ΕΛΛΑΔΑ

Μπόση στο «Ραντάρ» για τις γιάφκες: «Υπάρχει τρομοκρατικός τουρισμός»

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2019, 09:46
Μπόση στο «Ραντάρ» για τις γιάφκες: «Υπάρχει τρομοκρατικός τουρισμός»
Facebook Twitter Whatsapp

«Έχω δει τέτοιου τύπου βίας, η οποία έχει παντελή έλλειψη ιδεολογιών. Η τρομοκρατία έχει συμβολικές διαστάσεις, δεν απαιτεί αλλαγή συστήματος, γι’ αυτό δρα εκδικητικά και είναι επικίνδυνη»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Υπάρχει τρομοκρατικός τουρισμός», δηλώνει η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μαίρη Μπόση, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζ, με αφορμή την εξάρθρωση της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Αυτές οι συλλήψεις σημαίνουν δύο πράγματα. Τουλάχιστον για τον χώρο προέλευσης των ανθρώπων αυτών. Πρώτον είναι η αναστολή της δράσης και του σχεδιασμού της όποιας επίθεσης ετοίμαζαν. Που σημαίνει ότι απαιτείται νέο χρονικό διάστημα ανασυγκρότησης και στρατολόγησης και εκπαίδευσης και καθοδήγησης νέων στελεχών» τόνισε και πρόσθεσε:

«Πρέπει βέβαια να πω ότι εδώ έχουμε χώρο που μπορεί να γίνει. Αυτά τα άτομα όταν δρουν μέσα σε αυτούς τους χώρους, καθοδηγούν, λειτουργούν ως ηγέτες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι οι ηλικίες του, που δίνουν τη διάσταση ότι στον χώρο που κινούνται λειτουργούν μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο χρόνος που βρίσκονται εντός των οργανώσεων είναι μεγάλος. Αυτή τη φορά είδα μεγαλύτερες ηλικίες, αυτό έχει ενδιαφέρον. Οι συλλήψεις δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα για αυτούς, γιατί ανακηρύσσονται ήρωες στον χώρο που κινητοποιούνται».

«Έχουμε να κάνουμε με πολλά νέα ζητήματα. Τα όπλα και τα εκρηκτικά από πού τα παίρνουν; Το οργανωμένο έγκλημα έχει δώσει ηχηρή παρουσία στον χώρο και με τα δικά τους λεγόμενα γνωρίζουμε ότι συνεργάζονται», είπε.

«Δεν πρόκειται να εξαρθρωθεί, γιατί αυτή η κατάσταση ανακυκλώνεται, αναδιατάσσεται, αναυπάρχει. Έχω δει τέτοιου τύπου βίας, η οποία έχει παντελή έλλειψη ιδεολογιών. Η τρομοκρατία έχει συμβολικές διαστάσεις, δεν απαιτεί αλλαγή συστήματος, γι’ αυτό δρα εκδικητικά και είναι επικίνδυνη. Δεν την ενδιαφέρουν οι απώλειες, το έχει δηλώσει και δεν αναγνωρίζει το αθώο θύμα. Στην Ευρώπη έχουν δείγματα αντίστοιχα αλλά έχουμε ισχυρότερα τμήματα στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Για το αν υπάρχει επιρροή από την Ευρώπη στην Ελλάδα: «Υπάρχει τρομοκρατικός τουρισμός, δηλαδή υπάρχει μία κινητικότητα μελών από οργανώσεις της Ευρώπης και των Βαλκανίων στην Ελλάδα, αλλά και αντίστοιχα να πηγαίνουν οι δικοί μας».

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr