ΕΛΛΑΔΑ

«Πέλαγος» οι ελλείψεις και οι ευθύνες για τις πισίνες του θανάτου

Δημοσίευση 4 Αυγούστου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 4 Αυγούστου 2019, 21:20
«Πέλαγος» οι ελλείψεις και οι ευθύνες για τις πισίνες του θανάτου
Photo: AFP/αρχείου
Facebook Twitter Whatsapp

Ανεπαρκές νομικό πλαίσιο, πλημμελή μέτρα ασφαλείας, μη επαρκώς εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες και μη τήρηση των κανόνων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανεπαρκές νομικό πλαίσιο, πλημμελή μέτρα ασφαλείας, μη επαρκώς εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες και μη τήρηση των κανόνων όπως το κλείσιμο των πισινών (σε ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις) μετά το προβλεπόμενο ωράριο συνθέτουν «τριτοκοσμικές» συνθήκες, που επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά με το θάνατο τριών κοριτσιών στη Ρόδο και την Κρήτη την ίδια ημέρα.

«Ένας νόμος από το 1973 επικαιροποιήθηκε ελάχιστα το 2013, αλλά εξακολουθεί να μην είναι καλός. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Η νομοθεσία ορίζει ότι στις κολυμβητικές δεξαμενές των ξενοδοχείων πρέπει να υπάρχει επόπτης ασφαλείας, η μοναδική δεξιότητα του οποίου είναι η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες. Με μία ώρα σεμιναρίου παίρνουν χαρτί και κάθονται σε μια πισίνα. Χωρίς να έχουν την παραμικρή σχέση με διάσωση ανθρώπων στο υγρό στοιχείο», ανέφερε πρόσφατα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, Μάριος Μυρωνάκης. Προσθέτει δε ότι για τις πισίνες των ξενοδοχείων δεν προβλέπεται ούτε καν η ύπαρξη κιτίου πρώτων βοηθειών, πόσω μάλλον απινιδωτή και οξυγόνου.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι πολύ συχνά δεν τηρείται το ωράριο λειτουργίας της πισίνας, το οποίο λήγει στις 6 το απόγευμα. Το τραγικό συμβάν με τις δύο αδελφές στη Ρόδο που πνίγηκαν στην πισίνα ξενοδοχείου, την Τετάρτη, συνέβη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Σχεδόν την ίδια ώρα, τραγωδία χτυπούσε και τη Χερσόνησο Κρήτης. Θύμα ένα 8χρονο κοριτσάκι, που επίσης πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου κάτω από αδιευκρίνιστες για την ώρα συνθήκες.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο διευθυντής της Lifeguard Hellas, σύμβουλος διάσωσης και ναυαγοσωστικής της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Ένωσης Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Σπύρος Μιτριτσάκης, τα ξενοδοχεία υποχρεούνται βάσει νόμου να έχουν ταμπέλα στην οποία αναγράφεται το ωράριο λειτουργίας της πισίνας. Ταυτόχρονα, μετά τη λήξη του ωραρίου η επιχείρηση καλείται να προχωράει σε περίφραξη του χώρου έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των πελατών της.

Κατά τον κ. Μιτριτσάκη, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ασφάλεια όταν ο επόπτης ή ο ναυαγοσώστης σχολάσει. «Σε πολλές των περιπτώσεων, τα ξενοδοχεία προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν τους πελάτες τους παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας για μία ή δύο ώρες. Επειδή πλέον στον συγκεκριμένο χώρο δεν προβλέπεται να κάνουν οι εργαζόμενοι υπερωρία, μετά τη λήξη της βάρδιάς τους φεύγουν. Έτσι, η πισίνα μένει επί της ουσίας «αφύλαχτη» και ο κίνδυνος, αν δεν υπάρχει αντικαταστάτης, παραμονεύει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδάκης, αναφέρει πως «είναι αδιαπραγμάτευτο ότι οι κανόνες ασφαλείας πρέπει να τηρούνται». Ωστόσο, όπως αναφέρει: «Υπάρχουν εμφανείς ταμπέλες με τους κανόνες της πισίνας. Εάν όμως κάποιος δεν τους τηρεί, ο ξενοδόχος τι οφείλει να κάνει; Πρόκειται για ξενοδοχεία, όχι για στρατόπεδα».

Συστήματα ασφαλείας

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις τοποθετούν στις πισίνες τους συστήματα ασφαλείας και ειδοποίησης. Πώς όμως δουλεύουν; Αν η πισίνα είναι άδεια (χωρίς δηλαδή λουόμενους) και πέσει μέσα στο νερό έστω ένα αντικείμενο το οποίο ζυγίζει άνω των πέντε κιλών, λίγα δευτερόλεπτα μετά χτυπάει ο συναγερμός. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ, ενώ όπως φαίνεται μερικές φορές είναι κάτι παραπάνω από σωτήριο. Για όλες τις υπόλοιπες αρκούν 5’’ και μερικά εκατοστά νερό για να πνιγεί ένα παιδί.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Μιτριτσάκης, για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης σε πισίνα χρειάζεται να ξέρει κολύμπι στο επιθυμητό επίπεδο και να εκπαιδευτεί 4 ημέρες. Από την άλλη, για να γίνει ναυαγοσώστης στη θάλασσα απαιτείται εκπαίδευση 15 ημερών ενώ και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιούνται σεμινάρια πρώτων βοηθειών διάρκειας 25 ωρών.

Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση

1.Κολύμβηση σε εγκαταστάσεις με ναυαγοσώστη

2. Κολύμβηση 3 ώρες μετά το φαγητό και ποτέ έχοντας καταναλώσει αλκοόλ

3. Συστηματική επιτήρηση παιδιών από γονείς/κηδεμόνες

4. Αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών (κράτημα της αναπνοής, βουτιών με το κεφάλι σε άγνωστα νερά κ.τ.λ.)

5. Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού

Αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα

6η η χώρα μας (σε πνιγμούς) στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών και 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014)

Ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα, παγκοσμίως