ΕΛΛΑΔΑ

Φίλης στο «Εκτός Γραμμής» για Τουρκία: «Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια κατάσταση συνεχούς έντασης και πίεσης προς την ελληνική πλευρά»

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2020, 12:07
Φίλης στο «Εκτός Γραμμής» για Τουρκία: «Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια κατάσταση συνεχούς έντασης και πίεσης προς την ελληνική πλευρά»
Facebook Twitter Whatsapp

«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν οπλοποιηθεί»

Ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΙΔΙΣ, Κωνσταντίνος Φίλης, αναφέρθηκε στις κινήσεις του Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί ως μέσω πίεσης και έντασης τους μετανάστες και πρόσφυγες, απέναντι στην Ελλάδα, προσπαθώντας να τους πείσει ότι η χώρα μας είναι το τελευταίο εμπόδιο στο όνειρό τους να βρεθούν στην Ευρώπη.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία, η οποία κάνει μαθήματα ηθικής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία διεθνή, προπαγάνδας που προσπαθεί να παρουσιάσει εμάς ως απάνθρωπους που δεν σεβόμαστε βασικές έννοιες του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, που η ίδια σεβάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, φιλοξενώντας 4 εκατομμύρια Σύρους και άλλους πληθυσμούς, η ίδια συμπεριφέρεται με τον πλέον ανήθικο τρόπο» τόνισε μεταξύ άλλων στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Έχουμε ακούσει καταγραφές ανθρώπων οι οποίοι εξωθήθηκαν να φύγουν από τη δουλειά που είχαν για να πάνε στα σύνορα. Μιλάμε για μετανάστες στην πλειονότητά τους. Βλέπουμε πώς αλλάζουν τη σύσταση του πληθυσμού. Κάποιες μέρες βάζουν μπροστά βρέφη, μάνες για να διεγείρουν έτσι το αίσθημα και για να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη. Η Τουρκία δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό ακροατήριο Ερντογάν για αυτά που λέει, ούτε στο ευρωπαϊκό, αλλά στο διεθνές. Κάνει αυτήν  την εκστρατείας σε βάρος της χώρας μας για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν οπλοποιηθεί στα χέρια της Τουρκίας, εκμεταλλεύεται τη δυστυχία των περισσοτέρων, αλλά είναι προφανές ότι έχουν παρεισφρήσει μέσα σε αυτές τις ομάδες άλλα στοιχεία, ελεγχόμενα από το τουρκικό παρακράτος».

«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι από τη μία ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια συνθήκη, μόνιμη ή προσωρινή, συνεχούς έντασης και πίεσης προς την ελληνική πλευρά και θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουν αυτοί οι άνθρωποι, υποκινούμενοι, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Όσο θα απελπίζονται βλέποντας ότι δεν μπορούν να περάσουν απέναντι και όσο η Τουρκία προσπαθεί να τους πει το αφήγημα ότι οι Έλληνες είναι το τελευταίο εμπόδιο για να καταφέρουν το όνειρό τους, τόσο περισσότερο θα έχουμε ενδεχομένως κινήσεις απελπισμένων ανθρώπων», πρόσθεσε ο κ. Φίλης και επεσήμανε:

«Η Τουρκία δεν παρέχει σε κανέναν από αυτούς πλήρες δικαίωμα πρόσφυγα, παρά μόνο προσωρινής προστασίας. Ο Συρός που είναι τα τελευταία 8 χρόνια στην Τουρκία δεν έχει πλήρη δικαιώματα ως πρόσφυγας, έχει μόνο στάτους διεθνούς προστασίας, αυτό τον ωθεί είτε να επιστρέψει στη χώρα του, είτε να έρθει προς την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν είναι πράγματι σε δύσκολη θέση, θέλει να αποπροσανατολίσει την εγχώρια κοινή γνώμη, θέλει να πιέσει την Ευρώπη για να κερδίσει κάποια ανταλλάγματα, θέλει να βγει από τη δύσκολη θέση, γιατί αυτή τη στιγμή έχει μια συμφωνία στην πλάτη του με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, η οποία είναι θεαματική υποχώρηση της Τουρκίας».

«Το λάθος του Ερντογάν είναι ότι μιλάει με ηθικούς όρους απέναντι σε μια Ευρώπη όπου αυτό που την ενδιαφέρει είναι ότι είναι σφραγισμένα τα σύνορα. Ο Αυστριακός, ο Ούγγρος και ο Πολωνός δεν τον ενδιαφέρει με ποιον τρόπο σφραγίζονται. Είτε τους χτυπάει στο ψαχνό που είναι απάνθρωπο, είτε με γαρύφαλλα, δεν τους απασχολεί», κατέληξε.  

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr