current views are: 1

1 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση17:28

Στα ύψη οι τιμές των σταφυλιών – Τα πληρώνουμε… «μαύρο χαβιάρι»

Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς

Δημοσίευση 17:28’
αρθρο-newpost

Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς

«Βατερλό» χαρακτηρίζει για το εισόδημα των αμπελουργών του νομού Ηρακλείου, τη φετινή χρονιά, και τις τιμές παραγωγού στα σταφύλια, ο γεωπόνος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου Δημήτρης Καραβιώτης, που καταγγέλλει ότι, την ώρα που οι εξαγωγείς αγοράζουν το επιτραπέζιο σταφύλι του νομού σε εξευτελιστικές τιμές όχι πάνω από 50 με 60 λεπτά το κιλό, στην ντόπια αγορά οι καταναλωτές δε βρίσκουν σταφύλι να φάνε, ή αν βρουν το πληρώνουν «μαύρο χαβιάρι».

«Να μπει στη μέση το κράτος και να επιβάλει τη θεσμοθέτηση κατώτατων εγγυημένων τιμών», τονίζει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής.

«Το κόστος παραγωγής ανέβηκε. Λόγω των καιρικών φαινομένων έκαναν οι άνθρωποι περισσότερα ραντίσματα για να βγάλουν ποιοτικό σταφύλι. Έβγαλαν καλά σταφύλια και δεν τα πληρώνονται. Δηλαδή, μπαίνει η ίδια λογική που έμπαινε και τον χειμώνα για το λάδι: ότι έχει υπερπαραγωγή η Ισπανία και γι’ αυτόν τον λόγο παίρνουν πολύ λίγα σταφύλια και μάλιστα μπαίνουν στα χωράφια και διαλέγουν το “ανφάν-γκατέ”. Τα υπόλοιπα τα αφήνουν πάνω στις κουρμούλες».

Στο ερώτημα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» για το κατά πόσο οι εξαγωγείς του επιτραπέζιου σταφυλιού του νομού Ηρακλείου θα μπορούσαν φέτος να περιόριζαν τα κέρδη τους, ώστε να δώσουν κάτι παραπάνω για τον κόπο του αγρότη, ο Δημήτρης Καραβιώτης είναι κατηγορηματικός: «Το θέμα είναι ότι και η τοπική αγορά πρέπει να καλυφθεί με σταφύλια. Αλλά ούτε και η τοπική αγορά καλύπτεται. Εδώ έχουμε σταφύλια που παράγονται στα 18 χιλιοστά και είναι άνοστα, γιατί έτσι τα θέλουν στο εξωτερικό, και εδώ ο κόσμος δεν τρώει σταφύλι».

Και βέβαια αυτοί οι ίδιοι εξαγωγείς θα μπορούσαν, όπως τονίζει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» και ο Δημήτρης Καραβιώτης, αντί να κάνουν εξαγωγές, να περιορίσουν το εμπόριό τους στην εσωτερική αγορά, όπου φέτος οι ανάγκες είναι τεράστιες σε επιτραπέζιο σταφύλι. «Φυσικά και θα μπορούσαν. Συσκευαστήρια έχουν. Αλλά μας έχουν βάλει σε μια διαδικασία για την υποτιθέμενη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, που θα μπαίναμε και θα τρώγαμε με “χρυσά κουτάλια”. Που απαιτεί συγκεκριμένα πράγματα. Και ήταν προχθές παραγωγός στις Αρχάνες που κρατούσε τεράστια σταφύλια και έλεγε πως “αυτά τα σταφύλια δε μου τα παίρνουν”. Μα είναι δυνατόν;».

Έτσι, όπως λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου, «σήμερα τα επιτραπέζια είναι στα 50 λεπτά το κιλό και τα οινοστάφυλα είναι στις τιμές που ανακοίνωσε η ΕΑΣΗ, με όλους τους περιορισμούς που βάζει, στα 30 λεπτά το σουλτανί και στα 40 λεπτά το μαύρο. Και αν δεν έχεις ενεργοποιήσει στην Ένωση δε σου τα παίρνει. Και το 10% της τιμής θα σου το δίνει σε κουπόνια προκειμένου να το εξαργυρώνεις αγοράζοντας γεωργικά εφόδια. Και επιπλέον έχουμε και το θέμα με τα καζάνια. Και ρακή να βγάλει ο άλλος, έχει κι αυτός πρόβλημα»…

Απαιτείται παρέμβαση: «Να παρέμβει το κράτος με κατώτατες τιμές»

Στο ερώτημά μας τι θα μπορούσε να γίνει, ο Δημήτρης Καραβιώτης τονίζει ότι «θα πρέπει το κράτος να παρέμβει και να καθορίσει κατώτατες εγγυημένες τιμές, που να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα στον παραγωγό για να μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του»…

Και βέβαια να δίνεται η πρώτη προτεραιότητα στην κάλυψη της ντόπιας αγοράς και στη συνέχεια ας γίνονται εξαγωγές. «Δηλαδή τώρα εσύ, αν πας στον μανάβη για να πάρεις σταφύλια, θα τα πληρώσεις χρυσάφι»…

Για τις φετινές καταστροφές, ο Δημήτρης Καραβιώτης τονίζει την ανάγκη ο ΕΛΓΑ να παραμείνει αποκλειστικά και μόνο κρατικός και να καλύπτει άμεσα στο 100% τις ζημιές στην παραγωγή. «Οι ασθένειες φέτος στα σταφύλια είναι από τις καιρικές συνθήκες», λέει. «Δεν έχει βάση να λέει ο ΕΛΓΑ ότι θα παραπέμψει τους παραγωγούς στα ΠΣΕΑ»…


σχετικα αρθρα