ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής Μάζης στο «Εκτός Γραμμής»: «Εγκληματίας πολέμου ο Ερντογάν - Πρέπει να παραπεμφθεί σε διεθνές ποινικό δικαστήριο»

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 4 Μαρτίου 2020, 12:42
Καθηγητής Μάζης στο «Εκτός Γραμμής»: «Εγκληματίας πολέμου ο Ερντογάν - Πρέπει να παραπεμφθεί σε διεθνές ποινικό δικαστήριο»
Facebook Twitter Whatsapp

«Ο ελληνικός στρατός δεν γίνεται να ανεχθεί της πράξεις της τουρκικής πλευράς»

Ο καθηγητής γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα χερσαία σύνορα και τις κινήσεις του τουρκικού στρατού που επιτίθεται στις ελληνικές δυνάμεις και τόνισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να παραπεμφθεί ως εγκληματίας πολέμου.

«Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εύκολα και θα περάσουμε σε ανώτερα επίπεδα αντιπαραθέσεως και γι αυτό θέλει προσοχή και ετοιμότητα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μάζης στον Alpha και «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Ο ελληνικός στρατός δεν γίνεται να ανεχθεί αυτήν την κατάσταση από πλευράς Τουρκίας. Η αναβάθμιση είναι εκείνη που αυξάνει τον βαθμό του κινδύνου. Χρειάζεται συστηματική στοιχειοθέτηση φακέλου, ο οποίος να κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές και στο συμβούλιο ασφαλείας, στην κομισιόν, να καταγγελθεί ο Ερντογάν ότι θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ψυχές».

«Ο Ερντογάν επιδιώκει την κατατρομοκράτηση της ελληνικής πλευράς. Ο Ερντογάν δεν περίμενε την αντίδραση μας», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις κινήσεις της Τουρκίας:

«Είναι ένα οργανωμένο σχέδιο, έχει εμπλακεί η στρατοχωροφυλακή, έχουν εμπλακεί οι μυστικές υπηρεσίες, έχει εμπλακεί ο τουρκικός στρατός. Δεν γνωρίζω πολλούς μετανάστες να έχουν στο μεταναστευτικό ή προσφυγικό τους προφίλ τη χρήση πολυβομβιδοβόλου. Είναι ένας υβριδικός πόλεμος, ο οποίος δείχνει και την απόγνωση του Ερντογάν, μπροστά στην κατάσταση».

Για το αν η Ελλάδα χρειαστεί να αμυνθεί: «Η οποιαδήποτε κυβέρνηση ορκίζεται στο Σύνταγμα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της. Όποια κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό, είναι μια κυβέρνηση μειοδοσίας».

Για τους καταυλισμούς που ετοιμάζουν οι Τούρκοι στα σύνορα: «Η ΕΕ πρέπει τάχιστα να ενεργήσει έτσι ώστε να αποτρέψει τέτοιου είδους κέντρα πιέσεων. Αυτά τα κέντρα πιέσεων μπορούν να προκαλέσουν δευτέρου επιπέδου σύρραξη και από εκεί και ύστερα πόλεμο.Οι στρατιώτες δεν είναι διατεταγμένοι να ρίχνουν δακρυγόνα, αλλά ξέρουν να κάνουν μία δουλειά, να αμύνονται. Όταν κάποια στιγμή εκτραχυνθεί η κατάσταση σε επίπεδο σωμάτων ασφαλείας, θα περάσουμε σε δεύτερο επίπεδο και αυτό θα φέρει πόλεμο».

«Η κυβέρνηση έλαβε τα σωστά μέτρα. Έπρεπε να είχε αντιληφθεί η ελληνική πολιτική ελίτ από το 2015 τον υβριδικό πόλεμο, ο οποίος ερχόταν, καλλιεργείτο και οργανωνόταν. Πρέπει να αναζητηθούν για οποιονδήποτε νεκρό ευθύνες, να ελεγχθεί ο κ. Ερντογάν και να παραπεμφθεί σε διεθνές ποινικό δικαστήριο. Πρέπει να παραπεμφθεί ως εγκληματίας πολέμου και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε με την Ευρώπη για το τι θα κάνουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr