ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος του ΤΕΕ με ρεκόρ ο Στασινός: «Πρώτο μας στοίχημα η εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Υποδομών»

Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2019, 08:48
Πρόεδρος του ΤΕΕ με ρεκόρ ο Στασινός: «Πρώτο μας στοίχημα η εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Υποδομών»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών), που έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, συγκέντρωσε (με βάση τα αποτελέσματα σε 165 από 171 τμήματα) το 39,72% των ψήφων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Γιώργος Στασινός είναι ο μεγάλος νικητής στις χθεσινές εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών (!).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο νυν πρόεδρος του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα της χώρας και επικεφαλής του συνδυασμού ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών), που έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, συγκέντρωσε (με βάση τα αποτελέσματα σε 165 από 171 τμήματα) το 39,72% των ψήφων. Στις εκλογές του 2016 είχε συγκεντρώσει το 27,84% των ψήφων, ενώ στις εκλογές του 2013 είχε λάβει το 26,39%.

Αλλά και οι συνδυασμοί που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αύξησαν τα ποσοστά τους. Ειδικότερα, τη 2η θέση έλαβε η κίνηση Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών που έχει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η οποία συγκέντρωσε το 15,02% των ψήφων. Στις εκλογές του 2016 είχε συγκεντρώσει το 13,16% των ψήφων, ενώ στις εκλογές του 2013 το ποσοστό που είχε πάρει ήταν 23,05%.

Την ίδια ώρα, ο συνδυασμός Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέλαβε την 3η θέση συγκεντρώνοντας το 9,21% των ψήφων. Σημειώνεται ότι ο προαναφερόμενος συνδυασμός άλλαξε – σε αυτές τις εκλογές – την ονομασία του από Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών με την οποία κατέβηκε στις εκλογές του ΤΕΕ το 2016 όπου είχε συγκεντρώσει το 7,30% των ψήφων, ενώ στις εκλογές του 2013 είχε συγκεντρώσει το 10,92% των ψήφων.

Την 4η θέση κατέλαβε ο συνδυασμούς Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ συγκεντρώνοντας το 7,44% των ψήφων, ενώ την 5η θέση πήρε η κίνηση ΔΕΣ Μη (ΕλΕΜ - Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών και Συνεργαζόμενοι) Δημοκρατική Επιμελητηριακή Συμπαράταξη Μηχανικών, τα μέλη της οποίας προσέρχονται – κατά κύριο λόγο – από την παράταξη του πρώην υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη η οποία συγκέντρωσε το 6,07% των ψήφων.

Το πρώτο στοίχημα

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα, ο Γιώργος Στασινός τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η ψήφος των μηχανικών δικαιώνει την προσπάθεια του ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια. «Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή των μηχανικών και όλων των πολιτών, με νέες υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας», επεσήμανε.

Και συμπλήρωσε: «Το πρώτο μας στοίχημα είναι η εφαρμογή του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, της Κεντρικής Αδειοδότησης και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών. Και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όλοι μαζί για να αυξηθούν οι δουλειές στον τεχνικό κόσμο και να μπορέσουμε να μειώσουμε γρήγορα τις υπέρμετρες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές που έχουμε. Ολοι μαζί όταν το προσπαθούμε το πετυχαίνουμε».

Τα αποτελέσματα

Διευκρινίζεται ότι τα αποτελέσματα θα επικυρωθούν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ώστε να γίνει γνωστή η τελική δύναμη των παρατάξεων και οι σταυροί που έλαβαν οι υποψήφιοι. Διευκρινίζεται πως με βάση τους σταυρούς θα εκλεγεί η Κεντρική Αντιπροσωπεία (η λεγόμενη και Βουλή των Μηχανικών) η οποία σε εύλογο χρόνο ( δεν έχει ακόμη καθοριστεί) θα συγκληθεί προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο και τα όργανα διοίκησης του Επιμελητηρίου.

Οι εκλογές του ΤΕΕ συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κομμάτων δεδομένου ότι οι μηχανικοί είναι από τις επιστημονικές - επαγγελματικές ομάδες με ισχυρή παρουσία στη Βουλή. Στις φετινές εκλογές πήραν μέρος 16 συνδυασμοί υποψηφίων και τέσσερις μεμονωμένοι υποψήφιοι – σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές το 2016 όπου είχαν υποβάλει υποψηφιότητα 21 συνδυασμοί και δυο μεμονωμένοι υποψήφιοι, ενώ το 2003 είχαν θέσει υποψηφιότητα 16 συνδυασμοί και τρεις μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Συνολικά φέτος 2.271 υποψήφιοι διεκδίκησαν την εκλογή τους στα κεντρικά όργανα του Επιμελητηρίου. Στις προηγούμενες εκλογές, οι υποψήφιοι ανέρχονταν σε περίπου 2.700 και στις εκλογές του 2003 σε 2.250. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) είναι μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας με 107.500 διπλωματούχους μηχανικούς μέλη.
Πολιτικοί στις κάλπες. Ανάμεσα σε όσους πήγαν χθες να ψηφίσουν στο ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακού Σταδίου, στο Μαρούσι, ήταν και πολλοί πολιτικοί. Λίγο μετά τις 10 το πρωί, προσήλθαν στις κάλπες ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην υπουργό Υποδομών (αλλά και πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ) Χρήστο Σπίρτζη. Προσήλθαν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και Πέτη Πέρκα κ.ά.

Τους χώρους της εκλογικής διαδικασίας στο ΟΑΚΑ επισκέφθηκαν ακόμη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Χρήστος Ταραντίλης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr