ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Θετικοί 21 συνταξιδιώτες του 66χρονου - Στα 31 ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2020, 16:03
Κορωνοϊός: Θετικοί 21 συνταξιδιώτες του 66χρονου  - Στα 31 ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Photo: INTIME
Facebook Twitter Whatsapp

Ανακοίνωση "βόμβα" από τον Σωτήρη Τσίοδρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εικοσιένα είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής από τους 54 ταξιδιώτες, που βρίσκονταν στην ίδια εκδρομή με τον 9ο κρούσμα, τον 66χρονο, που νοσηλεύεται στην Πάτρα.

Πρόκειται για 54 πολίτες από τις πόλεις της Πάτρας, Αμαλιάδας, Γαστούνης και Ζακύνθου (ενδεχομένως και μέλη των οικογενειών τους) που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Αμαλιάδας, σταματούν οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής και τα άκρως επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανεβαίνει στα 31 μέχρι στιγμής, με τα νέα δεδομένα να τα ανακοινώνει ο λοιμωξιολόγος- εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας

 «Όπως αναμενόταν, 21 από τους 24 ελεγχθέντες βρέθηκαν θετικοί, είναι όλοι στενές επαφές. Ήταν μια κλειστή συνάντηση ανθρώπων σε ένα λεωφορείο, πολλές μέρες μαζί. Είναι καλά στην υγεία τους, αυτή τη στιγμή στη νοσοκομειακή μονάδα του Ρίου νοσηλεύονται τρεις άνθρωποι. Ο ένας έχει σοβαρά συμπτώματα, οι δύο λιγότερο σοβαρά και άλλοι εννέα σε παρακολούθηση με πολύ ήπια συμπτώματα και οι άλλοι είναι σε κατ’ οίκον παρακολούθηση στα σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως η Αμαλιάδα είναι το κεντρικό σημείο επιτήρησης πλέον και σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές, έρχονται μετά από ομαδικό ταξίδι σε μία χώρα «που δεν το περιμέναμε», διευκρινίζοντας ότι αλλάζει ο χάρτης των χωρών με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών της χώρας όπου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα: «τους λέμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για νόσο που είναι ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός».

«Ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες που υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα, ο κίνδυνος είναι υψηλός. Υπάρχει επίσης σημαντική αβεβαιότητα, όσον αφορά την υπό διάγνωση του ιού, κυρίως σε ήπια και ασυμπτωματικά περιστατικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίοδρας και συνέχισε:

«Ο αριθμός των χωρών και των περιοχών τους που εμφανίζουν μετάδοση στην κοινότητα, είναι πολύ μεγάλος. Και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο οι εισαγωγές σε μη επηρεαζόμενες περιοχές θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Στην Ευρώπη, 38 χώρες εμφανίζουν περιστατικά, με την Ιταλία να έχει ξεπεράσει τα 3.000 κρούσματα, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία πάνω  από 200 κρούσματα. Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα. Το αληθινό παρονομαστή δεν τον ξέρουμε».

Σε ετοιμότητα για τη φάση «2» του ιού οι υγειονομικές αρχές

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε, παράλληλα με την αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου από τον νέο κορωνοϊό για τους Ευρωπαίους από «μέτριο» σε «υψηλό», μια νέα έκθεση όπου περιγράφει όλα τα πιθανά σενάρια και τα ανάλογα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με αυτή, η χώρα μας βρίσκεται μεν στη φάση «1», όμως βρίσκεται μία… ανάσα από τη φάση «2» εφόσον τις επόμενες ώρες διαπιστωθεί ότι έχει προκληθεί ντόμινο κρουσμάτων στην Πάτρα. Σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών του Κέντρου, στην πρώτη φάση στόχος είναι να δημιουργούνται τείχη που θα μπλοκάρουν τη διάδοση του SARS-CoV-2 με την άμεση διάγνωση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των στενών επαφών, ώστε τουλάχιστον να καθυστερήσει η εξάπλωση της λοίμωξης.

Εφόσον όμως η χώρα περάσει στη φάση «2» – όπως συνέβη στην Ιταλία, με την ευρεία μετάδοση του Covid-19 από τον έναν άνθρωπο στον άλλον – τότε η αντιμετώπιση και η διαχείριση των κρουσμάτων αλλά και η λήψη μέτρων θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.

Μόνο βαριά περιστατικά

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και καθηγητή Παθολογίας - Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα, εάν και όταν η χώρα μας περάσει στη φάση «2» ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις ευπαθείς ομάδες.

«Οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειάζεται πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα να αναζητούν ιατρική βοήθεια, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη... Εάν είναι κάποιος πιο σοβαρά, φυσικά και θα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα στη διαλογή, στο νοσοκομείο, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο έγκαιρα και να υποστηριχθεί».

Οι ασθενείς όμως δεν θα νοσηλεύονται πλέον σε θαλάμους αρνητικής πίεσης – πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται αποκλειστικά στη φάση «1» – αλλά σε θαλάμους απομόνωσης ή ειδικούς χώρους, όπου θα απομονώνεται μία ομάδα περιστατικών.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμο στοίχημα είναι να μη διασπαρεί ο Covid-19 στο υγειονομικό προσωπικό, σενάριο που όμως φαντάζει σχεδόν αδύνατον. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σχετικές προβλέψεις – έπειτα και από τη σύσταση του ECDC – για την προετοιμασία των νοσηλευτικών μονάδων, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και προσωρινή μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών για την αντιμετώπιση των κενών που προκύπτουν.

Επιπρόσθετα, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις για την ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων αλλά και το άνοιγμα κλινών σε δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Παράλληλα, έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση κλειστών κτιρίων σε νοσοκομεία, κλειστών νοσοκομείων ή και νοσοκομείων που δεν είναι «κορμού» και έχουν χαμηλή πληρότητα. Ειδικότερα, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται – σύμφωνα με πληροφορίες - «η Παμμακάριστος», το πρώην Λοιμωδών στη δυτική Αττική, οι κλειστές πτέρυγες του «Αμαλία Φλέμινγκ» ενώ στην Πάτρα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για το άμεσο άνοιγμα μιας κλινικής του πρώην Ειδικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

Το «μείγμα» φαρμάκων
Οσον αφορά τη χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών, ο Σωτήρης Τσιόδρας διευκρινίζει ότι διενεργούνται δεκάδες κλινικές μελέτες στην Κίνα, οι οποίες δοκιμάζουν διαφορετικούς συνδυασμούς φαρμάκων με βάση την εμπειρία του SARS και του MERS.

Αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων που έχει προκριθεί ως ο καλύτερος, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, «υπάρχει στην Ελλάδα σε επάρκεια στα κέντρα αναφοράς και σε άλλα νοσοκομεία, εφόσον αυτά χρειαστούν».

Παράλληλα, η ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων υπό τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, ήδη μελετά τα δεδομένα ώστε να συντάξει άμεσα θεραπευτικές οδηγίες.

Σύμφωνα δε με τον ειδικό, η διαδικασία αυτή έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, δεδομένου ότι καμία θεραπεία δεν είναι εγκεκριμένη, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η ομόφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων της χώρας.
Οδηγίες για φροντιστές. Η σύσταση των ειδικών στην επόμενη φάση είναι οι ασθενείς που εμφανίζουν ελαφριά περιστατικά να παραμένουν στο σπίτι τους.

Οι ειδικοί της διακεκριμένης Ιατρικής Σχολής του Harvard παρέχουν χρήσιμες συμβουλές προστασίας σε όσους φροντίζουν ασθενείς με Covid-19, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι αντίστοιχα με εκείνα που προτάσσουν οι ειδικοί κατά την περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι εκείνο το μέλος της οικογένειας που φροντίζει τον ασθενή δεν θα πρέπει να ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη σοβαρών συμπτωμάτων.

- Είναι απαραίτητο να μη μοιράζεστε το ίδιο δωμάτιο αλλά ούτε και το ίδιο μπάνιο με τον ασθενή που εκδηλώνει τα συμπτώματα.

- Τα δωμάτια στα οποία γίνεται αναγκαστικά από κοινού χρήση θα πρέπει να αερίζονται τακτικά.

- Το πλύσιμο των χεριών είναι μια βασική οδηγία που ισχύει και εντός τους σπιτιού. Ο ορθός τρόπος καθαρισμού των χεριών περιλαμβάνει σαπούνι και άφθονο νερό, ενώ η διαδικασία πλυσίματος δεν θα πρέπει να διαρκεί λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα. Η αμέσως επόμενη λύση είναι η χρήση αντισηπτικού υγρού, που σημειωτέον για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να περιέχει από 60% έως και 95% αλκοόλ. Κατά τη χρήση του θα πρέπει το υγρό να καλύψει όλη την επιφάνεια των χεριών (εσωτερική και εξωτερική) ενώ είναι σημαντικό να τρίβουμε τις παλάμες έως ότου νιώσουμε τα χέρια στεγνά. Παρ’ όλα αυτά, εάν τα χέρια είναι βρώμικα, μόνον το σαπούνι και το νερό θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

- Δεν πρέπει να πιάνετε τα μάτια, τη μύτη και στο στόμα με βρώμικα χέρια.

Χώροι εργασίας και σχολεία. Το ECDC συστήνει τη λήψη μέτρων που θα λειτουργήσουν πιθανόν ως φρένο στη ταχεία μετάδοση της λοίμωξης από το ένα άτομο στο άλλο, που αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό τόσο της φάσης «2» όσο και της φάσης «3» (μόνον που στην τρίτη φάση οι εξάρσεις των περιστατικών είναι τόσο εκτεταμένες ώστε η πηγή μόλυνσης καθίσταται απροσδιόριστη).

Το ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, ώστε να μη συγχρωτίζονται όλοι οι εργαζόμενοι σε μία βάρδια, οι τηλεσυσκέψεις και η εργασία από το σπίτι είναι μερικές από τις λύσεις που προτάσσουν οι ειδικοί.

Αντίστοιχα, το προληπτικό κλείσιμο σχολικών μονάδων επίσης αποτελεί μέτρο υπό εξέταση, με στόχο τη μείωση της διασποράς κρουσμάτων στην κοινότητα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr