ΕΛΛΑΔΑ

Ιατροδικαστής για 60χρονη Αμερικανίδα βιολόγο: Δεν είχαμε δυνατότητα να διακρίνουμε ίχνη βιασμού (βίντεο)

Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2019, 17:24
Ιατροδικαστής για 60χρονη Αμερικανίδα βιολόγο: Δεν είχαμε δυνατότητα να διακρίνουμε ίχνη βιασμού (βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ένα μήνα θα έχει στα χέρια του ο ιατροδικαστής, Αντώνης Παπαδομανωλάκης, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και τοξικολογικών εξετάσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μία ημέρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, Σούζαν Ίτον, από τον 27χρονο καθ’ ομολογία δράστη, ο ιατροδικαστής, Αντώνης Παπαδωμανωλάκης, μίλησε στο cretapost.gr για τα αποτελέσματα της νεκροψίας – νεκροτομής.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η ηγεσία της αστυνομίας κατά τη συνέντευξη Τύπου, υπήρχαν ίχνη «πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης» με τον ίδιο τον 27χρονο να αναφέρει στην επίσημη κατάθεσή του πως τα κίνητρα της δολοφονίας της 60χρονης βιολόγου ήταν σεξουαλικά καθώς την βίασε και την σκότωσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή κ. Παπαδομανωλάκη, δεν μπορεί μακροσκοπικά να εξακριβωθεί αν υπήρξε βιασμός και αυτό θα αποσαφηνιστεί από τις εξετάσεις DNA.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή: «Μακροσκοπικά, λόγω σήψης βέβαια, δεν είχαμε την δυνατότητα εμείς να διακρίνουμε (σ.σ. βιασμό). Απλά πήρα δείγματα, τα παρέδωσα στην αστυνομία κι αν έχει γίνει σεξουαλική κακοποίηση αυτό φυσικά θα φανεί στις εξετάσεις DNA. Θα βρεθεί γενετικό υλικό του δράστη σ’ αυτά που παρέδωσα εγώ στην αστυνομία», ανέφερε ο κ. Παπαδωμανωλάκης ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν από τη νεκροψία μπορεί να ξεκαθαριστεί αν υπήρξε βιασμός αλλά και το πότε ακριβώς συνέβη επεσήμανε: «Όχι, όχι. Το πτώμα ήταν σε σήψη και είναι πολύ δύσκολο παγκοσμίως. Τον καλύτερο ιατροδικαστή του κόσμου να φέρετε δεν θα μπορέσει να το αποδείξει αυτό. Είναι σχεδόν αδύνατο».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο ιατροδικαστής στο cretapost.gr:

Τι έφερε το σώμα της άτυχης βιολόγου

Η προχωρημένη σήψη στο πτώμα της άτυχης βιολόγου δημιούργησε αρκετές δυσκολίες στη διενέργεια της νεκροψίας – νεκροτομής γι’ αυτό και η διαδικασία κράτησε πάνω από 8 ώρες.

Το σώμα της φαίνεται πως ήταν αρκετά ταλαιπωρημένο και έφερε αρκετά τραύματα τα οποία όμως δεν ήταν όλα θανατηφόρα.

«Το κορμί της άτυχης γυναίκας είχε θλαστικές κακώσεις στον θώρακα. Είχε δηλαδή σπασμένα πλευρά χωρίς όμως τραυματισμό οργάνων, δηλαδή δεν προκλήθηκε αιμορραγία. Δεν είχε κρανιοεγκεφαλική κάκωση αλλά είχε κατάγματα στα οστά του προσώπου. Επίσης είχε κάποια τραύματα από αιχμηρό όργανο τα οποία δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε αν είναι μαχαίρι ή από κάποια εξαρτήματα κοφτερά του αυτοκινήτου. Παρ’ όλα αυτά και οι κακώσεις του θώρακα και τα αιχμηρά τραύματα δεν είναι θανατηφόρα. Τα κατάγματα των πλευρών προκαλούν μία δυσκολία στην αναπνοή που εάν το σώμα μείνει έτσι για αρκετή ώρα θα καταλήξει από ασφυξία», τόνισε σχετικά ο κ. Παπαδομανωλάκης.

Ασφυξία η αιτία του θανάτου της – Ασαφές το πώς προκλήθηκε

Παράλληλα, ο κ. Παπαδομανωλάκης επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η αιτία του θανάτου της 60χρονης Σούζαν Ίτον προέρχεται σε κάθε περίπτωση από ασφυξία.

«Είναι ασφυκτικός σε γενικό όρο. Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν η ασφυξία προήλθε από απόφραξη – αν δηλαδή της έκλεισε το στόμα για αρκετή ώρα – ή αν η προήλθε από τα τραύματα στα πλευρά και τη θέση που είχε μέσα στη σπηλιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδομανωλάκης.

Αυτό μάλιστα αναμένεται να αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες καθώς όπως επεσήμανε ο ιατροδικαστής στο cretapost.gr έχει στη διάθεσή του ένα οστάριο της περιοχής του λαιμού «το οποίο θα ακτινογραφήσουμε τις επόμενες ημέρες, ν’ αποκλείσουμε τουλάχιστον ή να επιβεβαιώσουμε στραγγαλισμό με χέρια ή στραγγαλισμό με βρόγχο όπως λέμε, με σκοινί ή σύρμα».

Παράλληλα, οι ιατροδικαστές, σύμφωνα με τον κ. Παπαδομανωλάκη, δουλεύουν αυτή την περίοδο ώστε να βρουν απαντήσει στο πόση ώρα έμεινε ζωντανή η 60χρονη βιολόγος.

«Τίθεται και το θέμα αν ζούσε για αρκετή ώρα, το οποίο απευχόμαστε. Ωστόσο πρέπει να το εξετάσουμε γιατί είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδομωναλάκης.

Σε ένα μήνα τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Σε ένα μήνα θα έχει στα χέρια του ο ιατροδικαστής, Αντώνης Παπαδομανωλάκης, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει, τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν καμία αξία.

«Δεν έχουν μεγάλη αξία αυτά τα αποτελέσματα. Σίγουρα θα πάρει κανένα μήνα για να βγουν γιατί αργούν. Αλλά είναι πολύ μικρής σημασίας, μην περιμένουμε να δούμε τίποτε από αυτά. Απολύτως τίποτα», επεσήμανε, τέλος, ο ιατροδικαστής.