ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Έρχεται η Διεύθυνση Επιστροφών – Ξεκινούν τα έργα για τα κλειστά κέντρα κράτησης

Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2020, 09:12
Μεταναστευτικό: Έρχεται η Διεύθυνση Επιστροφών – Ξεκινούν τα έργα για τα κλειστά κέντρα κράτησης
Facebook Twitter Whatsapp

Πιλοτικά θα εφαρμοστούν τα πλωτά φράγματα

Την βούλησή του να συσταθεί Διεύθυνση Επιστροφών που θα επιφορτιστεί με το διαδικαστικό κομμάτι των επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία έκανε γνωστή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Συνολικά τον Ιανουάριο έφυγαν 84 άτομα σε επτά αποστολές – πέντε αναγκαστικές επιστροφές και δύο εθελοντικές. Μέσα σε τρεις εβδομάδες αντιμετωπίσαμε πολλά διαδικαστικά προβλήματα του τελευταίου σταδίου της επιστροφής. Στο οργανόγραμμα του υπουργείου, που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο, θα συστήσουμε μια Διεύθυνση Επιστροφών, η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι. Επίσης παρακολουθούμε πολύ συστηματικά τις υποθέσεις στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κερδίσαμε μια υπόθεση στο ΕΔΑΔ σε λιγότερο από μία εβδομάδα: μια οικογένεια Σύρων αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών και ζήτησε από το ΕΔΑΔ να μην επιστραφεί στην Τουρκία. Το ΕΔΑΔ μας επέτρεψε να εκτελέσουμε την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης και θα προχωρήσουμε και σε αυτή την επιστροφή», τόνισε ο κ. Μηταράκης στο «ΒΗΜΑ».

Παράλληλα, τονίζει πως «η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, απ’ ό,τι μου λένε οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Σε σχέση με τα επεισόδια στη Μόρια και το αν υποκινήθηκαν από ΜΚΟ σχολίασε: «Δεν αιφνιδιαστήκαμε από τα γεγονότα. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην καμπή δύο καταστάσεων, του υπερπληθυσμού στα νησιά αλλά και της εφαρμογής ταχύτερης διαδικασίας ασύλου και επιστροφών. Αυτό δημιουργεί ένταση την οποία πρέπει να προσέξουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες, όμως πρέπει αυτοί που έρχονται σε μια χώρα να σεβαστούν τους νόμους της. Εμείς είμαστε απολύτως εναντίον οποιασδήποτε προκλητικής συμπεριφοράς απ’ όπου και αν προέρχεται. Πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας είναι η προστασία των ελλήνων πολιτών».

Η κυβέρνηση κατέληξε στους χώρους που θα γίνουν κλειστά κέντρα

Σε σχέση με τη δημιουργία των κλειστών κέντρων στα νησιά και πως προχωράει ο σχεδιασμός τόνισε: «Εχουμε καταλήξει στους χώρους και θα είμαστε πολύ σύντομα στη θέση να ξεκινήσουμε έργα. Τα σημεία προανακοινώθηκαν από τον κ. Στεφανή [συντονιστή για το Προσφυγικό], υπήρξαν διάφορα σχόλια τοπικών κοινωνιών και βάσει αυτών καταλήξαμε σε μια τελική επιλογή χώρων – χωρίς να υπονοώ ότι υπάρχει συμφωνία, γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο».

Πιλοτικά τα πλωτά φράγματα

Αναφορικά με τα πλωτά φράγματα ο κ. Μηταράκης σχολίασε: «Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, σαν να τους ενοχλεί το θέμα της φύλαξης των συνόρων ιδεολογικά ως έννοια. Τα πλωτά φράγματα θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά για να δούμε κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικά. Αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς Θεού, είναι λάθος να μην προσπαθείς».

Κλείνοντας απαντώντας σε ερώτημα πόσοι βρίσκονται στην Ελλάδα από αυτούς που ήρθαν μετά το 2015 σημείωσε: «Αυτοί που έχουν λάβει άσυλο και ζουν εδώ είναι γύρω στις 40.000. Οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι 87.000».