current views are: 8

2 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση12:07

Δημοσκόπηση Newpost: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών, λένε 8 στους 10 γονείς

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως παραμένει στάσιμη ή σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται μειούμενη;

Δημοσίευση 12:07’
Κορωνοϊός:

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως παραμένει στάσιμη ή σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται μειούμενη;

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό θανάτου ενός 8χρονου παιδιού, το οποίο έφερε τον ιό της διφθερίτιδας, επανέφερε στον δημόσιο διάλογο την συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει ο εμβολιασμός να εκλαμβάνεται ως επιλογή ή ως υποχρέωση αλλά και την δύναμη του διαδικτύου να αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2018, μόνο 8 στα 10 παιδιά παγκοσμίως λαμβάνει το σύνολο των εμβολίων που έχει ανάγκη, ενώ για το ίδιο έτος περίπου 19 εκατομμύρια παιδιά μικρότερα του ενός έτους δεν έλαβαν βασικού τύπου εμβόλια όπως για την διφθερίτιδα, τον τέτανο και την ιλαρά.

Ωστόσο, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως παραμένει στάσιμη ή σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται μειούμενη; Αφενός η φτώχεια και τα επακόλουθα προβλήματα πρόσβασης στον εμβολιασμό, ιδίως σε χώρες με ανεπαρκή συστήματα Υγείας και αφετέρου η καχυποψία σε πλούσιες χώρες της ανεπτυγμένης δύσης. Υπό αυτή την έννοια δυστυχώς η περιορισμένη εμβολιαστική κάλυψη δεν οφείλεται μονάχα στην οικονομική ανεπάρκεια αλλά και στην αμάθεια ή την συνωμοσιολογία.

Ενδεικτικά σε πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε, 1 στους 3 Γάλλους δεν πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζει η κοινή γνώμη στην Ρωσία και την Βουλγαρία. Πολλοί στηρίζονται σε μια επιστημονική δημοσίευση του Andrew Wakefield το 1998, η οποία συνδέει το εμβόλιο για την ιλαρά και την ερυθρά με τον αυτισμό. Αν και αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι ο ιατρός είχε παραποιήσει στοιχεία, η στάση καχυποψίας απέναντι στον εμβολιασμό παραμένει δημοφιλής έως και τις μέρες μας κυρίως λόγω αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων μέσω των social media. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, η εχθρική στάση συνδέεται και με την θρησκευτική πίστη, καθώς για αρκετά δόγματα, ο εμβολιασμός αντιβαίνει τις εκάστοτε θρησκευτικές νόρμες.

Τι πιστεύουν όμως οι αναγνώστες του Newpost; Θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός για όλους και για όλες από την παιδική ηλικία ή θα πρέπει να επαφίεται στην βούληση των γονέων; Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 80% των αναγνωστών ευθυγραμμίζεται με την άποψη ότι ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να είναι υποχρεωτικός ανεξάρτητα από την βούληση των γονέων, ενώ περίπου το 14% πιστεύει ότι είναι κάτι που κατά βούληση πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι οι γονείς.

Παράλληλα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα άτομα χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση αλλά και όσα είναι νεότερης ηλικίας (18-34 ετών) αμφισβητούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Ενδεικτικά, μόλις το 73% όσων δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ενώ την ίδια άποψη συμμερίζεται το 89% όσων έχουν πανεπιστημιακή άποψη. Αντίστοιχα, υπέρ του εμβολιασμού τάσσονται περίπου 9 στους 10 όσων είναι 35 ετών και άνω, ενώ αντίθετα μόνο 5 στους 10 όσων είναι 18 έως 34 ετών.

Υπό αυτό το πρίσμα, μοιάζει ότι οι νέες γενιές που έχουν γαλουχηθεί μέσα από την αλληλεπίδραση τους με το διαδίκτυο και τα social media σαφώς αμφισβητούν σε μεγαλύτερη έκταση την αναγκαιότητα για εμβολιασμό, όπως αντίστοιχα και όσοι έχουν χαμηλού ή μέτριου επιπέδου μόρφωση. Εν κατακλείδι, μοιάζει να επαληθεύεται η άποψη ότι οι δημόσιοι κίνδυνοι που συνδέονται με την Υγεία δεν αποτελούν στοίχημα μόνο για τις χώρες που για οικονομικούς λόγους αδυνατούν να θωρακιστούν αλλά και για τις χώρες όπου τα fake news ακμάζουν και η έλλειψη συνεχούς και τεκμηριωμένης ενημέρωσης δεν αποτελεί προτεραιότητα. 

Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας