current views are: 1

27 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση18:54

Οι «φτωχοί» κακοπληρωτές της ΔΕΗ με τις βίλες – Μπαίνουν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο χρωστώντας χιλιάδες ευρώ

«60.000 άνθρωποι υψηλού εισοδήματος χρωστάνε τα μισά λεφτά της ΔΕΗ», αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Δημοσίευση 18:54’
αρθρο-newpost

«60.000 άνθρωποι υψηλού εισοδήματος χρωστάνε τα μισά λεφτά της ΔΕΗ», αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών της ΔΕΗ με οικονομική επιφάνεια έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης «60.000 άνθρωποι υψηλού εισοδήματος χρωστάνε τα μισά λεφτά της ΔΕΗ».

Μία ημέρα μετά την είδηση ότι η ΔΕΗ προχωρά σε κατάσχεση της περιουσίας  ιδιοκτήτη βίλας στην Κηφισιά που χρωστά πάνω από 23.000 ευρώ, έχοντας μάλιστα μπει στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ο ΣΚΑΪ αποκαλύπτει μία ακόμα τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, κακοπληρωτή που μπήκε στο Κοινωνικό Τιμολόγιο χρησιμοποιώντας απίστευτα κόλπα και χρωστά δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Δύο εφοριακοί το 2011 έβαλαν τη βίλα τους με πισίνα στον Βαρνάβα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. «Έσπασαν» τη βίλα σε τρία μέρη, υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος. Αν και όλη η βίλα είχε έναν μετρητή της ΔΕΗ, οι εφοριακοί εμφάνισαν άλλα δύο «μαϊμού» ρολόγια ρεύματος, έναν σε κάθε όροφο.

Αιτήθηκαν μόνο για το ένα, το πραγματικό, να μπει στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και μπήκε, ενώ οι άλλοι δύο μετρητές παρέπεμπαν σε φωτοβολταϊκά στην Παιανία.

Αν και ενταγμένοι πια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο σταματούν να πληρώνουν τους μειωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ Το 2014 η οφειλή των δύο εφοριακών στη ΔΕΗ ανερχόταν στις 30.000 ευρώ, κατάφεραν όμως να τους κοπεί το ρεύμα προσκομίζοντας πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά. Το 2017, το χρέος εκτοξεύτηκε στις 65.000 ευρώ, με τους εφοριακούς να συνεχίζουν να φωτίζουν την πισίνα της βίλας τους στον Βαρνάβα χωρίς να πληρώνουν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στη ΔΕΗ αρχισαν έρευνα και διεκδίκησαν τις οφειλές, ωστόσο η απάντηση που έλαβε ο ελεγκτής της ΔΕΗ ήταν χαρακτηριστική της τακτικής που ακολοθούσε η Επιχείρηση τα τελευταία χρόνια.

«Άσ’τους, δεν πειράζουμε τα κοινωνικά οικιακά τιμολόγια, μην τους πειράξεις».

Τελικά η ΔΕΗ εντόπισε όλες τις παρανομίες του ζευγαριού εφοριακών. Οι ίδιοι μάλιστα κατά το παρελθόν διώκονταν για χρηματισμό.

Σημειώνεται πάντως πως η βίλα εξακολουθούσε να ρευματοδοτείται επειδή εμφάνιζαν συγγενικό τους πρόσωπο ως ιδιοκτήτη του ενός ορόφου, που είχε προσκομίσει πλαστό πιστοποιητικό αναπηρίας. Η επιχείρηση τελικά δέσμευσε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όπου δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα το ακίνητό τους να βγει στο σφυρί.

«60.000 άνθρωποι υψηλού εισοδήματος χρωστάνε τα μισά λεφτά της ΔΕΗ»

Την αποκάλυψη ότι 60.000 άνθρωποι υψηλού εισοδήματος χρωστάνε τα μισά λεφτά της ΔΕΗ έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε έχει διαμορφωθεί κουλτούρα μη πληρωμής των οφειλών και σημείωσε ότι οφειλέτες με οικονομική επιφάνεια έχουν κρυφτεί μέσα στους φτωχούς. Προανήγγειλε μάλιστα ότι σύντομα θα αποκαλυφθούν όλα και θα μπει μια τάξη στη ΔΕΗ.

Ο υπουργός Ενέργειας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ρευματοκλοπές, πρόβλημα πάντως που όπως είπε αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Αξίζει να σημειωθεί πως το κυνήγι της ΔΕΗ για είσπραξη χρεών από στρατηγικούς κακοπληρωτές έχει ξεκινήσει, σε εντατικούς ρυθμούς την τελευταία διετία.

Μάλιστα, δεν πάει χρόνος που δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν σε οφειλέτες με εξόφθαλμα υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος κατέδειξαν ότι υπάρχει πληθώρα επιτηδείων μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων – σε ακριβά βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, όπως σε Κηφισιά, Εκάλη, Παλαιό Ψυχικό, Καστέλα κλπ. – οι οποίοι, με πλαστά έγγραφα, εμφανίζονταν ως δικαιούχοι του ΚΟΤ, ή άλλων εκπτώσεων που ίσχυαν για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πολλοί από αυτούς, αν και εμφάνιζαν χαμηλό εισόδημα, βρέθηκαν με καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και πολυτελή αυτοκίνητα.

Σήμερα, τα φέσια προς την επιχείρηση πελατών της χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης (δηλαδή από τον απλό οικιακό καταναλωτή έως τις βιομηχανίες) φτάνουν στα 2,7 δισ. ευρώ, μαζί με τους διακανονισμούς που έχουν γίνει. Από αυτό το ποσό, το περίπου ένα δισ. ευρώ αφορά σε 840.000 τελικούς πελάτες, στους οποίους εντάσσονται τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών: επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται πλέον, καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ και καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, οι οποίοι εκτιμάται ότι φτάνουν περίπου τους 200.000. Στην καθολική υπηρεσία εντάσσονται καταναλωτές που η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, αλλά καθώς κανείς άλλος προμηθευτής δεν τους αναλαμβάνει, καταλήγουν υποχρεωτικά και πάλι στις ΔΕΗ, η οποία είναι υποχρεωμένη να τους ηλεκτροδοτεί, με αυξημένο τιμολόγιο, το οποίο άλλωστε συνεχίζουν να μην πληρώνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, 65.000 με 70.000 τελικοί πελάτες χρωστούν περί τα 3.000 ευρώ ο καθένας και περισσότερα από 700.000.000 ευρώ συνολικά. Πρόκειται για την κατηγορία μπαταξήδων που μπήκε πρώτη στο στόχαστρο της επιχείρησης για είσπραξη χρεών.


σχετικα αρθρα