ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα προστασίας - Ντόμινο εξελίξεων μετά την επιβεβαίωση του τέταρτου κρούσματος

Δημοσίευση 29 Φεβρουαρίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 29 Φεβρουαρίου 2020, 08:32
Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα προστασίας - Ντόμινο εξελίξεων μετά την επιβεβαίωση του τέταρτου κρούσματος
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τι πρέπει να κάνετε εάν ήρθατε σε επαφή με κρούσμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αγωνία επικρατεί στη χώρα μετά την επιβεβαίωση τεσσάρων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας. Μία 36χρονη εκπαιδευτικός η οποία ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν» και σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση.

Η διαδρομή της 36χρονης εκπαιδευτικού

Η ανακοίνωση του τέταρτου επιβεβαιωμένου κρούσματος προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων.

Η καθηγήτρια είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο και επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από μία εβδομάδα. Την Πέμπτη εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα. Απέστειλαν το δείγμα της στην ιατρική σχολή και αργά το βράδυ βρέθηκε ότι είναι θετική στον κορωνοϊό.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής έγινε η ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών της και ελήφθη η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία των μαθητών που έκανε ιδιαίτερα. Οι μαθητές και οι συγγενείς της έστειλαν δείγμα και τους έγινε σύσταση για απομόνωση.

Μάλιστα το απόγευμα έφτασε ειδικό συνεργείο σε σχολείο της Γλυφάδας και έκανε απολύμανση για προληπτικούς λόγους σε όλους τους χώρους. Στο δήμο Γλυφάδας το τριήμερο θα γίνουν προληπτικές απολυμάνσεις σε όλα τα δημοτικά κτίρια.

Τι πρέπει να κάνετε εάν ήρθατε σε επαφή με κρούσμα

Οδηγίες που αφορούν τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας)  θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.

Επιπλέον θα πρέπει να επικοινωνούν με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

 • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
 • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
 • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
 • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2m από το άτομο.
 • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
 • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
 • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
 • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
 • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
 • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
 • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
 • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
 • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Καταργείται το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας απέστειλε προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες το υπουργείο Υγείας, με γνώμονα τη διασφάλιση της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

 • Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.
 • Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή  των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση  χεριών, χρήση μάσκας κλπ).
 • Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).