current views are: 9

23 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση19:12

«Κανόνι» Thomas Cook: Χάος και οργή στα αεροδρόμια – Τεράστιες ζημιές στους ξενοδόχους (φωτογραφίες)

Τα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση

Δημοσίευση 19:12’

Τα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση

Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε επιχειρήσεις, τεράστιες οικονομικές ζημιές, αλλά και χάος έχει προκαλέσει και στη χώρα μας η κατάρρευση του τουριστικού γίγαντα Thomas Cook, που κήρυξε χρεωκοπία το πρωί της Δευτέρας.

Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την χρεωκοπία του τουριστικού γραφείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους διαμονής. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι πολύ πιθανό να αναληφθεί νομοθετική δράση άμεσα, ενώ σημείωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη σε δύο – τρεις ημέρες.

Κατά συνέπεια τις επόμενες ώρες θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση αν θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην αναστολή της καταβολής του τέλους διαμονής. Αυτό, όπως τονίζεται, θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, αν τελικά επικυρωθεί.

Αν τα δεδομένα το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.

Ποιο είναι το μέγεθος της ζημιάς

Οι πρώτες συνολικές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τοποθετούν τις ζημιές από την κατάρρευση στα 250 με 500 εκατ. ευρώ. Ο κολοσσός έστελνε στην Ελλάδα περισσότερους από 3.000.000 επισκέπτες και ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, η εταιρεία είχε το σήμα της σε 48 ξενοδοχεία με εμπορικά σήματα του ομίλου και από αυτά, τα τέσσερα ήταν ιδιόκτητα.  Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εκτελούσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ, με αγορά, ανακαίνιση και εκμετάλλευση ξενοδοχείων.

Ειδικά στην Κρήτη υπάρχουν φόβοι για τεράστια οικονομική καταστροφή, καθώς το 80% των ξενοδοχείων έχουν κάποιου είδους συνεργασία με τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο κολοσσό. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων. Οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ. και μία πρώτη εκτίμηση -όπως ανέφερε- είναι ότι για το Ρέθυμνο το ποσό αφορά γύρω στα 15 εκατομμύρια, τα οποία όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδιών.

Δυστυχώς όπως είπε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Χαλκιαδάκης, οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε οι ξενοδόχοι τα χρήματα, τα οποία θα πρέπει να λάβουν ως αποζημίωση για τα τουριστικά πακέτα, θα τα λάβουν πολύ αργότερα. Αναφερόμενος στη ζημιά είπε ότι μεγάλος μέρος αφορά τα δεδουλευμένα, ενώ όπως είπε, υπάρχουν συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και για του χρόνου. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε από τις 16 Ιουλίου και μετά δεν έχει πληρωθεί τίποτα στους ξενοδόχους της Κρήτης, καθώς η πρακτική που ακολουθούσαν ήταν να εξοφλούνται τα συμβόλαια έπειτα από τρεις μήνες. 

Χάος σε πολλά νησιά 

Την ίδια στιγμή, στην Κέρκυρα βρίσκονται πάνω από 3.000 τουρίστες που είχαν βρεθεί στο νησί με την Thomas Cook. Τον αριθμό των τουριστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης. «Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του “ναυαγίου” της της Thomas Cook», ανέφερε ο κ.Βούλγαρης.

Δεκάδες είναι τα μηνύματα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, από πελάτες της Thomas Cook. Αρκετοί ανέβασαν φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ουρές που έχουν σχηματιστεί από τουρίστες που περιμένουν, μάταια, να «πετάξουν» με κάποιο αεροσκάφος της Thomas Cook.

Μεγάλες ουρές διακρίνονται και στα αεροδρόμια της Κρήτης. Μάλιστα έχουν επιστρατευτεί υπάλληλοι της βρετανικής κυβέρνησης για να παράσχουν βοήθεια στους εγκλωβισμένους τουρίστες.  Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόνο στην Κρήτη έχουν εγκλωβιστεί 20 με 22.000 σύμφωνα με τον Πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων του νησιού.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην Καλαμάτα.

Περίπου 4000 είναι οι τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο και αναζητείται τρόπος επιστροφής τους στη Βρετανία.

Στις Σποράδες -και κυρίως στην Σκιάθο– όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, η ανακοίνωση τα ξημερώματα της χρεοκοπίας της Thomas Cook έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες των νησιών. Οι τουρίστες που έχουν εγκλωβιστεί ανέρχονται σε 1.800 με 2.000.

Θεοχάρης στο «Ραντάρ»: Έρχονται αεροπλάνα

«Ήμαστε ήδη σε επαφές με την υπηρεσία βρετανικής αεροπορίας για το σχέδιο επαναπατρισμού των φιλοξενούμενων στην πατρίδα τους», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού στη ραδιοφωνική εκπομπή του Alpha 98,9 «Ραντάρ», των Τάκη Χατζή και Δήμου Βερύκιου και αποκάλυψε:

«Τα πρώτα αεροπλάνα έχουν φτάσει σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω, οι 22.000 αναμένεται να επιστρέψουν και μέσα στις επόμενες ημέρες, όπου τελειώνουν και οι διακοπές των υπολοίπων, θα γυρίσουν όλοι με ασφάλεια».

Ο Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι: «Από σήμερα τα έξοδα στα ξενοδοχεία τους καλύπτονται από την ασφαλιστική κάλυψη της πολιτικής αεροπορίας και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος και καμία δικαιολογία να ζητήσει κάποιος ξενοδόχος χρήματα από τους φιλοξενούμενους».


σχετικα αρθρα