ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλοιό ραδιενέργειας η Ελλάδα - Νέο πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει η Βουλγαρία

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 4 Σεπτεμβρίου 2019, 08:59
Facebook Twitter Whatsapp

Σε περίπτωση σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος, θα μολυνθεί με ραδιενέργεια όχι μόνο ο αέρας, η αγροτική παραγωγή, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό η ανθρώπινη υγεία”, εξηγεί ο κ.Νίκος Ατσάρος, πρώην πρόεδρος ένωσης χημικών.

Νέο πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει να κατασκευάσει η Βουλγαρία στο Μπελένε, δίπλα από τον σταθμό του Κοζλοντούι, ενώ ήδη εταιρείες κολοσσοί φαίνεται να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους.

“Είναι όλες εξαιρετικά σεισμογενείς περιοχές. Σε περίπτωση σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος, επειδή το Μπελένε είναι πολύ κοντινότερα από το Τσέρνοπιλ θα μολυνθεί με ραδιενέργεια όχι μόνο ο αέρας, η αγροτική παραγωγή, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό η ανθρώπινη υγεία”, εξηγεί ο Νίκος Ατσάρος, πρώην πρόεδρος ένωσης χημικών, μιλώντας στο STAR.

Έρευνες Καναδών επιστημόνων έχουν υπολογίσει ότι σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στη Βουλγαρία θα προσβληθούν από τη ραδιενέργεια 135 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τόσο το Μπελένε όσο και το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι βρίσκονται στις όχθες του Δούναβη. Ενώ απέχουν μόλις 380 χιλιόμετρα από τη Βόρεια Ελλάδα, απόσταση μικρότερη από το ταξίδι Αθηνά – Θεσσαλονίκη.

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπελένε είχε παγώσει λόγω του απαγορευτικού κόστους, ποσό της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr