ΕΛΛΑΔΑ

Καλπάζει η εποχική γρίπη: 15 νεκροί σε μία εβδομάδα - Τρία παιδιά στη ΜΕΘ

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2020, 07:10
Καλπάζει η εποχική γρίπη: 15 νεκροί σε μία εβδομάδα - Τρία παιδιά στη ΜΕΘ
Facebook Twitter Whatsapp

Σταθεροποίηση της δραστηριότητας της γρίπης το επόμενο διάστημα «βλέπουν» οι ειδικοί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολοένα και μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, με τους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να επιβαρύνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της προηγούμενης εβδομάδας, από 3 έως 9 Φεβρουαρίου, ακόμα 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης και 87 χρειάστηκε να νοσηλευτούν για να τις αντιμετωπίσουν.

Παράλληλα, από την αρχή της περιόδου γρίπης έως και την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 187 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 169 με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Την τελευταία εβδομάδα έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ τουλάχιστον 3 παιδιά ηλικίας έως 9 χρόνων και ένας νέος άνθρωπος που κατατάσσεται στην ηλικιακή κατηγορία 20-29 χρόνων.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 107 άνδρες και 62 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη και μέση ηλικία 58,3 έτη. Τα 159 (ποσοστό 94,1%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 10 (5,9%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 116 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα 67 (57,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 49 (42,2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Τα 146 (86,4%) από τα 169 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο οι εμβολιασμένοι ήταν οι 63 (43,2%).

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 9 άνδρες και 9 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, με τα μισά εξ αυτών να είναι τύπου Α(Η3Ν2) και τα άλλα μισά Α(Η1Ν1). Τα 16 (88,9%) από τα 18 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου γιατην οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αλλά εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 7 (43,8%).

Παράλληλα, μεγάλη κινητικότητα αποτυπώθηκε την τελευταία εβδομάδα και στις επισκέψεις ασθενών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, οι οποίες χαρακτηρίζονται ελάχιστα αυξημένες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα αλλά πολύ περισσότερες σε σύγκριση με εκείνες που πραγματοποιήθηκαν την αντίστοιχη εβδομάδα του περυσινού Φεβρουαρίου (η διαφορά είναι της τάξεως του 30% με 40%).

Τι προβλέπουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί επισημαίνουν στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πως η δραστηριότητα της γρίπης είναι πολύ υψηλή και εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα σταθεροποιηθεί - και δεν θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Συνήθως στα μέσα Φεβρουαρίου κάθε περίοδο γρίπης καταγράφεται η κορύφωση (peak) της επιδημίας, η οποία μπορεί να παραμείνει σε αυτή τη φάση, υψηλή αλλά σταθερή, περίπου δυο εβδομάδες, πριν αρχίσει η υποχώρηση του κύματος γρίπης.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ακόμη και τώρα, ως μια αποτελεσματική λύση προφύλαξης από τη νόσο, και την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής ως τον καλύτερο τρόπο προστασίας και αντιμετώπισης της γρίπης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr