current views are: 11

22 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση05:37

Έφοδος στο «Joker»: Τα επικίνδυνα «αξεσουάρ» της ΕΛ.ΑΣ. και ο νόμος που την αφήνει εκτός… σινεμά!

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη διατάξει ειδική ΕΔΕ

Δημοσίευση 05:37’

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη διατάξει ειδική ΕΔΕ

Συνεχίζεται ο σάλος και το ντόμινο αντιδράσεων που προκάλεσε η έφοδος αστυνομικών σε δύο κινηματογραφικές αίθουσες όπου προβαλλόταν η ταινία «Joker», προκειμένου να απομακρυνθούν οι ανήλικοι θεατές. Κι ενώ το υπουργείο Πολιτισμού διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τα περιστατικά, μαίνεται η πολιτική κόντρα για τον νόμο του 1937, αλλά και ο «πόλεμος» για το ποιος έδωσε την εντολή για τους ελέγχους.

Αστυνομικοί εμφανίστηκαν σε δύο διαφορετικές αίθουσες το Σάββατο και την Κυριακή, ύστερα από τηλεφωνικές καταγγελίες που έγιναν από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη γησαν αυτοβούλως και εκτός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ότι έμαθε εκ των υστέρων την πρωτοβουλία των δύο και τόνισε πως ήδη ξεκίνησε η πειθαρχθική διαδικασία Ξεκαθάρισε πως η καταταξη των ταινιών βασίζεται σε νόμο του Παύλου Γερουλάνου και πως δεν τίθεται θέμα λογοκρισίας.

Την ίδια ώρα έγινε και μία αποκάλυψη από τον γενικό διευθυντή σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου, Μάριο Κωστάκη, σύμφωνα με τον οποίο την καταγγελία για ανήλικους στις αίθουσες έκανε εταιρεία διανομής ταινιών.

Ποιοι έδωσαν ή δεν έδωσαν την εντολή

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι για να δώσουν την εντολή είναι οι καθ’ύλην υπεύθυνοι δηλαδή η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γρραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης ο Γενικός Διευθυντής κ. Μάριος Κωστάκης η Τομεάρχης Παραστατικών Τεχνών κ. Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, οι οποίοι όλοι με τη σειρά τους δηλώνουν άγνοια του γεγονότος.

Η Υπουργός Πολιτισμού επέμεινε ιδιαίτερα στο όνομα της κ. Αλεξομανωλάκη λέγοντας πως “διενεργείται ΕΔΕ για να διαπιστωθεί κατά πόσο ήταν ενήμερη για τις κινήσεις τους” με την οποία συναντήθηκε ο κ. Γιατρομανωλάκης αλλά υποστήριξε ότι η ίδια δήλωσε άγνοια. Η κ. Μενδώνη,με τη σειρά της, θεωρεί αψυχολόγητη την αυθαίρετη κίνηση των υπαλλήλων επιμένοντας πως “μόνο ένας ψυχολόγος μπορεί να την εξηγήσει” και όλοι μένουν να απορούν πως γίνεται κανείς να προβαίνει σε τέτοια πράξη χωρίς ανάλογη εντολή!

Αιθουσάρχης: Θέλουν να μας πάνε 50 χρόνια πίσω

«Θέλουν να μας πάνε καμία πενηνταριά χρόνια προς τα πίσω απ’ ότι φαίνεται», δήλωσε στον Real FM ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Αελλώ, Παναγιώτης Τσακαλάκης, όπου πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει κριθεί κατάλληλο από τις ηλικίες 12, 14 και 15 χρονών. Στην Ελλάδα κρίθηκε από 18. Εμείς στο ταμπλό μας και στο ταμείο μας γράφουμε ότι είναι από 18, το λέμε και στους πελάτες μας. Ο νόμος μας υποχρεώνει να έχουμε τη σήμανση. Το 12χρονο δεν μπαίνει μέσα, μιλάμε για παιδιά 17 και 16 ετών που δεν φαίνονται, τους ζητάς ταυτότητα και σου λένε δεν την έχω μαζί μου. Τι να κάνουμε εμείς; Τη στιγμή που είναι μαζί με τους γονείς τους, τι πρέπει να κάνουμε, να μαλώσουμε με τους γονείς;».

«Έφεραν 50 αστυνομικούς για να ελέγξουν ένα ανήλικο; Στον δικό μας κινηματογράφο ήρθαν μία μηχανή της αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Μπήκαν μέσα, τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά που έβλεπαν άλλα έργα και έβλεπαν τα πιστόλια και τα κουμπούρια να μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους», πρόσθεσε.

Μπαλάσκας: Το όπλο είναι αξεσουάρ της στολής

Απαντώντας στα όσα είπε ο αιθουσάρχης, ο Σταύρος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», χαρακτήρισε «υπερβολές» τις δηλώσεις του.

Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι ο νόμος βάσει του οποίου έγινε η καταγγελία είναι του 1937, συγκρίνοντάς τον με άλλον που έχει καταργηθεί.

«Είναι ο γνωστός τσοντονόμος, που έμπαινε μέσα στην αίθουσα η Αστυνομία και άναβε τα φώτα», είπε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην ίδια τη συμπεριφορά των αστυνομικών που «επιχείρησαν» στους κινηματογράφους, είπε πως «ξεχωρίζουμε τους παραβάτες από τους εγκληματίες», τονίζοντας ότι, «η Αστυνομία πήγε μαλακά, φέρθηκε ήρεμα στους γονείς και τα παιδιά».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει ότι οι αστυνομικοί που μπήκαν στην αίθουσα οπλοφορούσαν, είπε ότι «το όπλο είναι αξεσουάρ της στολής».

«Τι να κάνουμε, να αφήνουμε το όπλο στο Τμήμα;», διερωτήθηκε.

Ραγκούσης: Του υπ. Πολιτισμού ο νόμος του 2010 για τους ανήλικους θεατές

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να σχετίζεται με το νόμο ν. 3905/2010 προχώρησε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ο ίδιος αναφέρεται στους υπογράφοντες του ν/σ, αλλά αυτό είχε συνταχθεί και κατατεθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα, άσκησε δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και μέσων ενημέρωσης, αναφέροντας πως «όταν ο ξεπεσμός και η αθλιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπερνάει κάθε όριο, τότε αναλαμβάνουν δράση τα εκτελεστικά όργανα της γκαιμπελικής προπαγάνδας».

«Ο νόμος του 2010 στον οποίο αναφέρονται τα ψευδή δημοσιεύματα, ήταν του υπουργείου Πολιτισμού και όχι του υπουργείου Εσωτερικών του οποίου και είχα την πολιτική ευθύνη».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως ο νόμος δεν αναφέρει πουθενά τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει στους κινηματογράφους για να ελέγχει την ηλικία των νέων θεατών.

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, τα δύο περιστατικά σε κινηματογράφους στο Μαρούσι και στα Πατήσια προκάλεσαν και έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

Θέση πήρε πρώτος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μέσω ανακοίνωσής του δήλωσε πως «θα ενεργοποιηθεί κάθε κοινοβουλευτικό μέσο», ενώ στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία χιουμοριστική ανάρτηση, «κατακεραυνώνοντας» τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και αναρτώντας μια φωτογραφία που δείχνει τον Τζόκερ να κυνηγά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Από την πλευρά του, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «επέλεξε για άλλη μια φορά, να κάνει επίδειξη φτήνιας πολιτικής και ψεύτικης ευαισθησίας. Ξεσκεπάζεται η ψεύτικη η ευαισθησία από τα ίδια του τα τελευταία λόγια, μιας και μόνο ο δικός μου στιγματισμός τον ενδιαφέρει. Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής του ρηχότητας να συνοδεύει την ανάρτηση με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του Τζόκερ».

«Από τη φημολογία για fake news περάσαμε στην οργή της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού. Όμως ακόμη και ο υπερβάλλων ζήλος υπηρεσιακών παραγόντων έχει άμεση σχέση με μια περιρρέουσα πολιτική αντίληψη, που μετατρέπει την Ελληνική Αστυνομία ξανά σε χωροφυλακή. Από τις δήθεν μεταρρυθμίσεις, στην επιστροφή στο χθες. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται πολλές παρτίδες για να βγάλει τζόκερ…», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας, στο Open, την παρέμβαση της Αστυνομίας σε κινηματογράφους για το αν παρακολουθούσαν ανήλικοι την ταινία «Joker» σημείωσε ότι είναι μια καταδικαστέα κίνηση και πως η αστυνομία δεν πρέπει να έχει ρόλο παιδονόμου. Πρόσθεσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά την αστυνομία παιδονόμο είναι του ’37 επί δικτατορίας Μεταξά που δεν άλλαξε ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


σχετικα αρθρα