ΕΛΛΑΔΑ

Παρέλαση α λα «Μόντι Πάιθον»: Πώς έγινε η παρέμβαση από τα «ακούρδιστα στρατιωτάκια» (Βίντεο)

Δημοσίευση 30 Οκτωβρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 30 Οκτωβρίου 2019, 21:18
Παρέλαση α λα «Μόντι Πάιθον»: Πώς έγινε η παρέμβαση από τα «ακούρδιστα στρατιωτάκια» (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Το βίντεο δημοσιεύθηκε μέσα από το facebook

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, για την ακτιβιστική performance των κοριτσιών στη μαθητική παρέλαση της Νέας Φιλαδέλφειας στα πλαίσια των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου, καλά κρατούν.

Οι χρήστες των social media είναι διχασμένοι με αρκετούς να γράφουν για προσβολή προς τη σημαία και προς τους πεσόντες της 28ης Οκτωβρίου, ενώ άλλοι επιδοκιμάζουν το δρώμενο. Αρχικά, μυστήριο κάλυπτε την ταυτότητα των γυναικών, καθώς παρότι στην αρχή υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μαθήτριες Λυκείου της Χαλκηδόνας, εν τέλει κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Το βίντεο δημοσίευσε η τοπική ιστοσελίδα filadelfia-xalkidona.gr σημειώνοντας ότι οι γυναίκες δεν έχουν καμία σχέση με σχολεία της περιοχής. Αντίθετα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι γυναίκες παρεισέφρησαν μεταξύ δύο σχολείων της Νέας Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας, λίγο πριν φτάσουν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η πρώτη κοπέλα της ομάδας που προχώρησε στην κίνηση αυτή, κρατά την ελληνική σημαία. Η συγκεκριμένη ήταν η μόνη που δεν έκανε κινήσεις, την ώρα που όλες οι υπόλοιπες κουνιόντουσαν με αλλοπρόσαλλες κινήσεις που φαίνεται πως βασίζονταν σε διάφορες μιμήσεις, όπως πτηνού! Σημειώνεται, επίσης, ότι καμία δεν γελούσε, γεγονός που σύμφωνα με την ιστοσελίδα καταδεικνύει ότι επρόκειτο για στημένη και οργανωμένη κίνηση.

Μάλιστα, η ομάδα των γυναικών φέρεται να έφτασε μπροστά στους επισήμους, όπως ήταν ο Μητροπολίτης Ιωνίας – Φιλαδελφείας Γαβριήλ και ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος.

Τελικά αποκαλύφθηκε από τις ίδιες ότι δεν ήταν μαθήτριες.

Σε επιστολή τους προς την "Εφημερίδα των Συντακτών" τα κορίτσια εξηγούν τους λόγους για τους οποίους προέβησαν στην κίνηση αυτή λέγοντας πως "υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια, ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά".

Ολόκληρη η επιστολή τους που δημοσιεύθηκε από την efsyn.gr με την οποία εξηγούν την πράξη τους αυτή, για την οποία δέχθηκαν οξύτατη κριτική από θεσμικούς παράγοντες και όχι μόνο:

«Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;

Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;

Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.

Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για "προβληματικά παιδιά". Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ. 

Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες,  τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης»

Οι 10 νεαρές κοπέλες που έστησαν και πραγματοποίησαν τη "Monty Python παρέμβαση" έδωσαν το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα τα πλάνα της προετοιμασίας.

Το βίντεο δημοσιεύθηκε μέσα από τον facebook λογαριασμό της εφημερίδας ΠΡΙΝ.  Καταγράφεται η προετοιμασία των νεαρών κοριτσιών αλλά και το πώς κατάφεραν να παρεισφρήσουν μέσα στο κύριο "σώμα" της παρέλασης.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση υπέρ της παρέλασης

Με ανάρτηση στο Facebook, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία προσβολή από την δρώμενο.

"Αυτό που έπραξαν τα κορίτσια ήταν ένα αντιπολεμικό-αντιμιλιταριστικό μήνυμα το οποίο αρμόζει στην ιδέα της ανθρώπινης συνύπαρξης" αναφέρει μεταξύ άλλων η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

"Δεν υπάρχει καμία προσβολή. Οι στρατιωτικού τύπου παρελάσεις αποτελούν μία αναχρονιστική παράδοση, που πρέπει να καταργηθεί. Στο βαθμό όμως που γίνονται, θα πρέπει να μας θυμίζουν τους αγώνες για την Δημοκρατία, την Ελευθερία, για την Ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό που έπραξαν τα κορίτσια ήταν ένα αντιπολεμικό-αντιμιλιταριστικό μήνυμα το οποίο αρμόζει στην ιδέα της ανθρώπινης συνύπαρξης", αναφέρεται αναλυτικά στην ανάρτηση.

Από τους πρώτους που είχαν ταχθεί στο πλευρό των 10 κοριτσιών ήταν η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, αλλά και ο επίσης πρώην βουλευτής του κόμματος, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr