current views are: 1

18 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση14:51

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Δούρου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Τι δήλωσε η κ. Δούρου μετά την απολογία της

Δημοσίευση 14:51’
αρθρο-newpost

Τι δήλωσε η κ. Δούρου μετά την απολογία της

Χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερη η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μετά την απολογία της στην 7η Τακτική Ανακρίτρια για όσα της έχει καταλογίσει η Δικαιοσύνη αναφορικά με τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής που κόστισαν τη ζωή σε 25 πολίτες τον Νοέμβριο του 2017.

Η Ρένα Δούρου πέρασε σήμερα το κατώφλι του γραφείου της 7η τακτική ανακρίτρια και έδωσε εξηγήσεις μέσω γραπτού υπομνήματος για τις τραγικές και φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής που κόστισαν τις ζωές σε 25 πολίτες το Νοέμβριο του 2017.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το law&order.gr, υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι οι δυο πραγματογνωμοσύνες, τις οποίες υπογράφουν 8 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης (τη μια) και 3 Μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το τεχνικό Επιμελητήριο (τη δεύτερη) δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής ούτε στην ίδια.

Αναφερόμενη στις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 επικαλέστηκε τη σφοδρότητα του φαινομένου, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια.

Στο απολογητικό της σημείωμα υποστηρίζει ότι κατηγορείται πως α) δεν έλεγξε τις Πολεοδομίες, οι οποίες όμως ανήκουν στην αρμοδιότητα της δημάρχου Μάνδρας κυρίας Κριεκούκη, ότι β) δεν κατεδάφισε τα αυθαίρετα κτίσματα ενώ η αρμοδιότητα για το γκρέμισμα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (τον Συντονιστή κ. Σπύρο Κοκκινάκη), γ) ότι δεν προχώρησε την εποπτεία του έργου της οδού Κοροπούλη, την οποία έχει και αυτή η δήμαρχος Μάνδρας, κα Κριεκούκη και δ) ότι κατηγορείται πως καθυστέρησε την κατασκευή του δρόμου Μάνδρας – Ελευσίνας, που όμως δεν αποτελεί αντιπλημμυρικό έργο και δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά στην καταστροφική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2017 στη Μάνδρα, η πρώην Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι ήταν εκείνη που προσέφυγε πρώτη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας αναφορά με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής, τονίζοντας ότι “πρέπει να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας”. Διαδικασία η οποία είναι σήμερα σε εξέλιξη.

Η κ. Δούρου ανέφερε στη κατάθεσή της ότι η σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα, ήταν τέτοια που το ακραίο αυτό φαινόμενο αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων. Φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια. Όπως δε περιγράφουν οι ειδικοί, έπεσε με πρωτοφανή ραγδαιότητα ένα δίλιτρο μπουκάλι νερού σε 1 cm2, δηλαδή σε επιφάνεια μικρότερη από ένα κουταλάκι του καφέ! Στο φαινόμενο του Νοεμβρίου στη Μάνδρα, είχαμε απορροή υδάτων 150 κυβικά το δευτερόλεπτο.

Η πρώην Περιφερειάρχης τόνισε ότι σε δύο πραγματογνωμοσύνες σχετικά με την ύπαρξη ή μη ευθυνών της Περιφέρειας Αττικής δεν επιρρίπτονται ευθύνες στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και την ίδια. Τα βασικά σημεία των πορισμάτων αυτών αγνοήθηκαν όπως είπε από την έρευνα ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις και στη συνέχεια ασκήθηκαν διώξεις μόνο κατά της Δούρου για θέμα που ανάγεται στο 2014…

Περνώντας στην αντεπίθεση η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι από τη συνεχιζόμενη διαδικασία προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: α) γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις και ο τέως περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, που δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγον το αίτημα προς το δασαρχείο Αιγάλεω για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του έργου της Αγίας Αικατερίνης, στις 7/4/2014 που το κατέθεσε; β) Πώς και γιατί αποδίδονται για το θέμα αυτό ευθύνες στην ίδια όταν η ορεινή υδρονομία ανήκει απολύτως στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης (δασαρχείο); γ) Γιατί ενώ είχε μεταβιβάσει τις αντιπλημμυρικές αρμοδιότητες όπως ορίζει ο νόμος, το εισαγγελικό πόρισμα τη θεωρεί υπεύθυνη ως επικεφαλής του φορέα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ για τις ευθύνες του αρμόδιου δασαρχείου στρέφεται κατά των προϊσταμένων και όχι κατά του επικεφαλής του φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται το δασαρχείο;

Σε άλλο σημείο του απολογητικού της σημειώματος διαμαρτύρεται ότι στην απερχόμενη δήμαρχο κα Κριεκούκη, παρά τη διαπιστωμένη ύπαρξη παράνομου αμαξοστασίου του δήμου Μάνδρας, δεν της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι ενώ στον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κο Βασιλείου επιβλήθηκε βαριά εγγυοδοσία, ύψους 20.000 ευρώ ενώ οι κατηγορίες αφορούν πλημμελήματα. Εν τούτοις αναφέρει η κ. Δούρου, η ανακριτική έρευνα (αν κρίνει κανείς από το κατηγορητήριο και τις αδιαλείπτως προστιθέμενες σε αυτό «νέες» κατηγορίες), δεν φαίνεται να στρέφεται προς τις πραγματικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα μπορούσαν να αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες ενός περιφερειάρχη. Αλλά να «φορτώνει» στην περιφερειάρχη τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πλημμέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της Περιφέρειας.

Το «πριν» και το «μετά» του ρέματος Αγίας Αικατερίνης

Στο υπόμνημά της η κ. Δούρου υπενθυμίζει ότι μέχρι την ημέρα που ανέλαβε η νέα Περιφερειακή Διοίκηση (1.9.2014), τα γεγονότα είχαν ως εξής: 1) Από το 1993 μέχρι το 2003 δεν έγινε καμία ενέργεια, 2) από το 2003 έως το 2010 το ρέμα μπαζώθηκε, 3) η κοίτη εξαφανίστηκε και 4) από το 2010 έως την 1.9.2014 δεν είχε ακόμη παραληφθεί, τυπικά και ουσιαστικά, η μελέτη κατασκευής του έργου.

Όσο αφορά στο τι συνέβη από το 2014 και μετά που ανέλαβε Περιφερειάρχης αναφέρει λεπτομερώς:

Α. Άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων, στις 22.10.2014, εγκρίναμε την τοπογραφική και κτηματολογική μελέτη, την οριστική μελέτη υδραυλικών έργων, τη μελέτη οριοθέτησης, τη μελέτη ανάλυσης κόστους οφέλους, τα τεύχη δημοπράτησης και τον φάκελο ασφάλειας και υγείας για το εν λόγω έργο.

Β. Στη συνέχεια, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας ενήργησαν ταχύτατα. Συγκεκριμένα: στις 5.2.2016 εξέδωσαν βεβαίωση περαίωσης της μελέτης και στις 12.2.2016 παρέλαβαν τη μελέτη και επέστρεψαν την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης.

Γ. Στην πρώτη επιτρεπόμενη αναμόρφωση του προγράμματος εκτελεστέων έργων 2016 της Περιφέρειας Αττικής, έγινε η ένταξη του έργου (5.4.2016) και στη συνέχεια εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης.

Δ. Στις 8.8.2016 τέθηκε σε ισχύ καινούργιος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις έργου, ο οποίος απαιτούσε πλέον, πριν από τη δημοπράτηση, να έχουν συντελεστεί όλες οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις και να έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες για την εκτέλεση του έργου. Η διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί μια απαλλοτρίωση είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, ειδικά αν δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της περιοχής.

Ε. Ήδη από τις 7.4.2014 η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας είχε ζητήσει από το Δασαρχείο Αιγάλεω να εκδώσει πράξη χαρακτηρισμού των εκτάσεων, δηλαδή εάν είναι δασικές ή όχι. Στις 8.8.2014 το Δασαρχείο ζήτησε επιπλέον επτά αντίγραφα του τοπογραφικού διαγράμματος. Η περιοχή της Μάνδρας είχε τεθεί σε διαδικασία κτηματογράφησης, επομένως το Δασαρχείο περίμενε προφανώς την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να αποφανθεί.
Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους υπογραμμίζει η πρώην Περιφερειάρχης. Αρκεί μια ανάγνωση του χρονολογίου κατά την κ. Δούρου και καθένας αντιλαμβάνεται ότι από τη μία υπήρχαν επτά χρόνια πλήρους απραξίας και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η μελέτη, ενώ, αντιθέτως, σε χρόνους ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, δίνοντας μάχη ενάντια στην πολυπλόκαμη γραφειοκρατία, το έργο ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες.

Τι δήλωσε η Ρένα Δούρου

Η Ρένα Δούρου σε δήλωσή της επισήμανε ότι «η προφορική η απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών».

Η πλήρης δήλωση της κυρίας Δούρου έχει ως εξής:

Η προφορική η απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών. Με αυτή την πεποίθηση προσήλθα εκείνο το βράδυ, τη νύχτα της τραγωδίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μην βάλουμε στόπ στην κουλτούρα της ατιμωρησίας.

Και ότι πρέπει να βρίσκονται επιτέλους οι πραγματικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα σε ολόκληρη και όχι μόνο στην Αττική.

Πιστεύοντας με την ίδια μου την πράξη ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει τις πραγματικές αιτιάσεις και τους πραγματικούς ενόχους και ότι δεν εξυπηρετεί σκοπούς και σκοπιμότητες σήμερα στέκομαι μπροστά σας και λέω ότι το απέδειξε για άλλη μια φορά.

Ωστόσο πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την πραγματική μου ανησυχία γι το γεγονός ότι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν με τόση ευκολία μπορούν να συσταθούν κατηγορητήρια από τον οποιοδήποτε είναι ένας κακός οιωνός για την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.


σχετικα αρθρα