current views are: 6

27 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση04:32

Λέκκας για Κωνσταντινούπολη: Ένας αντίστοιχος σεισμός του 1999 προκάλεσε τα 5,9 Ρίχτερ στην Αττική

«Μέχρι το 2022 περιμένουμε στην Τουρκία έναν σεισμό των 7,2 Ρίχτερ» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας.

Δημοσίευση 04:32’

«Μέχρι το 2022 περιμένουμε στην Τουρκία έναν σεισμό των 7,2 Ρίχτερ» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας.

Ο ισχυρός σεισμός των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη «δεν μας αφήνει αδιάφορους γιατί ένας αντίστοιχος σεισμος του 1999 με επίκεντρο 100 νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης ήταν αυτός που δρομολόγησε εξελίξεις για τον σεισμό του 1999 στην Αττική», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας σημειώσε πως «τότε η παγκόσμια σεισμολογική κοινότητα διαπίστωσε ότι ένα κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας δεν έχει σπάσει και αυτό είναι σημαντικό γιατί το συγκεκριμένο ρήγμα είναι ένα από τα δύο μόνα ρήγματα σε όλο τον πλανήτη που παρουσιάζουν επαναληψιμότητα στη δράση τους».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το ρήγμα της Ανατολίας ξεκινά «από την παλαιά Νικομηδεία και εκτείνεται 120χλμ. δυτικά μέσα στον κόλπο του Μαρμαρά και μας αφορά γιατί το ρήγμα αυτό μπαίνει στον ελληνικό χώρο και καταλήγει στον Μαλιακό κόλπο».

«Το παρακολουθούμε δεδομένου ότι το 1999 είχαμε την μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Επανέλαβε, τέλος, την εκτίμηση και άλλων συναδέλφων του ότι «μέχρι το 2022 περιμένουμε στην Τουρκία έναν σεισμό των 7,2 Ρίχτερ με βάση το μήκος του ρήγματος» διευκρινίζοντας ότι ένας τέτοιου μεγέθους σεισμός «είναι 250 φορές πιο ισχυρός από τον σεισμό τον χθεσινό σε επίπεδο ενέργειας».

Οι προειδοποιήσεις για τον «big one»

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται μια ανάσα από το εν λόγω ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πέρυσι, ο επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), Μουράτ Νουρλού είχε απευθύνει δραματική προειδοποίηση για έναν σεισμός μέχρι 7,5 Ρίχτερ, από το ρήγμα της Ανατολίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι νεκροί θα μπορούσαν να ανέλθουν στους 30.000.

«Το κλειδί στη διαχείριση μιας καταστροφής και μιας κρίσης, είναι να είσαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Με βάση το σενάριό μας για την Κωνσταντινούπολη, σε έναν πιθανό σεισμό, ως και 60.000 άνθρωποι μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Περίπου 44.802 κτήρια θα υποστούν ζημιές, ενώ 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς στέγη», τόνισε ο Νουρλού, προειδοποιώντας και για το ενδεχόμενο να σημειωθεί τσουνάμι.

«Τα δημόσια όργανα, οι δήμοι και η Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών, προετοιμαζόμαστε για έναν σεισμό και στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα σύνολο 150.000 προσωρινών καταφυγίων», είπε ο ίδιος. 

Εξίσου ανησυχητική ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Σουκρού Ερσόι, σύμφωνα με τον οποίο το χειρότερο σενάριο μιλά για σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή.


σχετικα αρθρα