ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή για πέντε χρόνια «διαδικτυακός» πειρατής

Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 2 Δεκεμβρίου 2019, 15:27
Στη φυλακή για πέντε χρόνια «διαδικτυακός» πειρατής
Facebook Twitter Whatsapp

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο διαχειριστή των ιστοτόπων επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης πέντε ετών και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην φυλακή.  

Σε μια απόφαση – σταθμό για τον χειρισμό υποθέσεων διαδικτυακής πειρατείας στη χώρα μας, προχώρησε  το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής, καθώς επέβαλε για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά ποινή κάθειρξης πέντε ετών σε διαδικτυακό πειρατή.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο εκδίκασε σε β’ βαθμό υπόθεση που αφορούσε την παράνομη λειτουργία πειρατικών ιστοτόπων (sites), μέσω των οποίων ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής των ανωτέρω ιστότοπων, προέβαινε παρανόμως σε, μεγάλης έκτασης, διάθεση κινηματογραφικών έργων, μουσικής, βιβλίων, προγραμμάτων Η/Υ και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο διαχειριστή των ιστοτόπων επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης πέντε ετών και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην φυλακή.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο κατάδικο είχαν, ήδη, ασκηθεί 4 ποινικές διώξεις μεταξύ των ετών 2009-2012, ωστόσο ο ίδιος συνέχιζε την παράνομη δράση του, αλλάζοντας κάθε φορά που συλλαμβανόταν, το domain-name του παράνομου ιστοτόπου που διατηρούσε, πρακτική που εφαρμόζεται από ορισμένους «αμετανόητους» πειρατές οι οποίοι, παρά την βαρύτητα των ποινών, επιλέγουν να συνεχίσουν την παράνομη μεν, αλλά ιδιαιτέρως κερδοφόρα δραστηριότητα.

Είχε, εξάλλου, ήδη προηγηθεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς  Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης (β’ βαθμού) κατά του ίδιου κατηγορουμένου για ανάλογη περίπτωση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, επίσης με ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων, Αχιλλέα Κυριάκου : «Η παραπάνω απόφαση είναι σημαντική καθόσον αναδεικνύει τη στάση της Δικαιοσύνης έναντι των δραστών που εμπαίζουν τις διωκτικές και δικαστικές αρχές παραλλάσσοντας το domain name του πειρατικού ιστοτόπου που λειτουργούν, συνεχίζοντας έτσι ανενόχλητοι την παράνομη δράση τους. Με απαρχή αυτή την απόφαση μπορεί πραγματικά να ξεκινήσει μια πάγια γραμμή στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, όπου οι δράστες τέτοιων αδικημάτων, που αποδεδειγμένα διαφεύγουν επί σειρά ετών των διωκτικών αρχών και των μέτρων προστασίας που επιβάλλονται με αποφάσεις Αρχών σε βάρος των διαρκώς παραλλασσόμενων ως προς τα domain names ιστοτόπων, θα οδηγούνται στις φυλακές».