current views are: 10

12 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση10:16

Λογοθέτης στο «Εκτός Γραμμής» για μεταναστευτικό: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε μεταφέρει πάνω από 20.000 ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα»

«Προτεραιότητά μας είναι τα νέα κέντρα»

Δημοσίευση 10:16’

«Προτεραιότητά μας είναι τα νέα κέντρα»

Ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, μίλησε για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, αλλά και για τις αντιδράσεις των νησιωτών.

«Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία καινούριων κέντρων στα νησιά ακριβώς για να πετύχουμε να έχουμε τη δυνατότητα άμεσης και ικανοποιητικής σε αριθμό επεξεργασίας των αιτημάτων στα νησιά. Να μπορούμε γρήγορα να δώσουμε απάντηση σε αυτούς τους ανθρώπους και να μένουν σε ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας στα νησιά, προκειμένου να ξέρουμε μετά ποιο είναι το μέλλον τους. Δεν είπε κανείς ότι από εδώ και στο εξής θα μένουν όλοι στα νησιά. Αυτή είναι η παρανόηση που έχει υπάρξει με τους δημάρχους. Το τελευταίο διάστημα πετύχαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες να μεταφέρουμε πάνω από 20.000 ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα. Είναι προφανές ότι δεν είχαμε αποσυμφόρηση στα νησιά, γιατί γνωρίζουμε και από τα νούμερα των τελευταίων μηνών οι άνθρωποι οι οποίοι αφίχθησαν στα νησιά τους τελευταίους έξι μήνες ήταν πάνω από 50.000 », δήλωσε αρχικά ο Ειδικός Γραμματές Πρώτης Υποδοχής.

«Ο περιορισμός της μετακίνησης των ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα το 2016, υπήρξε λόγω της συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Μετά τη συμφωνία αυτό σταμάτησε. Ο κ. Τσίπρας την υπέγραψε κι εμείς την βρήκαμε έτοιμη και με αυτή πορευόμαστε», τόνισε αρχικά ο κ. Λογοθέτης στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής» με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες μεταναστών και προσφύγων και την αποσυμφόρηση:

«Η ευαλωτότητα δεν μπορεί να δώσει άσυλο. Δεν προβλέπεται στη Συνθήκη της Γενεύης. Η αποσυμφόρηση θα γίνει με κριτήρια ασύλου. Όποιος έχει υψηλή πιθανότητα να έχει προσφυγικό προφίλ, δεν έχει κανέναν λόγο να παραμείνει στο νησί. Όποιος έχει χαμηλό προφίλ, δεν υπάρχει δυνατότητα να πάει στην ενδοχώρα και δεν πρέπει , γιατί θα έχουμε την απόδοση στις επιστροφές που είχαμε τα τελευταία χρόνια».

Για τα αιτήματα των νησιών: «Αυτά τα σενάρια που ακούμε από τους νησιώτες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, όμως θα μας οδηγήσουν στο 2015. Οι άνθρωποι ερχόντουσαν, καταγράφονταν σε 2-3 μέρες και στη συνέχεια προωθούνται στην ενδοχώρα. Τώρα όμως δεν υπάρχει δυνατότητα να φύγουν από τη χώρα και δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η δυνατότητα. Το δεύτερο κομμάτι που έχει αλλάξει είναι ότι οι άνθρωποι αιτούνται άσυλο εδώ».

Για το πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι μετά την εξέταση της αίτησης ασύλου τους: «Υπάρχουν τρεις δυνατότητες. Η μία είναι να πάρουν προσφυγικό προφίλ και να ζήσουν κανονικά στη χώρα μας. Η δεύτερη και η τρίτη είναι να επιστραφεί είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα καταγωγής του. Εμείς λέμε ότι ο βασικός στόχος είναι να λαμβάνεται άμεσα η απάντηση στο αν δικαιούται άσυλο».

«Χθες ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αποζημιώσεις των δήμων, οι οποίοι φιλοξενούν και σηκώνουν αυτό το βάρος. Περίπου 1 εκατ. ευρώ θα δοθεί στην Ανατολική Σάμο για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των μεταναστών στα νησιά σταδιακά μειώνεται και αυτό συμβαίνει γιατί πραγματικά γίνονται μετακινήσεις αλλά δεν έχουν μπει στο επίκεντρο. Από την εφαρμογή του νέου νόμου, το τελευταίο δίμηνο έχουν μειωθεί οι ροές και αυτό λέει κάτι. Υπάρχουν θετικά κατά μία κατεύθυνση στοιχεία τα οποία δεν μπορεί κανείς να αμελήσει» πρόσθεσε.

Για τα ανοιχτά τρίπτυχα: «Όποιος το έχει, μπορεί αν ο ίδιος επιθυμεί να αποχωρήσει από τα νησιά. Δεν αποχωρούν όμως αυτοί οι άνθρωποι γιατί θέλουν τις οργανωμένες μετακινήσεις και να τους εξασφαλίσει το κράτος πλήρη προστασία».

 


σχετικα αρθρα