ΕΛΛΑΔΑ

Πρύτανης ΕΚΠΑ για κορωνοϊό στο «Εκτός Γραμμής»: «Οι θερμομετρικές κάμερες ή η πολύ αυστηρή επιτήρηση στις πύλες εισόδου δεν αποδίδουν»

Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 25 Φεβρουαρίου 2020, 11:15
Facebook Twitter Whatsapp

«Επομένως δεν έχει νόημα να πέσουν εκεί οι δυνάμεις»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος αναφέρθηκε στον νέο κορωνοϊό και τόνισε ότι οι θερμομετρικές κάμερες δεν αποδίδουν.

Ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα αναμένεται να μειωθούν όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει και υπάρχει υγρασία.  

«Οι θερμομετρικές κάμερες ή η πολύ αυστηρή επιτήρηση στις πύλες εισόδου δεν αποδίδουν. Έχουμε μια λανθάνουσα περίοδο αρκετών ημερών, οπότε ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία και από δεδομένα άλλων κρατών ότι μπορούμε να χάσουμε ως και το 90% των κρουσμάτων. Επομένως, δεν έχει νόημα να πέσουν εκεί οι δυνάμεις. Από την άλλη μεριά, αν παρουσιαστεί ένα τέτοιο κρούσμα θα έχει ιδιαίτερη σημασία σε εκείνη τη φάση να υπάρχει καλή ενημέρωση του κόσμου αφενός, για να αποφευχθούν συγκεντρώσεις και συνωστισμός που θα συνεχίσει τη μετάδοση του ιού, αφετέρου για την επιλογή των ανθρώπων που θα πρέπει να ζητήσουν τη νοσοκομειακή συνδρομή», τόνισε αρχικά στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«80 με 90% των περιστατικών διαδράμουν ηπίως. Δηλαδή θα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι πίνοντας υγρά και παίρνοντας αντιπυρετικά. Μόνο το 10-15% θα χρειαστεί να εξεταστεί από γιατρούς και ένα μικρότερο να χρειαστεί νοσηλεία. Φέτος στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους λόγω του ιού της γρίπης και των επιπλοκών 16.000 άτομα στα 300 εκατ.».

«Γενικά για τους κορωνοϊούς, ευνοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και υπάρχει υγρασία θα μειώνεται η επιβίωση του ιού, θα υπάρχει ύφεση του φαινομένου. Αυτό ισχύει γενικά, πιθανόν και για το συγκεκριμένο στέλεχος», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Το πολύ σημαντικό είναι η αυτοπροστασία. Ένας που έχει συμπτώματα που παραπέμπουν σε ίωση του αναπνευστικού, ο ίδιος πρέπει να βάλει μάσκα, να πλένει τα χέρια του, να αποφεύγει τη στενή επαφή και να κρατάει απόσταση ενός μέτρου».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr