ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις στη Χίο για την «υπερδομή» για τους μετανάστες: «Πόρτα» από το δημοτικό συμβούλιο

Δημοσίευση 23 Νοεμβρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 23 Νοεμβρίου 2019, 12:43
Αντιδράσεις στη Χίο για την «υπερδομή» για τους μετανάστες: «Πόρτα» από το δημοτικό συμβούλιο
Facebook Twitter Whatsapp

Ομόφωνο το όχι στα σχέδια για κλειστή δομή

Με ομόφωνη απόφασή του αργά το βράδυ της Παρασκευής το δημοτικό συμβούλιο Χίου γνωστοποίησε ότι διαφωνεί με τη δημιουργία νέας κλειστής δομής (υπερδομής) για μετανάστες στο νησί που περιλαμβάνεται στα σχέδια της κυβέρνησης.

Επίσης, με ψήφισμά του που εκδόθηκε κατά πλειοψηφία εμμένει σε πρόσφατη απόφασή του για μία δομή για καταγραφή και ταυτοποίηση με ευθύνη της κυβέρνησης και δύναμη 500 ατόμων, με καμία μόνιμη παραμονή στο νησί.

Σύμφωνα με το politischios.gr tο Δημοτικό Συμβούλιο έδειξε από την αρχή της συνεδρίασης τις προθέσεις του, με Επικεφαλής και Συμβούλους να διατυπώνουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία μία νέας πόλης ανάμεσα σε Πιτυός, Συκιάδα και Λαγκάδα.

Στην εισήγησή του ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης χαρακτήρισε τη νέα δομή ως ισχυρό όπλο αποτροπής νέων αφίξεων, προβάλλοντας μεταξύ άλλων ως επιχείρημα τόσο το άμεσο κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ. μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη βάση στο κριτήριο της εντοπιότητας, λέγοντας ότι για τις θέσεις που θα προκηρυχθούν θα προτιμηθούν κάτοικοι του Πιτυούς.

Για επιλογή απόγνωσης που στερείται κάθε λογικού επιχειρήματος έκανε λόγο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ότι η θεωρία κλεισίματος της ΒΙ.ΑΛ. θα φανεί σύντομα ότι είναι κενή περιεχομένου με μοναδικό στόχο την εξαπάτηση των κατοίκων του Χαλκειούς. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι σημερινές πολιτικές της κυβέρνησης είναι απόρροια των επιλογών της Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια που χάιδευε αυτιά για πολιτικά συμφέροντας, αποφεύγοντας να δει την πραγματικότητα γύρω από το μεταναστευτικό.

«Πόρτα» και από περιφερειακούς συμβούλους

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Π. Μπουγδάνου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/11 συνάντηση-διαβούλευση των περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε. Χίου όλων των παρατάξεων σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr η σύγκληση συνάντησης-διαβούλευσης για τρέχοντα θέματα της περ/κής ενότητας αποτελεί αρμοδιότητα του χωρικού αντιπεριφερειάρχη σύμφωνα με το νόμο (άρθρο160, παρ. ζ , Ν.3852/2010). Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από την εφαρμογή του Καλλικράτη το 2010, που ενεργοποιείται το συγκεκριμένο άρθρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων ο έντονος προβληματισμός σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για δημιουργία νέας κλειστής δομής δυναμικότητας 5.000+ στη Χίο.

Τις σχετικές αποφάσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδριάζει στη Χίο την προσεχή Τετάρτη 27 Νοεμβρίου. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr