current views are: 2

23 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση04:07

Οδοιπορικό του Newpost στο Μάτι έναν χρόνο μετά την τραγωδία – Θλίψη, εγκατάλειψη και αδιαφορία για τους επιζώντες – Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Οι μνήμες από τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, που κόστισε 102 ανθρώπινες ζωές και προκάλεσε μια τεράστια φυσική και υλική καταστροφή, παραμένουν νωπές…

Δημοσίευση 04:07’
αρθρο-newpost

Οι μνήμες από τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, που κόστισε 102 ανθρώπινες ζωές και προκάλεσε μια τεράστια φυσική και υλική καταστροφή, παραμένουν νωπές…

Το ημερολόγιο έγραφε Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, όταν οι φλόγες μετέτρεπαν τον άλλοτε καλοκαιρινό παράδεισο της ανατολικής Αττικής, το Μάτι, σε «κόλαση», αφήνοντας πίσω 102 νεκρούς… Έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία, η καθημερινότητα όσων έμειναν πίσω παραμένει δύσκολη, με το βάρος της απώλειας των αγαπημένων τους προσώπων να παραμένει αβάσταχτο.

Έναν χρόνο πριν έφθαναν στα αφτιά μας ηχητικά από την ώρα του εφιάλτη και μαρτυρίες που πάγωναν το αίμα: «Έχει χαθεί η μπάλα…», «Καίγονται αμάξια με κόσμο…», «Καίγεται το σπίτι μου… Έχω παιδί… Πόση υπομονή να κάνω; Γιατί μας έχετε ξεχάσει;», «Μας άφησαν να καούμε σαν τα ποντίκια»… Σήμερα, αυτές οι φωνές απόγνωσης ακόμα ηχούν στα αφτιά όσων έχασαν ανθρώπους και περιουσίες.

Το Newpost, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον πύρινο όλεθρο, έκανε οδοιπορικό στο Μάτι, που εξακολουθεί να θυμίζει σεληνιακό τοπίο…

Ο φωτογραφικός φακός, αδιάψευστος μάρτυρας του πύρινου εφιάλτη που έζησαν οι κάτοικοι πέρυσι τέτοια μέρα και του Γολγοθά που συνεχίζουν να ανεβαίνουν, καθώς 365 ημέρες μετά τα «γιατί» παραμένουν αναπάντητα και το Μάτι μοιάζει ακόμα με πόλη-«φάντασμα».

Αυτό που αντικρίζει όποιος επισκεφθεί το Μάτι είναι καμένα σπίτια, καμένοι κορμοί δέντρων, «βουνά» από καμένα κλαριά, πολλά μπάζα, αποκαΐδια και ελάχιστος κόσμος.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Newpost, οι επισκευές που έχουν γίνει στα σπίτια που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πυρκαγιάς, από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τη Μαραθώνος, τον Βουτζά και την Αργυρά Ακτή, είναι ελάχιστες, καθώς η καταβολή των αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Δείτε ΕΔΩ το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ και του Αλέξη Παπαχελά για την τραγωδία στο Μάτι

Στα στενά του Ματιού, τα περισσότερα σπίτια, έχουν σφραγισμένα παράθυρα σήμερα. Αρκετοί ντόπιοι ή παραθεριστές ετών που διατηρούσαν μια εξοχική κατοικία δεν έχουν επιστρέψει.

Οι τόνοι καμένων κλαδιών που στοιβάζονται σε αρκετά οικόπεδα, πλάι σε λοφίσκους θρυμματισμένου ξύλου, αποτελούν μια «πυριτιδαποθήκη», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι.

Την ίδια ώρα, οι παραλίες της περιοχής, που κάποτε ήταν γεμάτες από κόσμο, είναι άδειες και στον αέρα επικρατεί μια εκκωφαντική σιωπή. Τόσο στην Αργυρά Ακτή, όσο και στο Κόκκινο Λιμανάκι, που έγιναν τόπος μαρτυρίου για δεκάδες ανθρώπους, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική…

Ένα ακόμα πρόβλημα που παραμένει άλυτο είναι η ολοκλήρωση της αποκομιδής του αμίαντου, που σε πολλά σημεία στο Μάτι παραμένει εκτεθειμένος σε οικόπεδα και δρόμους, με συνέπεια να αποτελεί μια διαρκή εστία μόλυνσης.

Όπως είναι φυσικό, όλες οι παραπάνω εκκρεμότητες έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία, μιας και το Μάτι μέχρι πέρυσι ήταν μια κατεξοχήν παραθεριστική περιοχή, με έξι ξενοδοχεία, καφετέριες και ταβέρνες. Σήμερα, λιγοστοί άνθρωποι κάνουν μπάνιο στη θάλασσα και ο αριθμός των επισκεπτών είναι πολύ μικρός…

Τα κυβερνητικά μέτρα για το Μάτι

Ιδιαίτερη αναφορά στην θλιβερή αυτή επέτειο έκανε χθες, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα ανακοίνωσε σειρά μέτρων που θα εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνησή του για την άμεση ανακούφιση των συμπολιτών μας.

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει: 

  • Τα άτομα με βαριά εγκαύματα να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
  • Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
  • Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Αναμένεται μάλιστα να εκδοθεί ΠΝΠ με την οποία θα παρέχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.


σχετικα αρθρα