current views are: 32

13 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση09:45

Διεθνολόγος Φίλης στον Alpha 98,9: Να υψώσουμε θαλάσσιο «τείχος» μπροστά από το Oruc Reis – Ή θα γίνει σύρραξη ή θα κάνει πίσω η Τουρκία

«Σήμερα μάλλον το Βερολινο δεν πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένο από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που το αφήνει βαθιά εκτεθειμένο», τόνισε ο διεθνολόγος Κ. Φίλης.

Δημοσίευση 09:45’

«Σήμερα μάλλον το Βερολινο δεν πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένο από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που το αφήνει βαθιά εκτεθειμένο», τόνισε ο διεθνολόγος Κ. Φίλης.

Να υψώσουμε θαλάσσιο τείχος μπροστά από το Oruc Reis, αν αυτό επιχειρήσει να ξεκινήσει έρευνες στα 12 ή στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, προτείνει ο  Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

«Αυτό που κάνει ο Ερντογάν τώρα είναι σαν να λέει στην Ελλάδα ”δεν σου αναγνωρίζω το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια”», τόνισε ο κ. Φίλης.

«Δεν είναι μόνο η δυνατότητα επέκτασης στα 12 ν.μ., αλλά δεν αναγνωρίζει στα ελληνικά νησιά κανένα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αν το Oruc Reis φθάσει να κάνει σεισμικές έρευνες στα 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο, η Τουρκία θα επιβεβαιώσει τη θέσης, όχι μόνο για το Καστελόριζο, ακόμη και για την Κρήτη, ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, παρά μόνο μέχρι τα 6 ν.μ.», υπογράμμισε ο διεθνολόγος.

«Αν δει κανείς τα επιχειρήματα της Τουρκίας, είναι τόσο αίολα, είναι ένας αχταρμάς νομολογιών, κάποιοων παραμέτρων, αστερίσκων και προσημειώσεων της νομοθεσίας. Τα βάζει όλα μαζί, επιχειρώντας να έχει μια επίφαση νομιμότητας και φτιάχνει ένα επιχείρημα», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «Είναι μεγαλύτερο το μέγεθος της επιθετικής ενέργειας απέναντι στην Ελλάδας».

Πώς πρέπει να αντιδράσει η Αθήνα; «Να αποτρέψουμε την κατάσταση από το να εξελιχθεί. Διπλωματικά να κινηθούμε σε όλα τα φόρα, αλλά και επιχειρησιακά. Αν στείλουμε μήνυμα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και δεν γίνει… αντιληπτό, γιατί δεν θα θέλουν να το ακούσουν για τους δικούς τους λόγους, τότε είναι σαφές ότι το μόνο που μένει είναι μόνοι μας να αποκρούσουμε το Oruc Reis σε αυτήν την περιοχή. Όταν δούμε το Oruc να πλησιαζει, υψώνουμε θαλάσσιο τείχος, κυριολεκτικά, και περιμένουμε από το Oruc να κάνει την επιλογή. Ή να διασπάσει αυτό το τείχος, άρα θα γίνει σύρραξη, είτε να κάνει πίσω. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αν υπερβεί αυτή την κόκκινη γραμμή η Τουρκία, δεν θα υπάρχει αξιοπιστία για την Ελλάδα δεν θα υπάρχει αξιοπιστία για την Ελλάδα, όταν επιχειρήσει η Άγκυρα να περάσεις και την επόμενη κόκκινη γραμμή».

Πώς αξιολογεί την αντίδραση του Βερολίνου; «Τα πράγματα στο δικό μου μυαλό είναι καθαρά. Δεν υπάρχει περίπτωση να πτοηθεί από εκδηλώσεις δυσφορίας ο Ερντογάν από τη στιγμή που έχει βάλει μπροστά μια πολιτική επιλογή . Θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με την επιβολή σκληρών κυρώσεων, αλλά και πάλι δεν είμαι βέβαιο ότι αυτές θα αναστείλουν την τουρκική πολιτική. Αν η ΕΕ επέλεγε σκληρές κυρώσεις που θα κλόνιζαν περαιτέρω την τουρκική οικονομία, ίσως να ήτα διαφορετικά», πρόσθεσε ο κ. Φίλης, ο οποίος επισήμανε ότι κατά τον ίδιο το πιο ισχυρό μήνυμα, π.χ. από τη Γερμανία, θα ήταν το πάγωμα πολεμικού υλικού στην Τουρκία. «Εκεί θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Θα το μετρήσει».

«Σήμερα μάλλον το Βερολινο δεν πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένο από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που το αφήνει βαθιά εκτεθειμένο», υπογράμμισε.


σχετικα αρθρα