ΕΛΛΑΔΑ

To προσφυγικό δοκιμάζει κυβέρνηση – νησιώτες: Τα επόμενα βήματα και το γερμανικό σενάριο για το άσυλο – Στο μικροσκόπιο οι ΜΚΟ

Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2020, 15:02
To προσφυγικό δοκιμάζει κυβέρνηση – νησιώτες: Τα επόμενα βήματα και το γερμανικό σενάριο για το άσυλο – Στο μικροσκόπιο οι ΜΚΟ
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αλλάζει στην κατανομή των αιτούντων άσυλο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές κυβέρνησης και νησιωτών με την Άγκυρα να παίζει παιχνίδια ανοίγοντας τη στρόφιγγα των ροών.

Στο μέτωπο αυτό εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθούν τα κλειστά κέντρα στα νησιά, με την κυβέρνηση να στέλνει μήνυμα πως «θα μπουν άμεσα οι μπουλντόζες».

Ακόμα, για την βούλησή του να συσταθεί Διεύθυνση Επιστροφών που θα επιφορτιστεί με το διαδικαστικό κομμάτι των επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

 «Συνολικά τον Ιανουάριο έφυγαν 84 άτομα σε επτά αποστολές – πέντε αναγκαστικές επιστροφές και δύο εθελοντικές. Μέσα σε τρεις εβδομάδες αντιμετωπίσαμε πολλά διαδικαστικά προβλήματα του τελευταίου σταδίου της επιστροφής. Στο οργανόγραμμα του υπουργείου, που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο, θα συστήσουμε μια Διεύθυνση Επιστροφών, η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι. Επίσης παρακολουθούμε πολύ συστηματικά τις υποθέσεις στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κερδίσαμε μια υπόθεση στο ΕΔΑΔ σε λιγότερο από μία εβδομάδα: μια οικογένεια Σύρων αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών και ζήτησε από το ΕΔΑΔ να μην επιστραφεί στην Τουρκία. Το ΕΔΑΔ μας επέτρεψε να εκτελέσουμε την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης και θα προχωρήσουμε και σε αυτή την επιστροφή», τόνισε ο κ. Μηταράκης στο «ΒΗΜΑ».

Στο μικροσκόπιο ΜΚΟ

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο βρίσκονται, σύμφωνα με την Καθημερινή, περί τις 20 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις- από τις 425 που δραστηριοποιούνται στη χώρα- για οικονομικούς λόγους ή για σχέσεις με διακινητές.

Μάλιστα κατά πληροφορίες υπάρχουν στοιχεία για σύνδεση ΜΚΟ με την πρόσφατη αναταραχή στη Λέσβο.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση κάνει μέσω και αυτών των κινήσεων στροφή στην εσωτερική πολιτική αντζέντα με τον Υπουργό Νότη Μηταράκη να πραγματοποιεί αγώνα δρόμου προκειμένου να δρομολογηθούν τα νέα κλειστά κέντρα στα νησιά, με τις σχετικές ανακοινώσεις να επίκεινται.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου στοχεύει στην δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την λειτουργία των ΜΚΟ αναγνωρίζοντας σε κάθε περίπτωση πως η πλειονότητα αυτών επιτελεί σημαντικό έργο όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια σαφής εικόνα για το ποιες ΜΚΟ παράγουν έργο και ποιες όχι.

Τόνισε δε ότι είναι θέμα εβδομάδων οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα στα νησιά και πρόσθεσε ότι έχουν εντοπιστεί οι τοποθεσίες που θα γίνουν ενώ σημείωσε πως θα υπάρχει κλειστός χώρος για όσους δεν έχουν προσφυρικό προφίλ και παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.

Το γερμανικό σενάριο για το άσυλο

Αλλαγές στον τρόπο κατανομής των προσφύγων αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ προωθεί η Γερμανία καθώς σύμφωνα με το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, που προτίθεται να προτείνει η γερμανική Προεδρία της ΕΕ.

Το έγγραφο επί του οποίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών /CDU, Χριστιανοκοινωνιστών / CSU, Σοσιαλδημοκρατών /SPD) και περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου.

Τι αλλάζει στην κατανομή των αιτούντων άσυλο

Με αυτόν τον τρόπο θα διευκρινίζεται γρήγορα εάν ένας πρόσφυγας/μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας και σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία.

Αυτή η -αποκαλούμενη- αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το μέχρι τώρα ισχύον σύστημα του Δουβλίνου, ο αιτών άσυλο πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία καταγράφηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, επιβαρύνονται ιδιαίτερα.

Κοινωνικές παροχές για τους αιτούντες άσυλο

Το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει επίσης ότι οι κοινωνικές παροχές για τους αιτούντες άσυλο θα παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αντίστοιχη διαδικασία ασύλου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να περιοριστεί η λεγόμενη δευτερεύουσα μετανάστευση, δηλαδή η μη ελεγχόμενη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από το ένα μέλος της ΕΕ στο άλλο. Έτσι δεν θα μπορεί πλέον ουσιαστικά να είναι δυνατή η παράλληλη εξέταση της αίτησης ασύλου σε άλλο κράτος-μέλος.

Για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. «Η συμφωνία εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σημαντική για τις συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Ζέεχοφερ. Ο Βαυαρός πολιτικός προτίθεται να συνεχίσει «να κάνει ό, τι είναι δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε τελικά να προχωρήσουμε και να βάλουμε ένα τέλος στη στασιμότητα της μεταναστευτικής πολιτικής».