ΕΛΛΑΔΑ

Έφοδος Μενδώνη στο ΤΑΠΑ: Τραγελαφική κατάσταση - Καμμένοι σκληροί δίσκοι και κλειστά πωλητήρια εισιτήριων

Δημοσίευση 30 Ιουλίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2019, 18:12
Έφοδος Μενδώνη στο ΤΑΠΑ: Τραγελαφική κατάσταση - Καμμένοι σκληροί δίσκοι και κλειστά πωλητήρια εισιτήριων
Facebook Twitter Whatsapp

Επειδή η κ. Σιδηροπούλου δήλωσε ασθένεια, η υπουργός αποφάσισε να παραστεί αυτοβούλως για να ενημερωθεί από τους διευθυντές και αρμόδιους υπαλλήλους για την επικρατούσα κατάσταση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ΤΑΠΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια εμφάνιζε αρρυθμίες και δυσλειτουργίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τόσο το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο είχε πυροδοτήσει μεγάλη ένταση στους κόλπους του Ταμείου, όσο και η μη λειτουργία αναψυκτηρίων σε αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ένα ακόμα πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στη λίστα και δεν είναι άλλο από τον αναβατήρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για τα άτομα με αναπηρία, που τέθηκε δύο φορές εκτός λειτουργίας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Εντούτοις, τα ζητήματα στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας φαίνεται πως δεν έχουν τέλος, με τις πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων να είναι πλέον καταφανείς.

Με αφορμή την άρνηση της κ. Σιδηροπούλου, απερχόμενης προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, να ενημερώσει την νέα πρόεδρο για τα επείγοντα προβλήματα, σήμερα το πρωί η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα επί του Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου, τη νεοδιορισθείσα πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου και υπηρεσιακούς παράγοντες, έκαναν έφοδο στον Οργανισμό.

Επειδή η κ. Σιδηροπούλου δήλωσε ασθένεια, η υπουργός αποφάσισε να παραστεί αυτοβούλως για να ενημερωθεί από τους διευθυντές και αρμόδιους υπαλλήλους για την επικρατούσα κατάσταση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο λόγος για τον οποίο η κ. Λίνα Μενδώνη απαίτησε άμεση ενημέρωση, είναι ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει κενό ανάμεσα στο απερχόμενο ΔΣ και το νεοδιορισθέν, ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάληψης των καθηκόντων του.

Η κατάσταση που τελικά αντίκρισε η υπουργός στον Οργανισμό ήταν δραματική. Συγκεκριμένα, το πωλητήριο του κορυφαίου μουσείου της χώρας, του Αρχαιολογικού, είναι κλειστό εδώ και 15 μέρες επειδή δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά. Καθώς δεν υπάρχουν προϊόντα από το ΤΑΠΑ και τα ράφια είναι ουσιαστικά άδεια, πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν η υπουργός απόρησε γιατί δεν τοποθετούνται τουλάχιστον βιβλία που υπάρχουν, η απάντηση είναι ότι αυτά βρίσκονται στην αποθήκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο:

Καμένοι σκληροί δίσκοι

Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη μηχανογράφηση του ΤΑΠΑ, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η έκδοση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του. Συγκεκριμένα, έχουν «καεί» οι σκληροί δίσκοι. Η απερχόμενη διοίκηση δεν επιλήφθηκε εγκαίρως του προβλήματος. Χθες, υπήρχε πρόβλεψη να τεθεί το θέμα στο απερχόμενο ΔΣ, αλλά λόγω ελλείψεως απαρτίας δεν συνεδρίασε.

Παγκόσμια Δυσφήμιση της χώρας μας

Πολλά από τα κυλικεία και αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων παραμένουν κλειστά. Ο λόγος είναι ότι δεν προχώρησαν οι διαδικασίες των διαγωνισμών, ενώ σε πολλά άλλα έχει ήδη λήξει η σύμβαση λειτουργίας τους. Ως αποτέλεσμα, η χώρα δυσφημείται διεθνώς, καθώς για τους επισκέπτες δεν υπάρχει η ελάχιστη πρόβλεψη, ενώ το ΥΠΠΟΑ χάνει σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Λουκέτο στα πωλητήρια

Να σημειωθεί ότι στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όπου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δέχεται ημερησίως χιλιάδες επισκέπτες, το πωλητήριο, το οποίο λειτουργεί το ΤΑΠ με υπαλλήλους, έχει κατεβάσει ρολά εδώ και δεκαπέντε μέρες. Οι υπάλληλοι του ΤΑΠ αρνούνται να το ανοίξουν, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα.

Ωστόσο και όταν ήταν ανοικτό, λειτουργούσε με άδεια ράφια, προκαλώντας εκατοντάδες αρνητικά σχόλια των επισκεπτών. Η υπουργός Πολιτισμού έδωσε εντολή για την άμεση επίλυση των ζητημάτων που ετέθησαν, τονίζοντας ότι το ΥΠΠΟΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό  και στην αποτελεσματική λειτουργία του ΤΑΠ, προς όφελος της εικόνας της χώρας, της εξυπηρέτησης των επισκεπτών αλλά και για την αύξηση των εσόδων του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοχρηματοδότησης των δράσεων του ΥΠΠΟΑ.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μενδώνη και στην Ακρόπολη

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπουργός πραγματοποιεί αιφνιδιαστική έφοδο σε αρχαιολογικό χώρο. Συγκεκριμένα, δύο 24ωρα μετά τη νέα βλάβη στον αναβατήρα της Ακρόπολης, η υπουργός Πολιτισμού το πρωί της Δευτέρας πραγματοποίησε αιφινιδιαστικό έλεγχο στα εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων στην Ακρόπολη, όπου με έκπληξη διαπίστωσε πως τα δύο από τα έξι δεν λειτουργούσαν λόγω... εργασιών συντήρησης.

Η κυρία Μενδώνη ρώτησε τους υπεύθυνους γιατί οι εργασίες έπρεπε να γίνουν ώρες αιχμής, ωστόσο δεν έλαβε ικανοποιητική απάντηση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr