ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 31 τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα – Έξαρση περιμένουν οι ειδικοί – Ιχνηλατούνται οι επαφές τους

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2020, 07:46
Κορωνοϊός: 31 τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα – Έξαρση περιμένουν οι ειδικοί – Ιχνηλατούνται οι επαφές τους
Facebook Twitter Whatsapp

Τα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν το 15% του πληθυσμού

Ανησυχία επικρατεί στη χώρα μετά την ανακοίνωση των 21 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής από τους 54 ταξιδιώτες, που βρίσκονταν στην ίδια εκδρομή με τον 9ο κρούσμα, τον 66χρονο, που νοσηλεύεται στην Πάτρα. Εννέα από τα παραπάνω κρούσματα νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο. Σημειώνεται ότι πλέον τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 31.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο ένας ασθενής παραμένει σε βαριά αλλά ελεγχόμενη κατάσταση ενώ άλλοι δύο παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και παρακολουθούνται στενά από την ειδική ομάδα του νοσοκομείου.

Οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας είναι με πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους άλλους τρεις αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο για επιδημιολογική παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς και τον ΕΟΔΥ. «Μέχρι στιγμής έχουν ιχνηλατηθεί 400 επαφές και γίνεται έλεγχος σε όλα τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια», είπε επίσης.

Τα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν το 15% του πληθυσμού

Μάλιστα, οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, προσβλέπουν στις υψηλές θερμοκρασίες που θα αποτρέψουν τον ιό να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.

«Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς μπορεί να φτάσουμε το 10-15% του πληθυσμού που θα νοσήσει. Μπορεί όμως να είναι και το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί την επόμενη χρονιά και ειδικότερα τον χειμώνα». 

Κεντρικό σημείο επιτήρησης η Αμαλιάδα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η Αμαλιάδα είναι το κεντρικό σημείο επιτήρησης πλέον και σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές, έρχονται μετά από ομαδικό ταξίδι σε μία χώρα «που δεν το περιμέναμε», διευκρινίζοντας ότι αλλάζει ο χάρτης των χωρών με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων

Τον προβληματισμό του για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητεί τα εξής:

1. Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές σε χώρους και δραστηριότητες στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός και ευνοείται η μετάδοση του ιού.

2. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων.

3. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.

4. Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον ιό.

«Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κορωνοϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διασπορά του ιού στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, είναι αποφασιστικής σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος, προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για την επιδημία και να βελτιωθεί ο καιρός, γεγονός που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Κάλεσε δε, τις αρχές, να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό, καθώς και για τα σχολεία και πανεπιστήμια των περιοχών που έχουν κρούσματα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr