ΕΛΛΑΔΑ

Στα «μαλακά» οι εμπρηστές με τον νέο Ποινικό Κώδικα - Δεκάδες συλλήψεις το καλοκαίρι

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2019, 10:08
Στα «μαλακά» οι εμπρηστές με τον νέο Ποινικό Κώδικα - Δεκάδες συλλήψεις το καλοκαίρι
Facebook Twitter Whatsapp

Αναλυτικά οι ποινές που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Ποινές «χάδι» για τους εμπρηστές αλλά και σοβαρά κενά ακόμη και για πταίσματα, προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τον εμπρησμό στα δάση, προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια καθώς και χρηματική ποινή. Για κάποιον που θα συλληφθεί ως υπαίτιος για εμπρησμό και εφόσον πρόκυπτε κίνδυνος για άνθρωπο ή βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, η ανώτατη ποινή κάθειρξης είναι δέκα χρόνια, ενώ δέκα χρόνια φυλακής προβλέπεται επίσης και για εμπρησμό με αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπου. Σε περίπτωση απώλειας ως αποτέλεσμα εμπρησμού παραπάνω του ενός ανθρώπου, προβλέπεται η ποινή κάθειρξης των ισοβίων.

Ένα ακόμη σοβαρό κενό που δημιούργησε ο ποινικός κώδικας που άφησε ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, είναι η κατάργηση των πταισμάτων που υπήρχαν σε πυροσβεστικές διατάξεις, όπως είναι η πυρασφάλεια που η μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων , προέβλεπε κυρώσεις, πλέον αυτό δεν υφίσταται.

Επίσης, καταργήθηκε η επιβολή προστίμων για την έναρξη φωτιάς κατά την θερινή περίοδο σε εγκαταστάσεις. Οι συγκεκριμένες διατάξεις αλλά και πλήθος άλλων σχετικών, που υπήρχαν στα άρθρα από το 407 έως τον 459 του παλιού ποινικού κώδικα, έχουν καταργηθεί.

Πληροφορίες από το κυβερνηστικό στρατόπεδο αναφέρουν πως «στο τραπέζι της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο την κατάρτιση σχεδίων για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, έχουν πέσει στο τραπέζι θέματα που αφορούν εμπρησμούς και αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις προκειμένου να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών».

Χειροπέδες σε 52 εμπρηστές το καλοκαίρι

Κατά μέσο όρο καθ΄ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού εκδηλώνονταν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 1.200 δασικές πυρκαγιές. Από αυτές κάποιες ήταν αποτέλεσμα καιρικών φαινομένων όπως κεραυνοί, άλλοι από σπινθήρες σε μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ενώ οι περισσότερες είναι αποτέλεσμα εμπρησμών είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από την 1η Μαίου έως και τις 30 Αυγούστου στελέχη της διεύθυνσης εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος, συνέλαβαν με την διαδικασία του αυτοφώρου, 52 άτομα με διαδικασία αυτοφώρου, εκ των οποίων οι 29 για πρόκληση δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια και 23 για πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση. Εννιά άτομα, είναι αλλοδαποί, ενώ οι υπόλοιποι 43 είναι Ελληνικής υπηκοότητας.

Κατά την αντιπυρική περίοδο του 2018, τα στελέχη εγκλημάτων εμπρησμού, είχαν συλλάβει 91 άτομα με την διαδικασία αυτοφώρου, εκ των οποίων 75 για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια και 26 με πρόθεση. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το στοιχείο που θέλει τους δεκατρείς από αυτούς, να είναι αλλοδαποί.

Σταθόπουλος: «Να δημιουργηθεί αρχείο εμπρηστών»

«Κάθε περιοχή της χώρας, κάθε χωριό και κάθε πόλη, έχει έναν εμπρηστή που προκαλεί πυρκαγιές και τον γνωρίζουμε» δηλώνει στην «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Δημήτρης Σταθόπουλος.

Παράλληλα τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για εμπρηστές, επισημαίνοντας, « Θεωρώ ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε να μην ξεφεύγουν οι εμπρηστές. Το υπουργείο προστασίας του πολίτη και το αρχηγείο, θα πρέπει να δώσουν μεγάλο βάρος στην αντεγκληματική πολιτική για τους εμπρηστές».

Ο κύριος Σταθόπουλος, τονίζει μάλιστα την ανάγκη δημιουργίας αρχείου εμπρηστών, αναφέροντας, « οι εμπρηστές είναι γνωστοί, σε κάθε πυροσβεστικό σταθμό έχουμε γνώση για άτομα που βάζουν φωτιές, κάποιοι οδηγούνται στην δικαιοσύνη, κάποιοι άλλοι πάλι όχι λόγω έλλειψης στοιχείων. Για αυτό ιθα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αρχείο εμπρηστών που να επικαιροποιείται, ώστε να γνωρίζει ο κάθε διοικητής σταθμού, όποτε και αν αλλάζει, ποιο άτομο από την περιοχή του έχει συλληφθεί για εμπρησμό, ποιος φυλακίστηκε, για ποιον δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία, αλλά υπήρχαν αναφορές για πυρκαγιά».

Μια τέτοια περίπτωση, ατόμου δηλαδή γνωστού στις αρχές και καταδικασμένου για εμπρησμό, ήταν ο 33χρονος άνδρας που είχε μπει στο «κάδρο» των ερευνών ως ύποπτος για την πρόκληση της μεγάλης πυρκαγιάς του φετινού καλοκαιριού στην κεντρική Εύβοια που κατέστρεψε 24.000 στρέμματα δάσους. Παρά την άμεση κινητοποίηση όμως των αρχών, τον εντοπισμό του και το ανακριβές, σύμφωνα με πηγές της πυροσβεστικής, άλλοθι του, παραμένει ελεύθερος καθώς σε βάρος του, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του.