ΕΛΛΑΔΑ

«Ψυχολόγους» επικαλείται η Ιερά Σύνοδος, ενάντια στην καύση νεκρών: «Ισοδυναμεί με αυτοκτονία»

Δημοσίευση 27 Νοεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 27 Νοεμβρίου 2019, 19:10
«Ψυχολόγους» επικαλείται η Ιερά Σύνοδος, ενάντια στην καύση νεκρών: «Ισοδυναμεί με αυτοκτονία»
Facebook Twitter Whatsapp

Nαι μεν σέβεται την επιλογή κάποιων να «παραδοθούν στην πυρά», ωστόσο αυτοί πρέπει να «αναγνωρίζουν την ελευθερία της Εκκλησίας να μην υποχρεωθεί να τελέσει Εξόδιο Ακολουθία».

Για «βεβήλωση της ανθρώπινης ύπαρξης» κάνει λόγο η Ιερά Σύνοδος σε τετρασέλιδο ενημερωτικό σημείωμά της, με το οποίο στρέφεται κατά της καύσης των νεκρών, εξηγεί τους λόγους, τονίζοντας πως «τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα». Μάλιστα, η ΙΣ επικαλείται και «κάποιους ψυχολόγους», σύμφωνα με τους οποίους η μέθοδος αποτέφρωσης των νεκρών ισοδυναμεί με την... αυτοκτονία.

«Αξιοσημείωτο δε είναι ότι κάποιοι ψυχολόγοι θεωρούν πως η σύγχρονη μέθοδος αποτέφρωσης αποτελεί σε επίπεδο φαντασιακό ένα ισοδύναμο της αυτοκτονίας», αναφέρεται στο σημείωμα.

Διευκρινίζεται ότι η Εκκλησία ναι μεν σέβεται την επιλογή κάποιων να «παραδοθούν στην πυρά», ωστόσο αυτοί πρέπει να «αναγνωρίζουν την ελευθερία της Εκκλησίας να μην υποχρεωθεί να τελέσει Εξόδιο Ακολουθία».

Αναφορικά με τα κέρδη που ενδεχομένως θα χάσει η Εκκλησία από τη διαδικασία της καύσης των νεκρών, η ΙΣ απαντά: «Προβάλλεται και το παιδιαριώδες επιχείρημα ότι η Εκκλησία απορρίπτει την καύση και προτιμά την ταφή για ιδιοτελείς λόγους. Όμως, πρώτον, οι δήμοι είναι που λειτουργούν τα κοιμητήρια και εισπράττουν τα τέλη από τους τάφους και τα οστεοφυλάκια. Δεύτερον, εάν η Εκκλησία έθετε ως προτεραιότητα οποιοδήποτε (δήθεν) οικονομικό όφελος, θα έπραττε το αντίθετο και θα προέτρεπε τους ορθόδοξους κληρικούς να ψάλουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία και για όσους αποτεφρώνονται».

Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό φυλλάδιο