current views are: 10

20 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση08:16

Καθηγητής Μάζης στο «Ραντάρ» για τη διάσκεψη στο Βερολίνο: «Διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας»

Η ανάλυση του καθηγητή Γεωπολιτικής

Δημοσίευση 08:16’

Η ανάλυση του καθηγητή Γεωπολιτικής

Ο Ιωάννης Μάζης ανέλυσε την «επόμενη μέρα» της διάσκεψης του Βερολίνου και τις κινήσεις της Ελλάδας μέχρι σήμερα.

«Πρόκειται για μια διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας, διότι παρά το γεγονός ότι είναι ο ταραξίας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μετά από αυτή τη σύσκεψη, εμφανίζεται ως μέλος της στρατιωτικής επιτροπής που θα επιτηρεί την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Λιβύη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός μετά από το αποτέλεσμα. Πρώτον, η Τουρκία τι κάνει; Έχει μια ακτιβιστική, ιμπεριαλιστική πολιτική στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και επιβραβεύεται γι αυτό. Από τη στιγμή που εισέρχεται στη διαδικασία ανακατανομής ισχύος της Μέσης Ανατολής και τοποθετεί τα πιόνια της, που είναι μισθοφόροι τζιχαντιστές, οι οποίοι λειτουργούν για εκείνη».

«Δεύτερον, είναι η δική μας διπλωματία. Η οποία όλον αυτόν τον καιρό υπήρξε φοβική και ηττοπαθής. Θα έπρεπε η Ελλάδα να φροντίσει να παρίσταται με δικό της τρόπο στη Λιβύη, όπως με την αποστολή κάποιων μηχανημάτων, όπως τα τεθωρκισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν για τη σωτηρία πληθυσμών στην περιοχή και κυρίως στα αμφισβητούμενα κομμάτια γης που συγκρούονται οι δύο δυνάμεις. Ένα κομμάτι από επαγγελματίες στρατιωτικούς, οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως σύμβουλοι για την πλευρά του Σάρατζ, έτσι ώστε να είμαστε κι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, ως μέρος ανθρωπιστικής δύναμης. Αυτό το αποκλείσαμε εξ’ αρχής γιατί είναι έξω από τη λογική μας. Μέχρι και τα Σκόπια έχουν στείλει δέκα φαντάρους στην περιοχή, δεν είναι ο αριθμός είναι το ποιοτικό κριτήριο. Αυτά έπρεπε να τα κάνει η Ελλάδα γιατί απέναντι είναι η Κρήτη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαζής και συνέχισε:

«Υπάρχουν, λένε, από το 2011 συντεταγμένες αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ. Έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ, στο γραφείο θαλασσών; Αν έχουν κατατεθεί, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία ανακήρυξης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, την οποία η Τουρκία δεν σεβάστηκε, διότι το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης απαιτεί, σε μια τέτοια περίπτωση, να καταθέσει και αυτή τις δικές της, να προσέλθει σε διάλογο με την ελληνική πλευρά και αν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ο διάλογος δεν καρποφορήσει, να προχωρήσει σε ένα νέο βήμα, το οποίο θα είναι να κοιτάξει σε νέο επίπεδο, να γίνει ένα κοινό συνυποσχετικό και μία προσφυγή στο ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο, για τα αποτελέσματα του οποίου θα δεσμευτούν οι δύο πλευρές. Δεν ξέρω αν ισχύει. Πρέπει να δώσουν το έγγραφο εκείνο με το οποίο έχουμε αποστείλει τις συντεταγμένες. Φοβάμαι ότι δεν έχει κατατεθεί».

«Επιπλέον, δεν φροντίσαμε να κάνουμε ζωντανή την παρουσία μας στην πλευρά του Χάφταρ. Μέχρι σήμερα που μιλάμε, δεν έχουν διανοηθεί να άρουμε την αναγνώριση της κυβερνήσεως Σάρατζ. Ήταν καλό που ήρθε ο Χάφταρ στην Αθήνα, αλλά ήταν λίγο», κατέληξε.