ΕΛΛΑΔΑ

«Φρούριο» τα νησιά για τα κλειστά κέντρα: 18 διμοιρίες ΜΑΤ και ομάδες ΟΠΚΕ σε Χίο και Μυτιλήνη

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 24 Φεβρουαρίου 2020, 12:17
«Φρούριο» τα νησιά για τα κλειστά κέντρα: 18 διμοιρίες ΜΑΤ και ομάδες ΟΠΚΕ σε Χίο και Μυτιλήνη
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Σε θέση μάχης οι νησιώτες

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ αναμένεται να μεταφερθούν σε Χίο και Μυτιλήνη προκειμένου να αποτρέψουν αντιδράσεις των νησιωτών για την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, στα δυο νησιά θα μετακινηθούν συνολικά 18 διμοιρίες, 9 στη Χίο και 9 στη Μυτιλήνη.

Ήδη στα συγκεκριμένα νησιά, υπάρχει μια διμοιρία που βρίσκεται στα hot spot.

Επίσης σε κάθε νησί θα μεταβούν από 10 άνδρες της ΟΠΚΕ προκειμένου να συνδράμουν όπου τους ζητηθεί.

Ήδη οι κάτοικοι των νησιών έχουν ξεκινήσει τις διαμαρτυρίες σε μια προσπάθεια αντίθεσής τους στα σχέδια της κυβέρνησης, διαμαρτυρίες που αναμένεται να εντατικοποιηθούν όταν ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σε θέση μάχης οι νησιώτες

Την ίδια ώρα οι νησιώτες λαμβάνουν θέσεις μάχης αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για τους κλειστούς ελεγχόμενους χώρους κράτησης των μεταναστών και προσφύγων.

Πρόταση για πανσαμιακή κινητοποίηση στη Σάμο

Με κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, έπειτα από κοινή σύσκεψη χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού, ομόφωνα δηλώνεται ότι «δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων».

Επίσης, ζητείται η κατάργηση και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη δημιουργία της νέας δομής στο νησί.

Στα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, προτείνεται ο αποκλεισμός από κοινού της υπό κατασκευής εγκατάστασης στη θέση Ζερβού με πανσαμιακή κινητοποίηση.

Παράλληλα, προτείνεται η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

Με ομάδες περιφρούρησης απαντά η Μυτιλήνη

Με εκδρομή στη θέση Καράβα-Καβακλή, που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων, αντέδρασαν χθες στην προοπτική αυτή, γυναίκες από τον Μανταμάδο μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών του χωριού.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου αλλά και στις γύρω κοινότητες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες θα βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή αλλά και θα μετακινήσουν κόσμο εκεί από όλα τα χωριά σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα που θα πραγματοποιήσουν εργασίες δημιουργίας της δομής.

Με... βάρδιες στη Χίο

«Είμαστε αναγκασμένοι να πούμε όχι», δήλωσαν χθες εκατοντάδες Χιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αιρετών- πολιτών και πραγματοποίησαν συγκέντρωση το απόγευμα της Κυριακής στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου- Βολισσού, όπου έχει γίνει η επίταξη έκτασης για δημιουργία Κλειστού Κέντρου Κράτησης προσφύγων- μεταναστών.

Οι κάτοικοι, κάθε ηλικίας και επαγγελματικής δραστηριότητας δήλωσαν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την περιοχή.

Ήδη από το Σάββατο έχουν ξεκινήσει βάρδιες περιφρούρησης, που πλέον θα είναι σε 24ώρη βάση, έτσι ώστε να δοθεί το σύνθημα και να εμποδιστεί η μεταφορά μηχανημάτων στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές κάλεσαν τον κόσμο να εγγραφεί στις καταστάσεις για τις δίωρες βάρδιες, επί 24ώρη βάση, ενώ σύμφωνα με το voreioaigaio.ert.gr τόνισαν ότι όσες διμοιρίες ΜΑΤ και να έρθουν, θα αντιμετωπίσουν την ενότητα του κόσμου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr