current views are: 9

18 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση11:14

Στρατιωτικός αναλυτής Καλεντερίδης στο «Εκτός Γραμμής»: «Ακόμα και να αλλάξει η κυβέρνηση Λιβύης δεν ξέρω αν θα ακυρώσει τη συμφωνία»

«Ο Χαφτάρ δεν έχει δύναμη στο ναυτικό»

Δημοσίευση 11:14’

«Ο Χαφτάρ δεν έχει δύναμη στο ναυτικό»

Ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης, αναφέρθηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

«Το ψήφισμα στην αμερικανική γερουσία ήταν ομόφωνο. Μόνο 8 γερουσιαστές στήριξαν την Τουρκία, όλοι οι άλλοι ψήφισαν υπέρ της επιβολής εμπάργκο για τα F35, την άρση του εμπάργκο στην Κύπρο και όσο για το ζήτημα της εμπλοκής της Ρωσίας στη Λιβύη, υπάρχουν φόβοι ότι επειδή οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία πλέον έχουν αναχθεί σε στρατηγικές, ίσως να έχουμε ένα μοίρασμα της επιρροής στη Λιβύη, όπως έγινε και στη Συρία. Αυτό θα είναι μια επικίνδυνη και δυσάρεστη εξέλιξη για εμάς, γιατί αν γίνει αυτό, ακόμα και στην περίπτωση της αλλαγής κυβέρνησης, που κάτι τέτοιο θα γίνει εκτιμώ τις επόμενες εβδομάδες, η άλλη κυβέρνηση, αν ασκεί πάνω της επιρροή δια τη σχέση της με τη Ρωσία και η Άγκυρα, δεν ξέρω αν θα ακυρώσει τη συμφωνία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σάββας Καλεντερίδης και στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Ακόμα και στην περίπτωση που η συμφωνία ακυρωθεί, αυτά που αναφέρθηκαν, ότι θα στείλουν ερευνητικά σκάφη στον χώρο που διεκδικούν, αλλά παρουσία φρεγατών, αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να το εξετάσει η πατρίδα μας και τον τρόπο που θα αντιδράσει σε κάτι τέτοιο».

Για το ότι ο ναύαρχος της Λιβύης υποστηρίζει ότι θα βυθίσει πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, αν επιχειρήσει να περάσει από εκεί: «Το πολεμικό ναυτικό του Χαφτάρ δεν έχει ιδιαίτερες δυνατότητες. Έχουν σημασία όμως οι δηλώσεις. Αν τελικώς έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, η Τουρκία θα περιοριστεί στο μέρος της συμφωνίας που αφορά στην τουρκική ΑΟΖ, από τη γραμμή οριοθέτησης και βορείως. Εκεί πιστεύω ότι πρέπει να είναι τα εναλλακτικά σχέδια της Ελλάδας. Είναι η πιο δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε μετά τα Ίμια».

Για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα: «Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γιατί λειτουργούμε πυροσβεστικά. Ενώ στην κυπριακή ΑΟΖ την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η ελληνική πλευρά, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, η πρωτοβουλία έχει περάσει στην Τουρκία. Όταν έχει ο άλλος την πρωτοβουλία δεν μπορείς να λειτουργείς πυροσβεστικά και με επιτυχία».

Για τις παραβιάσεις των Τούρκων: «Είναι μια απάντηση στην κίνηση που έκανε η ελληνική πολεμική αεροπορία πριν από μία εβδομάδα, που καλύψαμε το Αιγαίο. Ήθελαν οι Τούρκοι να δείξουν ότι είναι και εκείνοι εδώ. Χρήσιμο είναι να δούμε ότι η Ελλάδα, όσο λειτουργεί πυροσβεστικά δεν θα πετύχει τίποτα. Πρέπει να κάνει ένα εθνικό σχέδιο, να είμαστε έτοιμοι για κάθε βήμα».

 

 


σχετικα αρθρα