμε το έργο των συνεργείων για την αποκατάσταση. Αλλά ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνδρομή του Περιφερειάρχη, του Απόστολου Τζιτζικώστα που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε μαζί με τους συνεργάτες του στο πλευρό της προσπάθειας αυτής.  

Η σκέψη μας και η προσευχή μας παραμένει στις οικογένειες των επτά συνανθρώπων μας, το εγχείρημα ήταν δύσκολο. Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε επιφυλακή. Η καθημερινή προσπάθεια για την προστασία του πολίτη δεν μπορεί να είναι βάρδια, είναι στοίχημα ζωής, είναι στοίχημα ευθύνης, και επιβάλλεται από όλους να μιλάμε λίγο και να δουλεύουμε πολύ.