ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες ντροπής στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας – Πλήγμα στη διεθνή εικόνα της χώρας

Δημοσίευση 31 Ιουλίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 31 Ιουλίου 2019, 20:55
Facebook Twitter Whatsapp

Το πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι κλειστό εδώ και 15 μέρες επειδή δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα ζητήματα στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας φαίνεται πως δεν έχουν τέλος, με τις πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων να είναι πλέον καταφανείς.

Η κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους είναι αποκαρδιωτική. Συγκεκριμένα, το πωλητήριο του κορυφαίου μουσείου της χώρας, του Αρχαιολογικού, είναι κλειστό εδώ και 15 μέρες επειδή δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά. Καθώς δεν υπάρχουν προϊόντα από το ΤΑΠΑ και τα ράφια είναι ουσιαστικά άδεια, πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν η ίδια η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε έφοδο στο ΤΑΠΑ, απόρησε γιατί δεν τοποθετούνται τουλάχιστον βιβλία που υπάρχουν, η απάντηση είναι ότι αυτά βρίσκονται στην αποθήκη.

Η κάμερα του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 βρέθηκε στους αρχαιλογικούς χώρους και η «αυτοψία» έδειξε ότι από τη μια υπάρχει μεγάλη διαφυγή εσόδων για το δημόσιο και από την άλλη συντελείται ισχυρό πλήγμα για την εικόνα της χώρας από τα «ρολά» που αντικρίζουν οι επισκέπτες.

Αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού στο πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Την «απογοητευτική κατάσταση» που επικρατεί στο πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, διαπίστωσε σήμερα το μεσημέρι (31/7) σε αυτοψία της στο χώρο, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η υπουργός Πολιτισμού, συνοδευόμενη από τον γ.γ. Γιώργο Διδασκάλου, τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη και την υπεύθυνη τεχνικών υπηρεσιών κ. Δρούγκα, επισκέφθηκε το πωλητήριο, το οποίο παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες του μουσείου από τις 18 Ιουλίου, λόγω προβλήματος στο σύστημα κλιματισμού του χώρου. Με εντολή της υπουργού, την αποκατάσταση του προβλήματος ανέλαβε να επιλύσει το Ε.Α.Μ. Σήμερα στο πωλητήριο εργάζονται τεχνικοί, προκειμένου να το παραδώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κατά την επίσκεψη της υπουργού διαπιστώθηκε, ότι το πωλητήριο του ΤΑΠΑ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο λειτούργησε τους τελευταίους μήνες ως εκθετήριο, και δη αντικειμένων τρίτων, παρά με τα πωλητέα είδη του ΤΑΠΑ. Ο λόγος είναι ότι είτε δεν υπήρχε παραγωγή, είτε η διαδικασία προμήθειας των αντικειμένων ήταν προβληματική.

Ενώ οι υπάλληλοι του πωλητηρίου έχουν αποστείλει εγκαίρως τις παραγγελίες τους στις κεντρικές αποθήκες του ΤΑΠΑ, δεν έχει γίνει ακόμη η παραλαβή των απαιτουμένων ποσοτήτων. Οι παραλαβές είναι σποραδικές και ελλείπουσες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η δυσχέρεια στην τροφοδοσία του πωλητηρίου εντοπίζεται στις εξής βασικές αιτίες:

«1. Δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή πωλητέων αντικειμένων.

2. Είναι απολύτως προβληματική η σχέση με τη μεταφορική εταιρεία, με την οποία συνεργάζεται το ΤΑΠΑ.

3. Παρατηρούνται ελλείψεις ακόμη και σε βιβλία, οδηγούς και καταλόγους του ΤΑΠΑ. Παράδειγμα ο κατάλογος της εξαιρετικής περιοδικής έκθεση του Ε.Α.Μ, με τίτλο, «Οι Αμέτρητες Όψεις του Ωραίου» διατίθεται μόνον στην ελληνική γλώσσα, ενώ υπάρχουν εκτυπωμένες ποσότητες και στην αγγλική γλώσσα. Αλλά και στην περίπτωση της ελληνικής έκδοσης, οι παραλαβές δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση.

4. Εξαιτίας της ανεπαρκούς παραγωγής αντικειμένων, το πωλητήριο διαθέτει προς πώληση διαφορετικά αντικείμενα από εκείνα που εκθέτει, ενώ εκείνα τα οποία εκθέτει δεν υπάρχουν διαθέσιμα στις αποθήκες του.

5. Οι επισκέπτες του μουσείου που πηγαίνουν στο πωλητήριο, όχι μόνο διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις, αλλά φτάνουν και σε συμπεριφορές ανοίκειες έναντι του προσωπικού.

6. Οι απώλειες των εσόδων για το ΤΑΠΑ είναι εξαιρετικά υψηλές».

Ειδικότερα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ζήτησε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι τεχνικές εργασίες, ώστε το πωλητήριο να ανοίξει για το κοινό και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.

Ακόμη, η υπουργός ζήτησε από τον γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα μεταφοράς των πωλητέων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr